Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού - Καλαβρύτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 π  σ  ε Σιδηροδρομική Γραμμή
Διακοπτού - Καλαβρύτων
0,000 ΔιακοπτόΓραμμή ΣΚΑ - Πάτρας
Αυτοκινητόδρομος 8Α
5,088 Νιάματα
5,600 Λίθινη αψίδα
6,800 Αντικατολισθητική σήραγγα
7,000 Βουραϊκός ποταμός
7,400
7,600 Δύο εγκιβωτισμένες γέφυρες
8,200 Πλάτωμα διασταυρώσεων
9,394 Τρικλιά
9,800 Τρικλιά (παλαιά στάση)
10,600
12,600 Ζαχλωρού-Μέγα Σπήλαιο
12,900
15,000 Χ.Σ. 15,000
16,900
18,203 Κερπινή
22,346 Καλάβρυτα
Αγία Λαύρα
Χιονοδρομικό Κέντρο Χελμού
Χάνι Κερτέζης
Καστέλη
Μαζέικα
Φίλια
Χάνι Δάρα
Λεβίδι
Αρχαία Μαντινεία
Χάνι Κερτέζης
ΤρίποληΓραμμή Κορίνθου - Καλαμάτας
Τμήμα του οδοντωτού

Γενικά & Ιστορικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σιδηροδρομική Γραμμή Διακοπτού - Καλαβρύτων, ευρύτερα γνωστή ως οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού - Καλαβρύτων (ή απλά ο Οδοντωτός), είναι οδοντωτή σιδηροδρομική γραμμή στενού εύρους που συνδέει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα. Αποτελεί έργο της περιόδου του Χαριλάου Τρικούπη και εγκαινιάστηκε το 1895. Αποτέλεσε ένα από τα δυσκολότερα έργα για την εποχή του λόγω του ιδιαίτερα δύσβατου εδάφους αλλά και του μεγάλου υψομέτρου στο οποίο κατέληγε, καθώς ο οδοντωτός είναι ο ορεινότερος σιδηρόδρομος της Ελλάδας. Για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες ο σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε με την τεχνική της οδόντωσης κατά την οποία το τραίνο γαντζώνεται, χρησιμοποιώντας κατάλληλα γρανάζια, σε οδοντωτές σιδηροτροχιές στις διαδρομές όπου η κλίση του εδάφους υπερβαίνει το 10%. Ο σιδηρόδρομος διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού περνώντας σε μεγάλο μήκος του από σήραγγες και γέφυρες, καλύπτοντας συνολικά απόσταση 22 χιλιομέτρων. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για τουριστική περιήγηση σε μία από τις ομορφότερες διαδρομές της Ελλάδας.

Στα αρχικά σχέδια της γραμμής προβλεπόταν η επέκταση της γραμμής του Οδοντωτού από τα Καλάβρυτα στην Τρίπολη, όμως αυτή ματαιώθηκε για οικονομικούς λόγους κατά τη φάση κατασκευής της γραμμής έως τα Καλάβρυτα, προτού ξεκινήσουν οποιαδήποτε έργα. Για το μέλλον προβλέπεται από τον ΟΣΕ επέκταση της γραμμής από τα Καλάβρυτα προς τη Μονή Αγίας Λαύρας και το Χιονοδρομικό Κέντρο Χελμού.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Οδοντωτός έχει εύρος γραμμής 75 εκατοστά και είναι από τις στενότερες σιδηροδρομικές γραμμές στην Ελλάδα. Ο λόγος που κατασκευάστηκε τόσο στενός είναι για να χρησιμοποιηθούν μικρότερα και πιο ευέλικτα βαγόνια για την δύσκολη αυτή διαδρομή, καθώς και για την ελαχιστοποίηση του κόστους των τεχνικών έργων. Το μήκος του είναι 22 χιλιόμετρα. Η μέγιστη κλίση της γραμμής είναι 17,5% στα σημεία με οδόντωση ενώ η μέγιστη κλίση της γραμμής χωρίς οδόντωση είναι 3,3%.

Διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οδοντωτός από το Διακοπτό εισέρχεται στο [Φαράγγι του Βουραϊκού|φαράγγι του Βουραϊκού]]. Πραγματοποιεί στάσεις στις τοποθεσίες "Νιάματα" και "Τρικλιά". Στο μέσο περίπου της διαδρομής, μετά από 12 χιλιόμετρα, πραγματοποιεί στάση στο χωριό Κάτω Ζαχλωρού. Στο σημείο αυτό εξυπηρετεί και τους επισκέπτες της μονής του Μεγάλου Σπηλαίου. Στην συνέχεια μετά από 18 χιλιόμετρα διαδρομής πραγματοποιεί στάση κάτω από το χωριό Κερπινή και τέλος καταλήγει στα Καλάβρυτα.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα