ΜΕΓΚΟ ΑΒΕΕ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ΜΕΓΚΟ ήταν μια Ελληνική κατασκευάστρια ελαφρών οχημάτων που είχε έδρα τα Τρίκαλα. Ξεκίνησε την δραστηριότητα της το 1947 αρχικά με τρίκυκλα ποδήλατα και συνεχίζοντας το 1951 με επαγγελματικά τρίκυκλα που έφεραν μηχανές 50 - 100 cc. Χαρακτηριστικό της ανορθόδοξης σχεδίασης ήταν η οπίσθια μονή ρόδα. Το πρώτο όνομα της εταιρίας ήταν "Νίγκο", από το όνομα του ιδρυτή της εταιρίας Νίκου Γκοργκόλη.

Το 1962 αγοράστηκε μερικώς από την ΜΕΒΕΑ και η εταιρία μετονομάστηκε σε ΜΕΓΚΟ συνδυάζοντας το όνομα ΜΕΒΕΑ και Γκοργκόλης, παράγοντας πιο συμβατικά ελαφρά τρίκυκλα φορτηγά. Το 1967 η ιδιοκτησία επανήλθε εξολοκλήρου στην οικογένεια Γκοργκόλη, αν και διατηρήθηκε η μάρκα "Μέγκο". Από τότε η εταιρεία έχει κατασκευάσει μεγάλο αριθμό σκούτερ, μοτοσυκλετών και ελαφρών φορτηγών 50 κυβικών εκατοστών, χρησιμοποιώντας κυρίως μηχανές της ZF Zachs AG, καθώς επίσης και ποδήλατα. Μια μοτοσυκλέτα 125 κυβικών εκατοστών παράχθηκε επίσης το 1968. Τα σκούτερ και οι μοτοσυκλέτες με καινοτόμα σχέδια ήταν η σειρά "50S", τo "EK", το "Libra", το "Viva" και το ιδιαίτερα καινοτόμο "GP 50 Carrera". Τα προϊόντα της ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ελλάδα, και μέσα στους χρήστες της συγκαταλέγονταν και οι Δημόσιοι Οργανισμοί όπως π.χ. Τα ΕΛΤΑ, η ΕΛΑΣ και ο Ο.Τ.Ε., με μερικές εξαγωγές κυρίως στην Ολλανδία.

Η Εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 κυρίως από τις εισαγωγές μεταχειρισμένων. Η παραγωγή μοτοσυκλετών σταμάτησε το 1988 αλλά η λειτουργία της εταιρίας συνέχισε μέχρι το 1992 παρέχοντας υποστήριξη στα μοντέλα της με ανταλλακτικά. Αργότερα άλλαξε το όνομα της σε Gorgolis S.A. και έμεινε αποκλειστικά εισαγωγική εταιρεία.

Από το 1992 η εταιρία ξεκίνησε μια νέα κίνηση, δημιουργώντας θυγατρικές στην Ιαπωνία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Βενεζουέλα και την Κίνα που ασχολήθηκε με την πώληση μοτοσυκλετών. Το όνομα της είναι Nipponia (ως αναφορά στο Ιαπωνικού τύπου τεχνολογικό επίπεδο) για μια σειρά από μοτοσυκλέτες κατασκευασμένες στην Κίνα και σχεδιασμένες στην Ελλάδα. Η έδρα της Nipponia βρίσκεται στην Αθήνα, όπου γίνεται η σχεδίαση, τεχνική μελέτη, μάρκετινγκ και ο έλεγχος ποιότητας για τις κινέζικης κατασκευής μοτοσυκλέτες. Η τελευταία της σειρά σχεδιάστηκε από τον Σωτήρη Κωβό, σχεδιαστή του Toyota Yaris καθώς και άλλων μοντέλων της ίδιας εταιρείας.

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μ. Αρβανιτόπουλος, Ιστορία του ελληνικού μοτοσυκλετισμού, Mototech, Αθήνα 2006 ISBN 960-89074-0-3
  • Χαράλαμπος Κυλάφης-Κελάφης, "Η ιστορία της ΜΕΓΚΟ", Περιοδικό Κραδασμοί, τχ. Ιούλιος 2010, σελ. 16
  • Λ.Σ. Σκαρτσής, Εγκυκλοπαίδεια των ελληνικών οχημάτων και αεροσκαφών, Αχαϊκές Εκδόσεις/Typorama, Πάτρα 1995 ISBN 960-7620-00-3
  • L.S. Skartsis, Greek Vehicle & Machine Manufacturers 1800 to present: A Pictorial History, Bookstars, Athens 2013 ISBN 978-960-571-009-5
  • "Σκούτερ με ελληνική υπογραφή", άρθρο στο K (ένθετο στην εφημερίδα Καθημερινή), 14 Φεβρουαρίου 2010.

External links[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]