Φραγκόσυκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φραγκοσυκιά με φραγκόσυκα (Opuntia ficus-indica)
Φραγκόσυκα
Φραγκόσυκα. Αριστερά καθαρισμένα, δεξιά σε φυσική μορφή.

Το φραγκόσυκο είναι φρούτο, καρπός της φραγκοσυκιάς, κακτοειδούς φυτού Κεντρο-Αμερικανικής προέλευσης που φυτρώνει και στην Ελλάδα. Ο καρπός αυτός αναπτύσσεται περιμετρικά πάνω στις άκρες των φύλλων της φραγκοσυκιάς.

Το ίδιο φρούτο στην Κύπρο ονομάζεται παπουτσόσυκο και το φυτό παπουτσοσυκιά. Φωτογραφία υπάρχει αναρτημένη στη σελίδα του χωριού Μιτσερο, με ημερομηνία 3.9.2012 (http://mitsero.wordpress.com/2012/09/03). Λεπτομέρειες για το φρούτο και το φυτό βρίσκονται στο βιβλίο Τα Φραγκόσυκα, Επιστημονική και Πρακτική Θεώρηση Φυτού και Καρπών, του Μιχαήλ Στρατουδάκη (http://www.fragosika.gr/). Αλλο όνομα για το ίδιο φρούτο είναι το παυλόσυκο.

Η επιφάνειά του καλύπτεται αφενός από σκούρα κομπάκια και αφετέρου από πολύ μικρά αγκαθάκια, τα οποία μοιάζουν με χνούδι και δε γίνονται άμεσα αντιληπτά. Είναι πιθανό να πιάνει κανείς τα φραγκόσυκα για κάποιο χρόνο (λεπτά) πριν αρχίσει να νοιώθει την ενόχληση από τα αγκάθια. Για τη συλλογή του και το καθάρισμά του πριν την κατανάλωση, πρέπει να το πιάνει κανείς με κάποιο μέσο (π.χ. χαρτί, γάντι) ή εργαλείο (πηρούνι) ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το δέρμα.

Το φραγκόσυκο περιέχει πολλούς σπόρους και είναι αρκετά δροσιστικό όταν καταναλωθεί κρύο. Σε μεγάλες ποσότητες φέρνει δυσκοιλιότητα. Μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού.

Το καθάρισμα από τα αγκάθια του φραγκόσυκου γίνεται απλά και γρήγορα: Βάζουμε τα φραγκόσυκα σε μιά νάϋλον σακούλα γεμάτη νερό. Αναταράσσουμε πολλές φορές την σακούλα κρατώντας την από τα δύο χερούλια. Τα αγκαθάκια στα φραγκόσυκα βρέχονται και μαλακώνουν ενώ παράλληλα τα φραγκόσυκα τρίβονται μεταξύ των και χάνουν τα αγκαθάκια μέσα στο νερό της σακούλας.

Αφού αδειάσουμε την σακούλα από το νερό αναποδογυρίζοντάς την, μπορούμε με γυμνά χέρια να πιάσουμε τα φραγκόσυκα.[εκκρεμεί παραπομπή]

Φραγκόσυκο στο στάδιο της άνθισης

Χημική ανάλυση του εδώδιμου μέρους του παπατσόσυκου δημοσιεύτηκε σε έκδοση του Γενικού Χημείου του Κράτους της Κύπρου.

(http://www.moh.gov.cy/moh/sgl/sgl.nsf/dmlindex_gr/dmlindex_gr?OpenDocument)

Η χημική ανάλυση βρίσκεται στη σελίδα 81 του βιβλίου ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, που εκδόθηκε το 1999 με αριθμό ISBN 9963-38-212-6. Τα 82 γραμμάρια από τα 100 ήταν νερό. Η ίδια ποσότητα δείγματος περιείχε σε χιλιοστογραμμάρια 119 Κάλιο, 24 φωσφόρο, 13 μαγνήσιο και 80 βιταμίνη Γ.