Αγόρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νεογέννητο αγόρι

Ένα αγόρι είναι ένας νεαρός αρσενικός άνθρωπος, συχνά παιδί ή έφηβος. Όταν γίνει ενήλικος περιγράφεται ως άνδρας. Το πιο εμφανές χαρακτηριστικό που κάνει ένα αγόρι να ξεχωρίζει από ένα κορίτσι, είναι το ότι το αγόρι έχει πέος, ενώ το κορίτσι έχει κόλπο. Ο όρος «αγόρι» κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για να δείξει βιολογικές διακρίσεις φύλου, πολιτιστικές διακρίσεις ρόλου των δύο φύλων ή και τα δύο.

Ο τρόπος που τα αγόρια ανατρέφονται διαφέρουν πολύ μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών. Τα αγόρια υποτίθεται ότι είναι πιο σκληρά από τα κορίτσια. Είναι δουλειά τους να κάνουν τη δουλειά που είναι σωματικά δύσκολη, συμπεριλαμβανομένου να πηγαίνουν στο στρατό και να πολεμάνε, όταν έχουν μεγαλώσει. Ωστόσο, η στάση των ανθρώπων αλλάζουν και σήμερα πολλά κορίτσια θέλουν να κάνουν τα ίδια πράγματα με τα αγόρια. Στις δυτικές κουλτούρες, τα αγόρια φορούν παραδοσιακά παντελόνι, ενώ τα κορίτσια φορούν φορέματα ή φούστες. Ωστόσο, πολλά κορίτσια φορούν παντελόνια αυτές τις μέρες, όπως και τα αγόρια, ειδικά όταν είναι ντυμένα ανεπίσημα. Τα αγόρια συχνά έχουν πιο κοντά μαλλιά από ότι τα κορίτσια, αν και αυτό μπορεί να ποικίλει πολύ ανάλογα με τις ταχέως μεταβαλλόμενες μόδες.

Παραδοσιακά, στα αγόρια αρέσει να παίζουν σκληρά παιχνίδια (όπως το ποδόσφαιρο ή το ράγκμπι) και τους αρέσει να παίζουν με μηχανικά πράγματα, όπως τα αυτοκίνητα και τρενάκια. Οι άνθρωποι σήμερα κάνουν μακρές συζητήσεις σχετικά με το αν αυτό είναι επειδή γεννιούνται έτσι, είτε επειδή αυτός είναι ο τρόπος που η κοινωνία περιμένει από αυτούς να συμπεριφέρονται. Το παραδοσιακό χρώμα για ένα αγόρι είναι το μπλε. Για τα κορίτσια είναι το ροζ. Όταν ένα μωρό γεννιέται σε ένα νοσοκομείο παίρνει συνήθως μία μπλε ή ροζ ετικέτα στον καρπό ή τον αστράγαλο του, ανάλογα με το αν είναι αγόρι ή κορίτσι.