Άγιος Σύλλας Ηρακλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 35°14′34″N 25°6′57″E / 35.24278°N 25.11583°E / 35.24278; 25.11583

Άγιος Σύλλας
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Άγιος Σύλλας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΗρακλείου
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΗρακλείου
Υψόμετρο210
Πληθυσμός546 (2011)

Ο Άγιος Σύλλας, με 546 κατοίκους κατά την Απογραφή του 2001, αποτελεί προάστιο και περιοχή του Δήμου Ηρακλείου, όπως αυτός διαμορφώθηκε από το πρόγραμμα Καλλικράτης. Παλαιότερα εντασσόταν στην επαρχία Τεμένους, στον Δήμο Τεμένους του Νομού Ηρακλείου. Η περιοχή γράφεται εσφαλμένα Σύλλας αντί του ορθότερου Σίλας, διότι ο Σίλας ή Σιλουανός ήταν φίλος και συνοδός του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με τη ρωμαϊκή οικογένεια των Κορνηλίων Sulla (δηλ. Σύλλα).

Οι περισσότεροι κάτοικοι κατάγονται από τη Μικρά Ασία και ασχολούνται με την καλλιέργεια της σταφίδας. Ολόκληρη η περιοχή είναι απέραντοι αμπελώνες. Υπάρχει Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο.

Δ.δ. Αγίου Σύλλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δημοτικό διαμέρισμα έχει 881 κατοίκους το 2011. Οι οικισμοί που το απαρτίζουν, συνοδευόμενοι από τον πληθυσμό τους μέσα σε αγκύλες είναι:

  • ο Άγιος Σύλλας ( 546 ) , έδρα.
  • το Ζερβού Μετόχι ( 39 )
  • ο Κάμπος ( 164 )
  • οι Μαλάδες ( 35 ) , οικισμός που βρίσκεται στο 10ο χλμ. του δρόμου προς Κανλί Καστέλι.
  • το Τσαγκαράκι ( 97 ) , γνωστό παλαιότερα ως Τσαγκαράκη Μετόχι, σε υψόμετρο 170 μ. Οι περισσότεροι κάτοικοι κατάγονται από την επαρχία Μυλοποτάμου. Τα παλαιά χρόνια κυριαρχούσε η αμπελοκαλλιέργεια αλλά από των 21 αιώνα με γρήγορους ρυθμούς κατευθύνθηκε προς ελαιοκαλλιεργειών που συνεχίζει και ως σήμερα με μεγάλη επιτυχία.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεκαπέντε χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και προς το νότο, στους πρόποδες του Γιούχτα με θέα προς τη θάλασσα και τις οροσειρές του Ψηλορείτη, βρίσκεται το χωριό Άγιος Σύλλας.

Λόγω αυτής της χωροταξικής του θέσης , αλλά και του σθένους και ηρωισμού των κατοίκων του, επιλέχθηκε ως ο τόπος όπου πάρθηκε ο όρκος της πρώτης ενωμένης Εθνικής Αντίστασης κατά των κατακτητών Γερμανών σε ολόκληρη την Ευρώπη (σπήλαιο Χαμαμουτζή).

Στην γύρω περιοχή δόθηκαν μάχες με το χωριό να θρηνεί πολλούς άνδρες στην νεότερη ιστορία. Το όνομα του χωριού οφείλεται στο Άγιο Σύλλα που είναι και προστάτης του. Πρώτη φορά αναφέρεται στις βενετικές απογραφές. Κατά το 1583 αναφέρεται στον Καστροφύλακα (Κ 101) S.Scilla, με 265 κατοίκους. Αναφέρεται επίσης στο Catasticum Ecclesiarum et monasterium comynis του 1320 σαν « χωρίον της περιοχής του Χάνδακα, της Paracandia».

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το Ηράκλειον και ο Νομός του, έκδ. Νομ. Ηρακλείου.