Πουτίν
Προέλευση | |
---|---|
Περιοχή | Κεμπέκ |
Πληροφορίες | |
Πιάτο | Κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό |
Κύρια συστατικά | Τηγανητές πατάτες, Γκρέιβι, μπουκίτσες τυριού |
Σχετικά πολυμέσα | |
δεδομένα (π) |
Πουτίν (γαλλικά: poutine) καλείται ένα πιάτο με τηγανητές πατάτες και μπουκίτσες τυριού με καφέ σάλτσα. Εμφανίστηκε στο Κεμπέκ, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, αν και η ακριβής προέλευση του είναι αβέβαιη και υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί σχετικά με την παρασκευή του. Για πολλά χρόνια χλευαζόταν, και μάλιστα χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους για να στιγματίσουν την κοινωνία του Κεμπέκ. Το πουτίν αργότερα γιορτάστηκε ως σύμβολο της κουλτούρας των Κεμπεκιανών και της επαρχίας του Κεμπέκ. Έχει συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με την κουζίνα του Κεμπέκ και η άνοδος του έχει οδηγήσει σε δημοτικότητα στον υπόλοιπο Καναδά, στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες και διεθνώς.
Ετήσιοι εορτασμοί για το έδεσμα πραγματοποιούνται στο Μόντρεαλ, την πόλη του Κεμπέκ και το Ντράμοντβιλ, καθώς και στο Τορόντο, την Οτάβα, το Νιου Χάμσαϊρ και το Σικάγο. Ονομάστηκε «εθνικό πιάτο του Καναδά», αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτή η επισήμανση αντιπροσωπεύει πολιτιστική οικειοποίηση της εθνικής ταυτότητας του Κεμπού ή του Κεμπέκ. Πολλές παραλλαγές της αρχικής συνταγής είναι δημοφιλείς, με αποτέλεσμα ορισμένοι να προτείνουν ότι το πουτίν έχει εμφανιστεί ως μια νέα ταξινόμηση πιάτων από μόνη της, όπως με τα σάντουιτς και τα ζυμαρικά.
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Προέλευση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σύμφωνα με τον Καναδό ερευνητή τροφίμων Σιλβάν Σαρλεμπουά, ενώ το Γουόγουικ είναι η γενέτειρα του πούτιν, ο Ζαν-Πολ Ρουά του Ντράμοντβιλ είναι ο πραγματικός εφευρέτης αφού ο Λε Ρουά Τζουζέπ ήταν ο πρώτος που πούλησε πουτίνη με τρία συνδυασμένα συστατικά, το 1964. [1] Το Oxford Companion to Cheese έχει μια διαφορετική οπτική, δηλώνοντας ότι οι εφευρέτες δεν ήταν σεφ αλλά οι πελάτες που επέλεξαν να προσθέσουν μπουκίτσες τυριού στις πατάτες τους.
