Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α2 και Β΄ Εθνικής Κατηγορίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ένωση
Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου
Α2 Εθνικής Κατηγορίας
ΣυντομογραφίαΕΕΠ Α2 Εθνικής
Ίδρυση2006 (ως ΕΕΠ Β' και Γ' Εθνικής)
2013 (ως ΕΕΠ Β΄ Εθνικής)
2019 (ως ΕΕΠ Α2 και Β' Εθνικής)
2021 (ως ΕΕΠ Α2 Εθνικής)
ΤύποςΑθλητικός οργανισμός
Νομική υπόστασηΝΠΙΔ
Επαγγελματική ονομασίαSuper League 2
ΈδραΑθήνα, Ελλάδα
ΗγέτηςΛεωνίδας Λεουτσάκος
Κύριο όργανο
Διοικητικό Συμβούλιο
ΙστότοποςΕπίσημη ιστοσελίδα
Το λογότυπο της ΕΕΠ Β' και Γ' Εθνικής (2006-2013)
Το λογότυπο της Super League 2 (2019–08/2021)

Η Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α2 Εθνικής Κατηγορίας (ΕΕΠ Α2 Εθνικής) ή Super League 2, αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με έδρα την Αθήνα και είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή του επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της δεύτερης εθνικής κατηγορίας στην Ελλάδα.

Ιδρύθηκε το 2006 ως «Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β' και Γ' Εθνικής (ΕΕΠ Β΄ και Γ΄ Εθνικής)», μετονομαζόμενη από «Ένωση Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (ΕΠΑΕ)»,[1] και ανέλαβε τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων της Β΄ και Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας.

Από το 2010, χρησιμοποιούσε τη διακριτική ονομασία «Football League», όπως και οι κατηγορίες Β΄ Εθνική ως «Football League» και Γ΄ Εθνική ως «Football League 2», χρησιμοποιώντας πλέον τα διακριτικά σήματα των δύο πρωταθλημάτων. Από το 2013 και κατά την περίοδο αναδιάρθρωσης των ελληνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου,[2] ήταν υπεύθυνη για τη διοργάνωση μόνο του επαγγελματικού πρωταθλήματος Β΄ Εθνικής (Football League). Αν και τυπικά δεν είχε αλλάξει επωνυμία , απο το 2013 εως το 2019 αναφέρονταν ως ΕΕΠ Β΄ Εθνικής.

Με την αναδιάρθρωση του 2019 και τη δημιουργία της Σούπερ Λιγκ 2 μετονομάστηκε σε «Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α2 και Β΄ Εθνικής Κατηγορίας (Super League 2 - Football League)» και ανέλαβε τη διοργάνωση τόσο της Β' Εθνικής όσο και της νέας Α2 Εθνικής Κατηγορίας.[3][4]

Με την αναδιάρθωση του 2021 και την κατάργηση της Football League, ονομάζεται πλέον «Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α2 Εθνικής Κατηγορίας Super League 2»[5], απλούστερα Super League 2.

Αρμοδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως τακτικό μέλος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.) μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ με αντιπροσώπους της.

Οργανωτική δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λειτουργία της Football League βασίζεται στη Γενική Συνέλευση, το Διοικητικό Συμβούλιο, και τα Δικαιοδοτικά Πειθαρχικά όργανα.

Γενική Συνέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη Γενική Συνέλευση απαρτίζουν όλα τα μέλη της Football League.

Διοικητικό Συμβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τρέχουσα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Football League είναι η εξής:

Προεδρείο
Πρόεδρος Λεωνίδας Λεουτσάκος
Επιτροπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία αθλητικών επαγγελματικών ενώσεων και άλλες διατάξεις». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2016. 
  2. Ο χάρτης της νέας Γ' Εθνικής sport24.gr
  3. «Η Τροπολογία για την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου για την περίοδο 2019-2020» (PDF). hellenicparliament.gr. 
  4. ΦΕΚ, Έτος 2019, Τεύχος: Α, Αριθμός: 77, Τίτλος: Άρθρο Έκτο:Επαγγελματικοί σύνδεσμοι ποδοσφαίρου, σ. 2
  5. «Νόμος 4809/2021 - ΦΕΚ 102/Α/19-6-2021 (Κωδικοποιημένος)». e-nomothesia.gr | Τράπεζα Πληροφοριών Νομοθεσίας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]