Αλέξανδρος (γιος του Λυσίμαχου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλέξανδρος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ἀλέξανδρος (Αρχαία Ελληνικά)
Προφορά
Γέννηση3ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος3ος αιώνας π.Χ. (πιθανώς)
Χώρα πολιτογράφησηςΜακεδονία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΛυσίμαχος
ΑδέλφιαΕυρυδίκη
Αγαθοκλής
Πτολεμαίος ο Επίγονος
Λυσίμαχος
Φίλιππος
Αρσινόη Α΄ της Αιγύπτου
ΟικογένειαΔυναστεία των Λυσιμαχιδών

Ο Αλέξανδρος (άκμασε τον 3ο αι. π.Χ.) από τη Δυναστεία των Λυσιμαχιδών ήταν πρίγκιπας της Μακεδονίας, με καταγωγή από τη Θεσσαλία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Λυσιμάχου, ενός από τους επιγόνους τού Αλεξάνδρου Γ΄ του Μεγάλου, βασιλιά της Θράκης και γύρω περιοχών και της παλλακίδας του Μακρίδας των Οδρυσών.

Ο Λυσίμαχος από την πρώτη σύζυγό του Νίκαια είχε γιο τον Αγαθοκλή και από τη δεύτερη Αρσινόη Β΄ είχε γιο τον Πτολεμαίο τον Επίγονο. Το 284 ο Αγαθοκλής κατηγορήθηκε για συνωμοσία και φονεύτηκε με εντολή του πατέρα του· ίσως η αιτία γι' αυτό να είναι η Αρσινόη Β΄. Τότε η σύζυγος τού Αγαθοκλή, η Λυσάνδρα[1], πήρε τα παιδιά της και με τον Αλέξανδρο διέφυγαν στη Συρία, όπου ζήτησαν τη βοήθεια του Σελεύκου Α΄. Πράγματι ο Σέλευκος Α΄ κήρυξε τον πόλεμο εναντίον του παιδοκτόνου και το 281 στη μάχη στο Κορυπεδίον της Φρυγίας ο Λυσίμαχος σφαγιάστηκε.

Ο Λυσίμαχος, πατέρας του Αλεξάνδρου.

Ο Αλέξανδρος μετέφερε το πτώμα τού πατέρα του στη Λυσιμάχια και το έθαψε σε τύμβο μεταξύ των πόλεων Καρδίας και Πακτύας. Το μνημείο το είδε ο Παυσανίας τέσσερις αιώνες μετά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η Λυσάνδρα ήταν κόρη τού Πτολεμαίου Α΄ της Αιγύπτου από την Ευρυδίκη, ενώ η Αρσινόη Β΄ ήταν κόρη του Πτολεμαίου Α΄ από την Θαΐδα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Polyaenus, vi. 12
  • Smith, William (1867). "Alexander". In William Smith. Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. 1. Boston: Little, Brown and Company. p. 118.
  • Pausanias, Description of Greece i. 10. ~ 4, 5
  • Appian, Syr. 64