Γ.Σ. Ίκαρος Νέας Ιωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ίκαρος Αθηνών)
Ίκαρος Ν. Ιωνίας
ΌνομαΓυμναστικός Σύλλογος Ίκαρος Νέας Ιωνίας
Ίδρυση1967
Διάλυση1978
Χρώματα          Πράσινο, Μπλε

Ο Γ.Σ. Ίκαρος Ν. Ιωνίας ή Ίκαρος Αθηνών, όπως έμεινε γνωστός, ήταν ποδοσφαιρικός σύλλογος της Νέας Ιωνίας που ιδρύθηκε το 1967.

Ίδρυση - Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι του 1967 το δικτατορικό καθεστώς επέβαλε την υποχρεωτική συγχώνευση των δύο ισχυρών ομάδων της Ν. Ιωνίας: Π.Α.Ο. Σαφράμπολη (έτος ίδρ. 1953) και Π.Α.Ο. Καλογρέζας (έτος ίδρ. 1949), οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια είχαν αγωνιστεί στη Β΄ Εθνική κατηγορία. Αποτέλεσμα της συγχώνευσης ήταν η ίδρυση του Γυμναστικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας «Ίκαρος».

Την πρώτη χρονιά της ίδρυσής του (1967-68) ο Ίκαρος αγωνίστηκε στην Α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αθηνών, στην οποία είχε υποβιβαστεί από την Β΄ Εθνική την προηγούμενη σεζόν ο Π.Α.Ο. Καλογρέζας. Αναδείχθηκε πρωταθλητής της Ε.Π.Σ. Αθηνών και ανέβηκε στη Β΄ Εθνική κατηγορία, στην οποία παρέμεινε επτά συνεχόμενες σεζόν και συγκεκριμένα από την περίοδο 1968-69 μέχρι και την περίοδο 1974-75.[1] Μάλιστα το 1972 με τον πρώην διεθνή Τάκη Λουκανίδη ως νεότατο τεχνικό (είχε πρόσφατα εγκαταλείψει την ενεργό δράση), άγγιξε την άνοδο στην Α΄ Εθνική, την οποία έχασε για τρεις βαθμούς από τον Π.Σ. Καλαμάτα. Στον αγώνα πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς με την Καλαμάτα στο Στάδιο Ν. Φιλαδέλφειας σημειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης 25.000 περίπου θεατών, που αποτελεί μέχρι σήμερα ρεκόρ για αγώνα Β΄ Εθνικής.[2]

Το 1975 υποβιβάστηκε στην Α΄ Αθηνών, το 1976 στη Β΄ και το 1978 στην πιο χαμηλή κατηγορία της ΕΠΣΑ, οπότε συγχωνεύτηκε με τον Ο.Φ. Ν. Ιωνίας. Εν τω μεταξύ μετά την πτώση της Χούντας είχε επανιδρυθεί ο Π.Α.Ο. Καλογρέζας. Το 2001 ο Ο.Φ. Ν. Ιωνίας, ο Π.Α.Ο. Καλογρέζας και ο Α.Ο. Νεάπολη Ν. Ιωνίας συγχωνεύτηκαν και δημιουργήθηκε ο «Αθλητικός Όμιλος Νέας Ιωνίας», που αποτελεί τη συνέχεια όλων αυτών των σωματείων.

Ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την πιο ακμαία περίοδο του Ικάρου, τη σεζόν 1971-72, στην ομάδα αγωνίζονταν οι παίκτες: Νικολάου, Αργυρόπουλος (τερματοφύλακες), Ρούσσος, Παναγιωτίδης, Ουσταμπασίδης, Μέξας, Γούνης, Καραβέλλης, Χαραλαμπίδης, Κούκας, Λύναρης, Φιλιππίδης, Ανθρωπέλλος, Νικολαΐδης, Παριανός. Ορισμένοι από αυτούς αργότερα αγωνίστηκαν σε ομάδες Α΄ Εθνικής.

Ακόμα και μετά το 1974, που η ομάδα παρέπαιε στις τοπικές κατηγορίες, αποτελούσε φυτώριο ταλέντων από την ευρύτερη περιοχή της Νέας Ιωνίας. Π.χ. τον Αύγουστο του 1976, ο Καλιφασάς του Ικάρου κλήθηκε στο 25μελές κλιμάκιο Νοτίου Ελλάδος της Εθνικής Ελπίδων, ενω η ομάδα είχε υποβιβαστεί στην Β΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ. Ίσως αποτελεί ρεκόρ η πρόσκληση παίκτη στην Εθνική Ελπίδων από ομάδα τόσο χαμηλής κατηγορίας. [3]

Στη Β΄ Εθνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρουσία του Ικάρου στη Β΄ Εθνική έχει ως εξής:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος ποδοσφαιρικών σωματείων Ε.Π.Σ. Αθηνών