Μιτόπολη Αχαΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°3′36″N 21°40′48″E / 38.06000°N 21.68000°E / 38.06000; 21.68000

Μιτόπολη
Μιτόπολη is located in Greece
Μιτόπολη
Μιτόπολη
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΔυτικής Ελλάδας
ΔήμοςΔυτικής Αχαΐας
Δημοτική ΕνότηταΩλενίας
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοποννήσου
ΝομόςΑχαΐας
Υψόμετρο250 μ.
Πληροφορίες
www.olenia.gov.gr

Η Μιτόπολη είναι χωριό της Αχαΐας ευρισκόμενο στις βόρειες παρυφές του Κομποβουνίου. Βρίσκεται στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας και είναι έδρα της Κοινότητας Μιτοπόλεως, που αποτελείται επίσης από τα χωριά Κώμη και Σουβαλιωταίικα.

Η τοπική κοινότητα έχει 349 μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ενώ ο οικισμός της Μιτοπόλεως έχει 197 κατοίκους.

Συνοικίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνοικίες ή οικιστικές τοποθεσίες της ομώνυμης τοπικής κοινότητας αποτελούν τα Γιαννοπουλαίικα, Κυριαζαίικα, τα Κωτσοκολαίικα, τα Μπεκιαραίικα, τα Παναγοπουλαίικα και τα Φρατζαίικα[1]. Προς το Κάτω Μαζαράκι βρίσκονται τα Γιαννοπουλαίικα και τα Γκουσεκαίικα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μιτόπολη κατά την Φραγκοκρατία ήταν έδρα της ομώνυμης Βαρωνίας που ιδρύθηκε το 1209 από τον Γουλιέλμο Σαμπλίτη στην περιοχή και ήταν μία από τις 16 λαϊκές βαρωνίες που ίδρυσε ο πρίγκιπας.

Σύμφωνα με την Αραγονική εκδοχή του Χρονικού του Μορέως, δόθηκε στον Φράγκο ιππότη Γιλβέρτο ντε Κορ μαζί με τρία άλλα τιμάρια σε άλλες περιοχές. Ο Κορ έχτισε και είχε για έδρα της βαρωνίας του το Κάστρο της Μιτόπολης, που σήμερα ελάχιστα ερείπια του διασώζονται. Περί το 1280, πρέπει να πέρασε στα χέρια του Γκυ ντε Λα Τρεμουάιγ, καθώς ανήκε στο διάδοχό του Νικολά το 1316.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μοναδικό αθλητικό σωματείο του χωριού είναι ο «Α.Σ. Κεραυνός Μιτόπολης» που ιδρύθηκε το 1982. Διαθέτει μόνο ποδοσφαιρικό τμήμα, το οποίο αγωνίζεται στις τοπικές κατηγορίες της Ε.Π.Σ. Αχαΐας και χρησιμοποιεί ως έδρα του το γήπεδο του Μαζαρακίου.

Δημογραφική εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημογραφική εξέλιξη του οικισμού στον 21ο αιώνα είναι η εξής:

Έτος Πληθυσμός
2001 213[2]
2011 197[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θεόδωρος Η. Λουλούδης, Αχαΐα. Οικισμοί, οικιστές, αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν.Α. Αχαΐας, Πάτρα 2010.
  • Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, Τόμος Β', Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα Μιτόπολη.