Έλλην

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Έλλην
Σύζυγος-οιΝύμφη Ορσηίς
ΓονείςΔευκαλίων ή θεός Δίας και Πύρρα
ΤέκναΑίολος, Δώρος και Ξούθος

Ο Έλλην σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική μυθολογία και ήταν ο γενάρχης των Ελλήνων. Ήταν γιος του Δευκαλίωνος (ή σε κάποιες αναφορές του ίδιου του θεού Διός) και της Πύρρας,[1] αδελφός του Αμφικτύονος και πατέρας του Αιόλου, του Ξούθου, και του Δώρου. Η γυναίκα του, μητέρα όλων των Ελλήνων, ήταν η Νύμφη Ορσηίς

Κάθε ένας από τους γιούς του ίδρυσε από ένα πρωτεύον ελληνικό γένος: ο Αίολος τους Αιολείς, ο Δώρος τους Δωριείς, ενώ από τους υιούς του Ξούθου, Αχαιό και Ίων προέρχονται οι Αχαιοί και οι Ίωνες αντίστοιχα.[2] Σύμφωνα με τον Ησίοδο στα Ηοίαι ή Κατάλογος Γυναικών, από την ένωση της αδελφής του Έλληνος, Πανδώρας με τον Δία, γεννήθηκε ο Γραικός από τον οποίο προέρχονται οι Γραικοί, ενώ από την ένωση της άλλης αδερφής του Έλληνος, Θυίας με τον Δία, γεννήθηκαν ο Μακεδνός από τον οποίο προέρχονται οι Μακεδόνες και ο Μάγνης από όπου προέρχονται οι Μάγνητες.[3][4]

Το εθνώνυμο Έλληνες χρονολογείται από την εποχή του Ομήρου. Στην Ιλιάδα, Ελλάς και Έλληνες ήταν τα ονόματα της φυλής από την Θεσσαλία (που αποκαλούνταν επίσης και Μυρμιδόνες) και ήταν εγκατεστημένη στη Φθία, με ηγέτη τον Αχιλλέα. Πέρασε πολύς καιρός πρώτου το όνομα αυτό επικρατήσει γενικά.

Γενεαλογικό δένδρο
π  σ  ε

ΠρομηθεύςΚλυμένη ΕπιμηθέαςΠανδώρα
ΔευκαλίωνΠύρρα
Έλλην
ΔώροςΞούθοςΑίολος ο Θεσσαλός
ΤέκταμοςΑιγίμιοςΑχαιόςΊωνΜακεδόναςΜάγνης

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Apollodorus, Library, book 1, chapter 7, section 2». www.perseus.tufts.edu. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2019. 
  2. «Apollodorus, Library, book 1, chapter 7, section 3». www.perseus.tufts.edu. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2019. 
  3. «Hesiod, Homeric Hymns, and Homerica». ebooks.adelaide.edu.au. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2019. 
  4. «Hesiod, Homeric Hymns, and Homerica». ebooks.adelaide.edu.au. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2019.