Φαράγγι του Βουραϊκού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φαράγγι του Βουραϊκού
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΝομός Αχαΐας
Το φαράγγι του Βουραϊκού.

Το Φαράγγι του Βουραϊκού βρίσκεται στην Αχαΐα 13 χλμ. βορειοανατολικά των Καλαβρύτων. Μαζί με τον ορεινό όγκο του Χελμού (Αροάνια όρη) αποτελούν μια ενιαία προστατευόμενη περιοχή που από το 2009 χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο της Ελλάδας. Το φαράγγι έχει μήκος περίπου 20 χλμ. και διαρρέεται από τον Βουραϊκό ποταμό στον οποίο και οφείλει το όνομά του. Ο Βουραϊκός ποταμός βρίσκεται στην Αχαΐα και έχει μήκος 37,5 χιλιόμετρα.[1]

Άποψη από τον Βουραϊκό ποταμό και το ομώνυμο φαράγγι.
Ο Βουραϊκός ποταμός.

Η χλωρίδα του φαραγγιού του Βουραϊκού ποταμού κρίνεται ως εξέχουσα σημαντική, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την καταγραφή αρκετών ενδημικών ειδών με ιδιαίτερη επιστημονική αξία, σπάνια και προστατευμένα, όπως η καμπανούλα των βράχων (Campanula rupestris), ο άγριος στάχυς (Stachys parolinii), η αουρίνια του Μωριά (Aurinia moreana) κ.ά. Αξιομνημόνευτη είναι και πανίδα της περιοχής που βρίσκει καταφύγιο στους απότομους δασωμένους ορεινούς όγκους που περιβάλλουν το φαράγγι.

Τo 1889, μέσα στο φαράγγι και πλάι στο Βουραϊκό ποταμό, ξεκίνησε να κατασκευάζεται από την Κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη ο μοναδικός στην Ελλάδα οδοντωτός σιδηρόδρομος. Η μελέτη ανατέθηκε σε Γάλλους επιστήμονες. O Χαρίλαος Τρικούπης επιθυμούσε η σιδηροδρομική γραμμή να επεκταθεί μέχρι την Τρίπολη, αλλά oι καθυστερήσεις στην κατασκευή της γραμμής Διακοφτό - Καλάβρυτα και οι υπερβάσεις στο κόστος κατασκευής οδήγησαν στο να μην επεκταθεί ποτέ η σιδηροδρομική γραμμή. [2]Η κατασκευή του οδοντωτού σιδηρόδρομου ολοκληρώθηκε επί Κυβερνήσεως Δηλιγιάννη το 1896 και εγκαινιάστηκε στις 10 Μαρτίου 1896. Συνδέει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα και το συνολικό μήκος του ανέρχεται σε 22 χιλιόμετρα[3]. Κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, διοργανώνεται από το «Σύλλογο Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Καλαβρύτων» το λεγόμενο «Πανελλήνιο Πέρασμα» του φαραγγιού με τη συμμετοχή εκατοντάδων ορειβατών και πεζοπόρων.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Διασχίζοντας το Φαράγγι του Βουραϊκού». Worth Every Mile. 25 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2021. 
  2. «Φαράγγι Βουραϊκού και Οδοντωτός | Δήμος Αιγιάλειας». www.aigio.gov.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2021. 
  3. Οδοντωτός σιδηρόδρομος

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]