Κίνημα των Αδεσμεύτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Κίνημα των Αδεσμεύτων, ή Κίνηση των Αδεσμεύτων (είτε ως ομαδική εκδήλωση συγκεκριμένης ιδεολογίας, είτε ως σύνολο συγκεκριμένης δραστηριότητας, αντίστοιχα), γνωστότερη με το διεθνές αρκτικόλεξο ΝΑΜ, (εκ του Non-Aligned Movement), είναι μία διεθνής οργάνωση, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, μεταξύ των Αδεσμεύτων χωρών των οποίων η πολιτική δεν ευθυγραμμίζεται με την πολιτική των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ-Ρωσίας). Αποτελείται από 118 κράτη ενώ συμμετέχουν και 18 κράτη παρατηρητές.[1]

Ιδρύθηκε το 1961 στο Βελιγράδι και βασικοί συντελεστές για την δημιουργία του ήταν ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, ο Γιαβαχαρλάλ Νεχρού και ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ. Σκοπός του κινήματος, σύμφωνα με τη διακήρυξη της Αβάνας (1978) είναι να διασφαλίσει «την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια των αδέσμευτων χωρών στον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την αποικιοκρατία, το ρατσισμό και όλες τις μορφές ξένης επιθετικότητας, κατοχής, κυριαρχίας, ανάμειξης ή ηγεμονίας, καθως και εναντίον των μεγάλων δυνάμεων και των συνασπισμών ισχύος»[2].

Η διάσπασή του ήρθε με την εισβολή της Σοβιετικής ένωσης στο Αφγανιστάν, όταν τα κράτη-μέλη διχάστηκαν ανάμεσα στην υποστήριξη ή την καταδίκη της εισβολής.

Πολιτική και ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελούμενο από πολλές κυβερνήσεις διαφορετικών πολιτικών ιδεολογιών αυτό που ενώνει τα μέλη του είναι η δέσμευσή τους στην παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και στον αφοπλισμό. Από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του το κίνημα συμμετέχει σε ιδεολογικές συγκρούσεις, ασκώντας κριτική σε ρατσιστικά καθεστώτα και υποστηρίζοντας απελευθερωτικά κινήματα. Σύμφωνα με το κίνημα κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να ασκεί πολιτικές, που καθορίζονται βάσει των εθνικών του συμφερόντων και όχι λόγω των σχέσεών του με συγκροτήματα ισχύος.

Σύγχρονες δραστηριότητες και θέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτική στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρόσφατα χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει στόχος του κινήματος. Η εισβολή στο Ιράκ και ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία, οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να σταματήσουν τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας έχουν χαρακτηριστεί παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.[3] Οι ηγέτες του κινήματος, επίσης, έχουν ασκήσει κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον έλεγχο που ασκούν στον Ο.Η.Ε. και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Αειφόρος ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κίνημα έχει δεσμευθεί δημοσίως στο δόγμα της αειφόρου ανάπτυξης και στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας, αλλά θεωρεί ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει δημιουργήσει τις συνθήκες που θα ευνοούσαν την ανάπτυξη. Παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη είναι η παγκοσμιοποίηση, το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών, οι αθέμιτες πρακτικές εμπορίου, η μείωση της ξένης βοήθειας και το έλλειμμα δημοκρατίας στα οικονομικά κέντρα αποφάσεων.[4]

Μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κίνημα έχει ασκήσει κριτική στον ΟΗΕ σχτετικά με τις παρούσες δομές του οργανισμού και το συσχετισμό δυνάμεων στο εσωτερικό του και επικεντρώνεται στη χρησιμοποίηση του ΟΗΕ από ισχυρά κράτη, με τέτοιο τρόπο που παραβιάζονται βασικές αρχές του κινήματος. Έχει προχωρήσει σε μία σειρά συστάσεων που θα ισχυροποιούσαν την εκρποσώπηση κρατών μελών του κινήματος στον ΟΗΕ. Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στόχευαν στη βελτίωση της διαφάνειας και της δημοκρατίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του οργανισμού. Σύμφωνα με το κίνημα, το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το πιο αντιδημοκρατικό στοιχείο του οργανισμού και χρειάζεται επανασχεδιασμό.[5]