Ανάπτυξη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το πούτιν καταναλώθηκε σε μικρά εστιατόρια με « λιπαρά κουτάλια » (κοινώς γνωστά στο Κεμπέκ ως καντίνες ή κασετίνα ), παμπ, σε καντίνες του δρόμου και σε αρένες χόκεϊ. Για δεκαετίες παρέμεινε ένα αγροτικό σνακ στη γαλακτοκομική περιοχή του Κεμπέκ, λόγω του στενού παραθύρου φρεσκάδας του τυροπήγματος τσένταρ . Το 1969, το πούτιν μεταφέρθηκε στην πόλη του Κεμπέκ με το φορτηγό τροφίμων του Αστόν Λεμπλόντ (μια επιχείρηση που εξελίχθηκε στην αλυσίδα φαστ φουντ Chez Ashton ). [2] Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το La Banquise άρχισε να σερβίρει πουτίνι στο Μόντρεαλ, και ακολούθησε η αλυσίδα Burger King το 1983. Άλλοι που ακολούθησαν χρησιμοποίησαν κατώτερο τυρί και η φήμη του πιάτου μειώθηκε. Το πούτιν έγινε αντιληπτό σε μεγάλο βαθμό ως ένα μη εκλεπτυσμένο παρασκήνιο ή ανθυγιεινό πρόχειρο φαγητό που καταναλώνεται μετά από μια νύχτα ποτού. [3]
Ετυμολογία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Dictionnaire historique du français québécois απαριθμεί 15 σημασίες του πούτιν στα Κεμπεκιανά και στα Καναδικά Γαλλικά, οι περισσότερες από τις οποίες είναι για είδη φαγητού. η λέξη poutine με την έννοια «παγανιές με τυρί και σάλτσα» χρονολογείται το 1982 στα αγγλικά. Άλλες έννοιες της λέξης χρησιμοποιούνται τουλάχιστον από το 1810. [4]
Σύμφωνα με την Merriam-Webster, μια δημοφιλής ετυμολογία είναι ότι το πούτιν προέρχεται από μια λέξη αργκό του Κεμπουά που σημαίνει «χάος» και ότι άλλοι την αποδίδουν στην αγγλική λέξη πουτίγκα . Η ακριβής προέλευση της λέξης πούτιν είναι αβέβαιη.
Το Dictionnaire historique αναφέρει την πιθανότητα ότι η μορφή poutine είναι απλώς μια γαλλοποίηση της λέξης πουτίγκα . Ωστόσο, θεωρεί πιο πιθανό ότι κληρονομήθηκε από τοπικές γλώσσες που ομιλούνται στη Γαλλία και ότι ορισμένες από τις έννοιές του προέκυψαν από την μεταγενέστερη επιρροή της αγγλικής λέξης pudding με παρόμοιο ήχο. Αναφέρει τις Προβηγκιανές μορφές poutingo "κακό στιφάδο" και poutité "hodgepodge" ή "θρυμματισμένα φρούτα ή φαγητά". poutringo "μίγμα από διάφορα πράγματα" στο Languedocien ; και πουτρίγκα ή ποτρίνγκα «κακό στιφάδο» στο Φρανς-Κοντέ, όπως πιθανώς σχετίζεται με το πουτίνι . Η έννοια "τηγανητές πατάτες με τυρί και σάλτσα" της πουτίνης είναι μεταξύ αυτών που θεωρούνται πιθανώς άσχετες με την πουτίγκα, υπό την προϋπόθεση ότι η τελευταία άποψη είναι σωστή. [4]
Συνταγή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η παραδοσιακή συνταγή για πουτίνι αποτελείται από:
- Τηγανητές πατάτες : Είναι συνήθως μεσαίου πάχους και τηγανητές (μερικές φορές δύο φορές) έτσι ώστε το εσωτερικό να παραμένει απαλό, ενώ το εξωτερικό είναι τραγανό.
- Μπουκές τυριού : Τα φρέσκα τυρόπηγμα χρησιμοποιούνται για να δώσουν την επιθυμητή υφή. Το μέγεθος του τυροπήγματος ποικίλλει, όπως και η ποσότητα που χρησιμοποιείται.
