Ρίτσαρντ Κρόμγουελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρίτσαρντ Κρόμγουελ
2ος Λόρδος Προστάτης της Κοινοπολιτείας της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας
Περίοδος
3 Σεπτεμβρίου 1658 – 25 Μαΐου 1659
ΠροκάτοχοςΌλιβερ Κρόμγουελ
ΔιάδοχοςΑγγλικό Συμβούλιο της Επικρατείας
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση4 Οκτωβρίου 1626, Χάντινγκντον, Κέμπριτζσαϊρ
Θάνατος12 Ιουλίου 1712 (85 ετών)
Τσέζαντ, Χέρτφορντσαϊρ
ΕθνότηταΆγγλος
ΥπηκοότηταΒασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας
ΣύζυγοςΝτόροθυ Μέιτζορ
ΣπουδέςFelsted School
ΘρήσκευμαΠουριτανός
ΠαρωνύμιοΠεσμένο Πουλί
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ρίτσαρντ Κρόμγουελ (αναφέρεται και ως Κρόμβελ, αγγλική γλώσσα: Richard Cromwell, 4 Οκτωβρίου 162612 Ιουλίου 1712)[1], γιος του Όλιβερ Κρόμγουελ, ήταν ο δεύτερος Λόρδος Προστάτης της Κοινοπολιτείας της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας, που υπηρέτησε σχεδόν για εννέα μήνες, από τις 3 Σεπτεμβρίου 1658 μέχρι τις 25 Μαΐου 1659. Μετά την πτώση του από την εξουσία, του δόθηκε από τους βασιλικούς το όχι και τόσο κολακευτικό παρατσούκλι Πεσμένο Πουλί (Tumbledown Dick).[2]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρίτσαρντ Κρόμγουελ γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1626 στο Χάντινγκτον του Κέμπριτζσαϊρ της Αγγλίας, ήταν ο τρίτος γιος του Όλιβερ Κρόμγουελ και της συζύγου του Ελίζαμπεθ Κρόμγουελ. Λίγα είναι γνωστά για την παιδική του ηλικία. Ο ίδιος και τα τρία αδέλφια του είχαν εκπαιδευτεί στη σχολή Felsted στο Έσσεξ κοντά στο σπίτι της οικογένειας της μητέρας τους. Δεν υπάρχει καμία αναφορά ότι παρακολούθησε κάποιο πανεπιστήμιο.

Ο πατέρας του, ο Όλιβερ Κρόμγουελ, πέθανε στις 3 Σεπτεμβρίου 1658 και ο Ρίτσαρντ ενημερώθηκε την ίδια ημέρα ότι επρόκειτο να τον διαδεχθεί. Υπήρξε κάποια διαμάχη για τη διαδοχή. Μια επιστολή από τον John Thurloe δείχνει ότι στις 30 Αυγούστου ο Όλιβερ Κρόμγουελ όρισε προφορικά τον γιο του ως διάδοχό του, αλλά κάποιες άλλες εκδοχές ισχυρίζονται είτε ότι δεν όρισε κανένα διάδοχο, είτε ότι έδωσε την προτεραιότητα στον γαμπρό του, τον Τσαρλς Φλήτγουντ.

Κατά τη διάρκεια των πολιτικών δυσκολιών του χειμώνα του 1659, υπήρχαν φήμες ότι ο Κρόμγουελ έπρεπε να επανακληθεί ως Λόρδος Προστάτης, αλλά αυτές δεν κατέληξαν πουθενά. Τον Ιούλιο του 1660 όμως, ο Κρόμγουελ έφυγε για τη Γαλλία, και έφτασε εκεί, χρησιμοποιόντας μια ποικιλία από ψευδώνυμα, συμπεριλαμβανομένου και αυτό του Τζον Κλαρκ. Το 1680 ή το 1681, επέστρεψε στην Αγγλία όπου έζησε μαζί με τον έμπορο Thomas Pengelly στο Τσέζαντ του Χέρτφορντσαϊρ, εκεί ζούσαν από το εισόδημα που είχε από το κτήμα του στο Hursley. Πέθανε στις 12 Ιουλίου 1712 σε ηλικία 85 ετών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Οι ημερομηνίες αυτές είναι σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο που ήταν σε ισχύ στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της ζωής του Κρόμγουελ. Οι αντίστοιχες στο Γρηγοριανό ημερολόγιο είναι: 14 Οκτωβρίου 1626 – 23 Ιουλίου. archontology.org Αρχειοθετήθηκε 2013-11-04 στο Wayback Machine.
  2. Fraser, Antonia (1979). King Charles II. London: Weidenfeld & Nicolson. σελ. 163. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]