Πολυπολιτισμικότητα και ανθρώπινα δικαιώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κίνημα αποδέχεται την καθολικότητα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά αντιστέκεται σθεναρά στην πολιτισμική ομογενοποίηση και κάνει έκκληση για την προστασία της πολυπολιτισμικότητας και την ανεκτικότητα των θρησκευτικών, κοινονικοπολιτιστικών και ιστορικών ιδιαιτεροτήτων που ορίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας συγκεκριμένης περιοχής.[6]

Σύνοδοι κορυφής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σύνοδοι κορυφής είναι η κορυφαία πολιτική συγκέντρωση του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών - μελών του.

 1. Flag of SFR Yugoslavia.svg Βελιγράδι, 1 – 6 Σεπτέμβριου 1961
 2. Flag of United Arab Republic.svg Κάιρο, 5 - 10 Οκτωβρίου 1964
 3. Flag of Zambia.svg Λουσάκα, 8 – 10 Σεπτεμβρίου 1970
 4. Flag of Algeria.svg Αλγέρι, 5 - 9 Σεπτεμβρίου 1973
 5. Flag of Sri Lanka.svg Κολόμπο, 16 – 19 Αυγούστου 1976
 6. Flag of Cuba.svg Αβάνα, 3 - 9 Σεπτεμβρίου 1979
 7. Flag of India.svg Νέο Δελχί 7 – 12 Μαρτίου 1983
 8. Flag of Zimbabwe.svg Χαράρε, 1 – 6 Σεπτεμβρίου 1986
 9. Flag of SFR Yugoslavia.svg Βελιγράδι, 4 – 7 Σεπτεμβρίου 1989
 10. Flag of Indonesia.svg Τζακάρτα, 1 - 6 Σεπτεμβρίου 1992
 11. Flag of Colombia.svg Καρθαγένη, 18 - 20 Οκτωβρίου 1995
 12. Flag of South Africa.svg Ντέρμπαν, 2 - 3 Σεπτεμβρίου 1998
 13. Flag of Malaysia.svg Κουάλα Λουμπούρ, 20 - 25 Φεβρουαρίου 2003
 14. Flag of Cuba.svg Αβάνα, 15 - 16 Σεπτεμβρίου 2006
 15. Flag of Egypt.svg Σαρμ ελ Σεϊχ, 11 - 16 Ιουλίου 2009
 16. Flag of Serbia.svg Βελιγράδι, 5 - 6 Σεπτεμβρίου 2011
 17. Flag of Iran.svg Τεχεράνη, 27 - 31 Αυγούστου 2012

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. http://www.namegypt.org/en/AboutName/MembersObserversAndGuests/Pages/default.aspx
 2. Fidel Castro speech to the UN in his position as chairman of the non-aligned countries movement
 3. "Non-aligned nations slam U.S. CBC News
 4. [1]
 5. 12ο Συνέδριο Κινήματος Αδεσμεύτων, Ντέρμπαν, Νότια Αφρική (2 - 3 Σεπτεμβρίου 1992). «Κείμενο θέσεων (παρ.55)». http://replay.web.archive.org/20090414183404/http://www.nam.gov.za/xiisummit/chap1.htm. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2011.  (Αγγλικά)
 6. Juan Antonio Fernández, ambassador (12 Δεκεμβρίου 2008). «Statement on behalf of the Non-Aligned Movement at the commemorative session of the Human Rights Council on the 60th Anniversary of the Universal Declaration on Human Rights.». Κίνημα Αδεσμεύτων. http://espana.cubanoal.cu/ingles/Prensa/3raFase/121208.htm. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2011. 
 7. Κρίσιμη σύνοδος των Αδεσμεύτων, Ιστορικό Λεύκωμα 1961, σελ. 119, Καθημερινή, Αθήνα (1997)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Non-Aligned Movement της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).