Ας (πιάτο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ας (Āsh)
Κρίθινο πιάτο με ας (barley āsh).
Προέλευση
Τόπος προέλευσηςΙράν
Πληροφορίες
ΠιάτοΣούπα ή ανάλογα με τα συστατικά, μπορεί να θεωρηθεί ένα πλήρες γεύμα
Θερμοκρασία σερβιρίσματοςΖεστό
Κύρια συστατικάσιτηρά, όσπρια (ρεβίθια, φασόλια μαυρομάτικα, φακές, λαχανικά, βότανα (μαϊντανό, σπανάκι, άνηθο, άκρες από φρέσκα κρεμμυδάκια, κόλιαντρο, αποξηραμένη μέντα), κρεμμύδια, λάδι, κρέας, σκόρδο, ρεστέ (reshteh) και μπαχαρικά, όπως αλάτι, πιπέρι, κιτρινόριζα, σαφράν κλπ.
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Το ας (Āsh) (Περσικά: آش) είναι μέρος της ιρανικής, αζερμπαϊτζανικής, καυκάσιας και τουρκικής κουζίνας, παρόμοιο αλλά παχύτερο της σούπας, το οποίο συνήθως προσφέρεται ζεστό. Αναλόγως του τύπου, το ας μπορεί να περιέχει διαφόρους τύπους σιτηρών, οσπρίων (ρεβίθια, φασόλια μαυρομάτικα, φακές, λαχανικά, βότανα (μαϊντανό, σπανάκι, άνηθο, άκρες από φρέσκα κρεμμυδάκια, κόλιαντρο, αποξηραμένη μέντα), κρεμμύδια, λάδι, κρέας, σκόρδο, ρεστέ (reshteh)[Σημ. 1][1] (στο «Ας Ρεστέ» (Ash Reshteh)) και μπαχαρικά, όπως αλάτι, πιπέρι, κιτρινόριζα, σαφράν κλπ.

Ανάλογα με τα συστατικά, το ας μπορεί να θεωρηθεί ένα πλήρες γεύμα. Το ας μπορεί επίσης να αγοραστεί από καταστήματα περσικών φαγητών.

Εικόνες από διάφορα πιάτα με ας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το κεσμέ ή ρεστέ (Κιργιζιανά: кесме, [Kesme]) ή kespe (Καζακικά: кеспе, [ki̯ɘspi̯ɘ]), Αζερμπαϊτζανικά: Əriştə, Περσικά: رشته, Τουρκικά: erişte ή Kesme)· αναφέρεται σε ένα παραδοσιακό φαγητό με noodles της Κεντρικής Ασίας από την Κιργιστάν ή το Καζακστάν. Η ίδια η λέξη είναι ουσιαστικό που προέρχεται από το ρήμα "να κοπεί" ή "να κόψετε", αναφέρεται στο τεμαχισμό της ζύμης που συμμετέχει στην προετοιμασία των noodles. Ο όρος μπορεί να αναφέρεται στα ίδια τα ζυμαρικά ή το πιάτο που παρασκευάζεται από αυτά. Το κεσμέ είναι πρωτίστως ένα σπιτικό πιάτο και δεν συναντάται συχνά σε εστιατόρια ή καφετέριες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]