Αρθούρος Γ΄ της Βρετάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αρθούρος Γ΄ της Βρεττάνης)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αρθούρος Γ΄ της Βρετάνης

Ο Αρθούρος Γ΄ της Βρετάνης (Arthur III de Bretagne, 24 Αυγούστου 1393 - 26 Δεκεμβρίου 1458), γνωστός και ως «Δίκαιος», ήταν Λόρδος του Παρτενέ, κόμης του Ρίτσμοντ στην Αγγλία και τους 11 τελευταίους μήνες της ζωής του δούκας της Βρετάνης και κόμης του Μονφόρ.

Δεύτερος γιος του δούκα της Βρετάνης Ιωάννη Ε΄ με την τρίτη σύζυγο του Ιωάννα της Ναβάρρας. Ήταν ένα πρόσωπο που έπαιξε σε όλη την διάρκεια της ζωής του σημαντικό ρόλο στην Γαλλική αυλή και ήταν ένας από τους υποστηρικτές της χαρισματικής Ιωάννας της Λωρραίνης.

Ήταν γνωστός για το πείσμα του και την κακή ψυχική του διάθεση, χαρακτηριστικά που τον οδήγησαν στην εκδίωξη του από την Γαλλική αυλή (1427). Το 1435 ξανακέρδισε επιρροή και του επετράπη να συνάψει την Συνθήκη του Αράς μεταξύ του Καρόλου Ζ΄ της Γαλλίας και του Φιλίππου της Βουργουνδίας.

Πρωταγωνιστικός ρόλος του στην εκδίωξη των Άγγλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην εμφύλια σύγκρουση (1410 - 1414) τάχθηκε κατά του κλάδου της Βουργουνδίας και πολέμησε στην μάχη του Αζενκούρ, όπου τραυματίστηκε και συνελήφθη. Απελευθερώθηκε με την επέμβαση της Αγγλίας (1420) και πίεσε τον αδελφό του δούκα Ιωάννη να υπογράψει την Συνθήκη του Τρουά.

Οι Άγγλοι δημιούργησαν για λογαριασμό του το δουκάτο της Τουραίνης (1422), αλλά σύντομα (1424) άλλαξε στρατόπεδο και ήρθε σε συμμαχία με τον δελφίνο. Τοποθετήθηκε ως Κοντόσταυλος της Γαλλίας με την υποστήριξη της Γιολάντας της Αραγωνίας (1425) και πολέμησε στο πλευρό της Ιωάννας της Λωρραίνης στην μάχη του Παταί (1429). Με την επέμβαση του επικυρώθηκε η Συνθήκη του Αρράς (1435) για ειρήνη μεταξύ της βασιλικής οικογένειας και του κλάδου της Βουργουνδίας.

Αυτό οδήγησε στην ένωση όλων των Γάλλων κατά της Αγγλίας με αποτέλεσμα τον θρίαμβο που ακολούθησε και την ανακατάληψη της Νορμανδίας.

Αν και παντρεύτηκε τρεις φορές δεν κατόρθωσε να κάνει κανένα παιδί. Τον διαδέχθηκε ο ανιψιός του Φραγκίσκος Β΄ της Βρετάνης.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Arthur III, Duke of Brittany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).