Αρσινόη Α΄ της Αιγύπτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αρσινόη Α' της Αιγύπτου)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρσινόη Α΄ της Αιγύπτου
Arsinoe I Dekadrachme.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 305 π.Χ.
Θάνατος 248 π.Χ.
Κοπτός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Πτολεμαίος Β΄ Φιλάδελφος
Τέκνα Πτολεμαίος Γ΄ Ευεργέτης
Βερενίκη Φερνοφόρος
Λυσίμαχος
Γονείς Λυσίμαχος και Νίκαια της Μακεδονίας
Αδέλφια Ευρυδίκη
Πτολεμαίος Νιος
Αγαθοκλής
Λυσίμαχος
Φίλιππος
Πτολεμαίος Β´ της Τελμησσού
Αλέξανδρος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αρσινόη Α’ ήταν πριγκίπισσα από τη Θράκη που έγινε βασίλισσα της Αιγύπτου περίπου το 282 π.Χ. Ήταν κόρη του Λυσίμαχου, ενός από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και της Νίκαιας. Αποτέλεσε την πρώτη σύζυγο του Πτολεμαίου Β’ του Φιλάδελφου, φαραώ της Δυναστείας των Πτολεμαίων. Ήταν επίσης η μητέρα του διαδόχου του, Πτολεμαίου Γ’ του Ευεργέτη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο γάμος της, περίπου το 284281 π.Χ., ήταν προϊόν πολιτικής συμφωνίας με σκοπό να αποτρέψει το Σέλευκο από το να εισβάλλει στη Μικρά Ασία. Ο πατέρας της, Λυσίμαχος, την πάντρεψε με τον Πτολεμαίο Β', ενώ ο ίδιος νυμφεύτηκε την αδερφή του Πτολεμαίου, την Αρσινόη Β'. Έγινε μητέρα του Πτολεμαίου του Ευεργέτη, του Λυσίμαχου και της Βερενίκης της Φερνεφόρου, μετέπειτα συζύγου του Αντίοχου Β' του Θεού.

Μέσα σε λίγα χρόνια, οι πολιτικές ίντριγκες, σε συνδυασμό με το θάνατο του πατέρα της την έσπρωξαν στην εξορία. Συγκεκριμένα, το 279 π.Χ., η φιλόδοξη χήρα του Λυσίμαχου, η Αρσινόη Β’, έχοντας ήδη σπείρει αρκετά προβλήματα στη Θράκη, επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια με σκοπό να ζητήσει καταφύγιο από τον αδερφό της Πτολεμαίο Β’. Θέλοντας να κερδίσει το θρόνο, υποκίνησε κατηγορίες πως η Αρσινόη σχεδίαζε τη δολοφονία του Πτολεμαίου κάπου την περίοδο 279 - 274 π.Χ. Ο Πτολεμαίος αποκήρυξε τη σύζυγό του και παντρεύτηκε την αδερφή του. Με αυτό τον τρόπο υιοθέτησε την αιγυπτιακή βασιλική παράδοση που ήθελε η βασιλεία να παραμένει σε άτομα του ίδιου αίματος, ωστόσο αυτό αποτέλεσε σκάνδαλο για τον ελληνικό κόσμο. Παρόλο που τα τρία παιδιά της Αρσινόης Α’ παρέμειναν στο παλάτι, η ίδια εξορίστηκε στην Άνω Αίγυπτο όπου και πέθανε στην αφάνεια. Τα παιδιά της παρουσιάζονταν από εκεί και πέρα στα επίσημα έγγραφα του κράτους σαν επίσημα τέκνα της Αρσινόης Β’.

Χρονολόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος (π.Χ.) Γεγονός
Γέννηση της Αρσινόης Α' , κόρης του Λυσίμαχου και της Νίκαιας.
π. 282 π.Χ. Γάμος με τον Πτολεμαίο Β' τον Φιλάδελφο.
Γέννηση του Πτολεμαίου Γ' του Ευεργέτη.
Γεννήσεις των άλλων παιδιών της.
π. 279 π.Χ. Κατηγορίες εναντίον της για εσχάτη προδοσία. Εξορίζεται στην Άνω Αίγυπτο. Αιτία και χρόνος θανάτου μας είναι άγνωστα.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Arsinoe I της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).