- Καφέ σάλτσα : Παραδοσιακά, είναι μια ελαφριά και λεπτή σάλτσα βοείου κρέατος ή κοτόπουλου, κάπως αλμυρό και ελαφρώς καρυκευμένο με μια νότα πιπεριού. ή μια σάλτσα brune, που είναι ένας συνδυασμός ζωμού κοτόπουλου και βοείου κρέατος. Οι σάλτσες Πούτιν ( mélange à sauce poutine ) πωλούνται στα παντοπωλεία του Κεμπέκ, του Οντάριο και της Maritime σε βάζα ή κονσέρβες και σε πακέτα με μείγμα σε σκόνη. Μερικές αλυσίδες παντοπωλείων προσφέρουν τις δικές τους εκδοχές με επωνυμία σπιτιού. Πολλά καταστήματα και εστιατόρια προσφέρουν επίσης χορτοφαγική σάλτσα. [5] [α]
Για να διατηρηθεί η υφή των πατατών, τα τυρόπηγμα και η σάλτσα προστίθενται αμέσως πριν από το σερβίρισμα του πιάτου. Η ζεστή σάλτσα συνήθως περιχύνεται πάνω από τυρόπηγμα σε θερμοκρασία δωματίου, έτσι ζεσταίνονται χωρίς να λιώσουν τελείως. Η λεπτή σάλτσα επιτρέπει σε όλες τις πατάτες να επικαλυφθούν. Το πιάτο σερβιρίσματος έχει συνήθως κάποιο βάθος για να λειτουργεί ως καλάθι για τις πατάτες, ώστε να διατηρούν τη θερμότητά τους. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τη θερμοκρασία, το χρονοδιάγραμμα και τη σειρά με την οποία προστίθενται τα συστατικά για να αποκτήσετε τη σωστή υφή των τροφίμων —ένα ουσιαστικό μέρος της εμπειρίας της κατανάλωσης πούτιν.
Η φρεσκάδα και ο χυμός του τυροπήγματος είναι απαραίτητη. Ο αέρας και η υγρασία διαρρέουν από το τυρόπηγμα με την πάροδο του χρόνου, αλλάζοντας το επίπεδο οξύτητάς τους. Αυτό αναγκάζει τις πρωτεΐνες να χάνουν την ελαστικότητά τους και οι τυρομπουκιές να χάνουν την πολύπλοκη υφή τους και τον χαρακτηριστικό ήχο τριγμού όταν μασούνται. Η τυρομπουκιά πρέπει να είναι λιγότερο από μία ημέρα, κάτι που απαιτεί εγγύτητα σε γαλακτοκομείο. Ενώ το Μόντρεαλ απέχει 60 χιλιόμετρα από ένα εργοστάσιο τυριού στο Μίραμπελ, εστιατόρια και εξειδικευμένα καταστήματα τυριών εκτός των γαλακτοκομικών περιοχών ενδέχεται να μην μπορούν να πουλήσουν αρκετά τυρόπηγμα για να δικαιολογήσουν τα έξοδα των καθημερινών παραδόσεων. Επιπλέον, οι καναδικές πρακτικές ασφάλειας τροφίμων απαιτούν την τυρομπουκιά να ψύχεται εντός 24 ώρες, που καταστέλλει τις ιδιότητες της υφής τους. Αυτό οδήγησε σε πουλερικά που ειδικεύονται στο πιάτο. τα πολυάσχολα πουτίνι μπορούν να χρησιμοποιήσουν 100 κιλά τυρομπουκιών την ημέρα. Τα πούτιν που είναι πολύ μακριά από τα γαλακτοκομεία μπορούν να φτιάχνουν τα δικά τους τυρόπηγμα επί τόπου, σε παρτίδες κάθε λίγες ώρες, για να εξασφαλίσουν φρέσκο και σταθερό ανεφοδιασμό.
Παραλλαγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η υφή, η θερμοκρασία και το ιξώδες των συστατικών του πούτιν διαφέρουν και αλλάζουν συνεχώς καθώς καταναλώνεται το φαγητό, καθιστώντας το ένα πιάτο με εξαιρετικά δυναμικές αντιθέσεις. Ενισχύοντας αυτές τις αντιθέσεις, οι ανώτερες πουτίνες προσδιορίζονται από την τραγανότητα των πατατών, τη φρεσκάδα του τυροπήγματος και το ενωτικό σάλτσα. Ακόμη και μικρές παραλλαγές στα συστατικά ή την προετοιμασία -το λάδι που χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα, η προέλευση του τυροπήγματος ή τα μπαχαρικά στη σάλτσα- μπορεί να οδηγήσουν σε μια σαφώς διαφορετική εμπειρία κατανάλωσης του πούτιν.
