Επισκοπή Κυρηνείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας, Υπέρτιμος Έξαρχος Λαπήθου και Καραβά κ.Χρυσόστομος
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας, Υπέρτιμος  Έξαρχος Λαπήθου και Καραβά κ.Χρυσόστομος

Η Επισκοπή Κυρηνείας είναι μια Επισκοπή που ανήκει Εκκλησιαστικά στην Εκκλησία της Κύπρου. Γνωστός Επίσκοπός της υπήρξε και ο Άγιος Θεόδοτος, Ομολογητής και Ιερομάρτυρας.

Η Επισκοπή είναι από τις αρχαίες Επισκοπές που υπήρχαν από παλιά. Από το 1973, η Επισκοπή μοιράστηκε, δίνοντας κομμάτι στην νεοσύστατη Ιερά Μητρόπολη Μόρφου, το οποίο κάλυπτε την περιοχή της Σολέας, δηλαδή και την αρχαία Επισκοπή Σόλων.

Σήμερα, η Ιερά Μητρόπολις Κυρηνείας, η οποία είναι και η τρίτη τη τάξει Μητρόπολη της Εκκλησίας της Κύπρου μετά την Μητρόπολη Πάφου και Κιτίου. Περιλαμβάνει τρόπον τινά και την αρχαία Επισκοπή Λαπήθου. Η έδρα της Μητρόπολης βρίσκεται προσωρινώς στη Λευκωσία, στην περιοχή Αγλαντζιάς, λόγω της κατοχής της κανονικής της έδρας, της πόλης της Κυρηνείας (Κερύνειας) από τους Τούρκους. Υπό την διοίκησή της έχει προσωρινά τις ενορίες Αποστόλου Ανδρέα Πλατύ Αγλαντζιάς, Αγίου Ελευθερίου, Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αποστόλου Φιλίππου στα Λατσιά.

Ο Σημερινός Επίσκοπος της Μητροπόλεως είναι ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας, Υπέρτιμος και Έξαρχος Λαπήθου και Καραβά κ. Χρυσόστομος.

Το άλλοτε ποίμνιο της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως έχει από το 1974 διασκορπιστεί σ΄ όλο το ελεύθερο τμήμα της Κύπρου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]