Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάγνητες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η αρχαία Θεσσαλία

Οι Μάγνητες ήταν αρχαίο ελληνικό φύλο που κατοικούσε στην περιοχή του Πηλίου και της Όσσας, στην ανατολική Θεσσαλία. Οι Μάγνητες πιθανόν ήταν συγγενικό φύλο με τους Μακεδόνες ενώ πήραν το όνομά τους από το Μάγνη, εγγονό του Δευκαλίωνα. Εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλίας την περίοδο των μεγάλων μετακινήσεων των ελληνικών φύλων, κατά τον 12ο αιώνα π.Χ. Τον 10ο αιώνα π.Χ. ίδρυσαν δύο αποικίες στη Μικρά Ασία, που έφεραν και οι δύο το όνομα Μαγνησία. Η Μαγνησία του Σιπύλου, χτισμένη στους πρόποδες του όρους Σίπυλο στις όχθες του ποταμού Έρμου και η Μαγνησία του Μαιάνδρου στις όχθες του ποταμού Μαίανδρου. Από τις δύο αυτές πόλεις η περιοχή της Μικράς Ασίας ανατολικά της Ιωνίας ονομάστηκε Μαγνησία. Μαγνησία επίσης ονομάστηκε η περιοχή εγκατάστασης των Μαγνητών στη Θεσσαλία, ονομασία που διατηρεί η περιοχή μέχρι σήμερα. Οι Μάγνητες δε διατήρησαν την ανεξαρτησία τους αλλά υποτάχτηκαν και έγιναν περίοικοι των Θεσσαλών πιθανόν στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ.

Ορισμένες από τις πόλεις των Μαγνητών ήταν η Μελίβοια στα νοτιοανατολικά της Όσσας, το Ομόλοιον βόρεια της Όσσας, οι Ευρυμενές κοντά στο σημερινό χωριό Στόμιο και η Κορόπη στη θέση του σημερινού ομώνυμου οικισμού.[1]

Δευκαλίων Πύρρα Δίας
Έλλην
Θυία Πανδώρα η Νεότερη
Δώρος
Ξούθος Αίολος
Μάγνης

Μακεδών

Γραικός

Αχαιός
Ίων

Η γενεαλογική σχέση των γεναρχών των ελληνικών φύλων.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δήμος Ευρυμενών, ιστορικό». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2011. 
  2. After M.L. West, The Hesiodic Catalogue of Women: Its Nature, Structure, and Origins (Oxford, 1985) 173. Hellen is a son of Pyrrha and Zeus (frr. 2–5.; cf. West (1985) 52, 56); Graecus, a son of Pandora II, Deucalion's daughter, and Zeus (fr. 5).; Magnes and Macedon, sons of Thyia, Deucalion's daughter, and Zeus (fr. 7).; Dorus and Aeolus are sons of Hellen by the nymph Othreis (fr. 9)., as is Xuthus, who, marrying Creusa, daughter of Erechtheus, sired Achaeus and Ion (fr. 10(a)23 OCT).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορία του ελληνικού έθνους, εκδοτική Αθηνών, Β΄τόμος, σελ. 210