Μερικές συνταγές εξαλείφουν το τυρί, αλλά οι περισσότεροι Κεμπουά θα αποκαλούσαν ένα τέτοιο πιάτο σάλτσα φρίτας, όχι πούτιν. Όταν το τυρόπηγμα δεν είναι διαθέσιμο, το τυρί μοτσαρέλα μπορεί να είναι μια αποδεκτή εναλλακτική λύση. Η τεμαχισμένη μοτσαρέλα χρησιμοποιείται συνήθως στο Σασκάτσουαν. Η γλυκοπατάτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στις τηγανιτές πατάτες, προσθέτοντας περισσότερες διαιτητικές ίνες και βιταμίνες.
Τα Πούτιν, όπως το La Banquise του Μόντρεαλ, που πιστώνεται για μεγάλο μέρος της καινοτομίας και της εκλαΐκευσης του πουτίνι, έχουν δεκάδες ποικιλίες πουτίνι στα μενού τους. Πολλά από αυτά βασίζονται στην παραδοσιακή συνταγή με πρόσθετη επικάλυψη κρέατος, όπως λουκάνικο, κοτόπουλο, μπέικον, ψαρονέφρι ή καπνιστό κρέας τύπου Μόντρεαλ, με τη σάλτσα προσαρμοσμένη για ισορροπία. [7] Η αλυσίδα Chez Ashton που εδρεύει στο Κεμπέκ είναι γνωστή για το πουτί της Galvaude (με κοτόπουλο και πράσινα μπιζέλια) και το Dulton (με κιμά μοσχαρίσιο κρέας). Νέες παραλλαγές εισάγονται συχνά. Το χοιρινό κρέας ήταν δημοφιλές γύρω στο 2013, ενώ μερικά χρόνια αργότερα ακολούθησαν τα ασιατικά πυρηνικά πούτιν.
Ο υψηλός πληθυσμός μεταναστών του Μόντρεαλ οδήγησε σε πολλούς να υιοθετήσουν το πιάτο εμπνευσμένο από άλλες κουζίνες, όπως Αϊτινή, Μεξικάνικη, Πορτογαλική, Ινδική, Ιαπωνική, Ελληνική και Ιταλική. Αυτά τα πούτιν μπορεί να μοιάζουν ελάχιστα με την παραδοσιακή συνταγή. Αντικαθιστούν μερικά ή όλα τα συστατικά, αλλά διατηρούν τις δυναμικές αντιθέσεις υφής και θερμοκρασιών με ένα τραγανό στοιχείο, ένα γαλακτοκομικό ή γαλακτοκομικό στοιχείο και μια ενοποιητική σάλτσα. Πολλές παραλλαγές της αρχικής συνταγής είναι δημοφιλείς, με αποτέλεσμα μερικοί να προτείνουν ότι το πούτιν έχει εμφανιστεί ως μια νέα ταξινόμηση πιάτων από μόνη της, όπως με τα σάντουιτς, τα ζυμαρικά, τις σούπες και τα πλακέ ψωμάκια .
Οι Πουτινιέρες προσφέρουν συχνά προωθητικές προσφορές περιορισμένου χρόνου, όπως ένα πουτί για την Ημέρα των Ευχαριστιών με γαλοπούλα, γέμιση και σάλτσα cranberry. Εν αναμονή της νομιμοποίησης της κάνναβης στον Καναδά, το Le Gras Dur του Μόντρεαλ σέρβιρε ένα «πούτιν κατσαρόλας» με μια σάλτσα που περιελάμβανε πρωτεΐνη κάνναβης, σπόρους κάνναβης και λάδι κάνναβης, που προσφέρεται με ένα ρολό γαλοπούλας που μοιάζει με αρμό, άγρια μανιτάρια και ρόκα.
