Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάλογος Γυναικών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Κατάλογος Γυναικών (Γυναικῶν Κατάλογος) ή Ηοίαι (Ἠοῖαι) είναι γενεαλογικό έπος το οποίο κατά την αρχαιότητα αποδιδόταν στον Ησίοδο. Ο δεύτερος τίτλος προέρχεται από τον λογότυπο «ἢ οἵη», που εισήγαγε νέα τμήματα του ποιήματος μέσω της εισαγωγής μιας ηρωίδας ή ηρωίδων[1]. Πολλές από αυτές τις ηρωίδες συνευρέθηκαν με θεούς και θνητούς, γεννώντας τους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας. Πολυάριθμα αποσπάσματα των πέντε βιβλίων του ποιήματος διαδόθηκαν από παπύρους και αναφορές σε άλλους αρχαίους συγγραφείς. Το ποίημα αφηγείται το σύνολο της ηρωικής εποχής, από τον Δευκαλίωνα ως τον Τρωικό πόλεμο[2].

Στην Αρχαιότητα λίγοι συγγραφείς αμφισβήτησαν την απόδοση στον Ησίοδο, αλλά περισσότεροι σύγχρονοι μελετητές πιστεύουν ότι ο Κατάλογος είναι ψευδο-ησιοδιακό έργο[3].

  1. West (1985) σελ. 1. Άλλο παρόμοιο Ησιοδιακό έπος, οι Μεγάλες Ηοίαι, ονομάστηκε από τον ίδιο λογότυπο.
  2. West (1985) σελ. 3· η Hirschberger (2004, σελ. 34) υποθέτει ότι ο Κατάλογος αφηγείται τον μύθο του Κατακλυσμού του Δευκαλίωνα, αλλά διαφωνεί ο West (1985, σελ. 55).
  3. West (1985) σελ. 127–37, Hirschberger (2004) σελ. 42–51).
  • Hirschberger, M. (2004) Gynaikōn Katalogos und Megalai Ēhoiai: Ein Kommentar zu den Fragmenten zweier hesiodeischer Epen. Munich & Leipzig.
  • Hunter, R. ed. (2005) The Hesiodic Catalogue of Women: Constructions and Reconstructions. Cambridge
  • Schwartz, J. (1960) Pseudo-Hesiodeia: recherches sur la composition, la diffusion et la disparition ancienne d'oeuvres attribuées à Hésiode. Leiden.
  • West, M.L. (1985) The Hesiodic Catalogue of Women: Its Nature, Structure, and Origins. Oxford.