Αγαθοκλής (γιος του Λυσίμαχου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αγαθοκλής
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ἀγαθοκλῆς‏ (Ελληνικά)
Γέννηση4ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος284 π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΘράκη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛυσάνδρα
ΓονείςΛυσίμαχος και Νίκαια της Μακεδονίας
ΑδέλφιαΕυρυδίκη
Πτολεμαίος ο Επίγονος
Λυσίμαχος
Φίλιππος
Αλέξανδρος
Αρσινόη Α΄ της Αιγύπτου
ΟικογένειαΔυναστεία των Λυσιμαχιδών

Ο Αγαθοκλής (δεκαετίες του 320-310 - 284) από τη Δυναστεία των Λυσιμαχιδών ήταν Έλληνας πρίγκιπας της Μακεδονίας με καταγωγή από τη Θεσσαλία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Λυσιμάχου και της πρώτης συζύγου του Νίκαιας, κόρης του Αντιπάτρου επιμελητή της Αυτοκρατορίας του Αλεξάνδρου Γ΄ του Μεγάλου. Αμφιθαλή αδέλφια της ήταν η Ευρυδίκη και η Αρσινόη Α΄.

Το 292 ο Αγαθοκλής εστάλη από τον πατέρα του εναντίων των Γαιτών, αλλά ηττήθηκε και αιχμαλωτίστηκε. Ο βασιλιάς τους Δρομιχαίτης τον έστειλε πίσω στον πατέρα του ως ένδειξη καλής χειρονομίας. Ωστόσο ο Λυσίμαχος βάδισε εναντίον των Γαιτών, αλλά αιχμαλωτίστηκε και ο ίδιος. Ελευθερώθηκε από τον Δρομιχαίτη, έπειτα από υπόσχεση ότι θα μείνει πιστός, ανταλλαγή ευγενών ομήρων και το χέρι της κόρης του ως νύφης. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην εξιστόριση των γεγονότων στους διάφορους συγγραφείς: άλλος αναφέρει πως αιχμαλωτίστηκε μόνο ο Αγαθοκλής, άλλος μόνο ο Λυσίμαχος.

Ο Λυσίμαχος, πατέρας του Αγαθοκλή.

Το 287 ο Αγαθοκλής εστάλη από τον πατέρα του εναντίον του Δημήτριο Α΄ της Μακεδονίας τον Πολιορκητή, που είχε εισβάλει στη Μ. Ασία για να αποσπάσει από τον Λυσίμαχο τη Λυδία και την Καρία. Σε αυτή την εκστρατεία ήταν επιτυχής: νίκησε τον Δημήτριο Α΄ και τον έδιωξε από τις επαρχίες του πατέρα του. Ο Αγαθοκλής επρόκειτο να διαδεχθεί τον πατέρα του και ήταν λαοφιλής μεταξύ των υπηκόων του, όμως το 284 εκτελέστηκε για προδοσία. Άλλες πηγές κατηγορούν τη μητριά του Αρσινόη Β΄ της Αιγύπτου ως κύρια αιτία, σε μία προσπάθειά της να θέση τον γιο της Πτολεμαίο τον Επίγονο ως διάδοχο, ενώ άλλες πηγές θεωρού, πως ο Λυσίμαχος έδρασε ανεξάρτητα με την πεποίθηση, ότι ο γιος του συνωμοτούσε εναντίον του.

Έπειτα από αυτό η χήρα του Αγαθοκλή, η Λυσάνδρα, διέφυγε με τα τέκνα της και τον Αλέξανδρο, γιο του Λυσιμάχου από τη Μακρίδα των Οδρυσών. Μετέβη στον Σέλευκο Α΄ στη Συρία, ο οποίος κήρυξε τον πόλεμο εναντίον του Λυσιμάχου, ως αποτέλεσμα της παιδοκτονίας που έπραξε. Το 281 στη μάχη στο Κορυπέδιον ο Λυσίμαχος σκοτώθηκε· τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους απεβίωσε και ο Σέλευκος Α΄.

Νομίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ιστορικός Λούις Ρόμπερτ προτείνει, ότι το νόμισμα του έτους 300 με τα αρχικά ΑΓΑΘ. προέρχεται από την Αγαθόκλεια, πόλη της Μυσίας που ιδρύθηκε από τον Αγαθοκλή.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Λυσάνδρα, κόρη του Πτολεμαίου Α΄ της Αιγύπτου και της Ευρυδίκης (κόρης του Αντιπάτρου Α΄). Είχαν τέκνα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Smith, William (editor); Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, "Agathocles (2)", Boston, (1867)
  • M. Getzel, Hellenistic settlements in Europe, the islands and Asia Minor, Cohen University of California Press, 1995
  • W. Heckel, Who's who in the age of Alexander the Great: prosopography of Alexander’s empire, Wiley-Blackwell, 2006