Μπορείτε να βρείτε γκουρμέ πουτίνι με σάλτσα τριών πιπεριών, λουκάνικο merguez, φουά γκρα [8] ή χαβιάρι και τρούφα . Αυτή είναι μια τάση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 και πιστώνεται στον David McMillan από τα εστιατόρια Joe Beef and Globe του Μόντρεαλ. Αλμυρές σάλτσες όπως η μαροκινή χαρίσα, η σάλτσα αστακού και ο χυμός μοσχαρίσιου κόκκινου κρασιού έχουν χρησιμοποιηθεί για να συμπληρώσουν χειροποίητα τυριά και πλούσια συστατικά.
Αλυσίδες όπως Smoke's Poutinerie, New York Fries, [9] McDonald's, Wendy's, [10] A&W, [11] KFC, [12] Burger King, [13] Τα εστιατόρια Harvey's, [14] Mary Brown's, [15] Arby's, και Wahlburgers πωλούν επίσης πολλές ποικιλίες πούτιν στο Κεμπέκ και στον υπόλοιπο Καναδά (αν και όχι πάντα σε όλη τη χώρα). [16] Ο Τιμ Χόρτονς άρχισε να πουλά πούτιν το 2018. Τα συνδυαστικά γεύματα γρήγορου φαγητού στον Καναδά έχουν συχνά τις επιλογές να έχουν τηγανητές πατάτες «πουτινοποιημένες» προσθέτοντας τυρόπηγμα (ή τριμμένο τυρί στα Λιβάδια και τον Δυτικό Καναδά ) και σάλτσα ή αντικαθιστώντας ένα πούτιν με τηγανητές πατάτες. [17]
Διεθνώς
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το πούτιν βρίσκεται στις βόρειες συνοριακές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Αγγλίας και του μεγαλύτερου Βορειοανατολικού, του Βορειοδυτικού Ειρηνικού και του Άνω Μεσοδυτικού . Αυτές οι περιοχές προσφέρουν περαιτέρω παραλλαγές του βασικού πιάτου, συνήθως με τη χρήση τυριών εκτός από φρέσκο τυρόπηγμα, που δεν είναι ευρέως διαθέσιμα στις ΗΠΑ. Η αλυσίδα φαστ φουντ της Wendy's προσφέρει πουτίνη σε μορφή «Baconator Fries», η οποία είναι τηγανητά λεπτά μπαστουνάκια πατάτας με λιωμένο κίτρινο τυρί και κομμάτια μπέικον. Στην κουλτούρα της χώρας, ένα ανάμεικτο τηγανητό μπορεί επίσης να συνοδεύεται από μαγειρεμένο μοσχαρίσιο κιμά και αναφέρεται ως μείγμα χάμπουργκερ, αν και αυτό είναι λιγότερο δημοφιλές από ένα κανονικό μείγμα. Στα βορειοδυτικά του Ειρηνικού, μια παραλλαγή αντικαθιστά τη σάλτσα με σούπα που περιλαμβάνει τοπικά θαλασσινά. [18] [19]
Οι τηγανιτές πατάτες ντίσκο, τηγανητές πατάτες που συνήθως καλύπτονται με τυρί μοτσαρέλα και καφέ σάλτσα, έγιναν δημοφιλείς στο Νιου Τζέρσεϊ τη δεκαετία του 1990. Απέκτησαν το όνομά τους τη δεκαετία του 1970 επειδή ήταν αγαπημένοι των βραδινών δείπνων, που συχνά προέρχονταν από χορό σε ντίσκο κλαμπ . Το πιάτο είναι επίσης δημοφιλές στη Νέα Ορλεάνη [20] συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών που ονομάζονται Πούτιν κατζούν.
Ένα πιάτο με τυρί, πατατάκια και σάλτσα προτάθηκε για να αντικαταστήσει το παραδοσιακό εθνικό πιάτο της Νήσου του Μαν με βραστές πατάτες και ρέγγα το 2018. Είναι φτιαγμένο από τηγανιτές πατάτες και τριμμένο τυρί Manx cheddar λιωμένο από ζεστό μοσχαρίσιο σάλτσα και έγινε δημοφιλές τη δεκαετία του 1990. Δεν είναι σαφές εάν αυτό το πιάτο είναι μια ανεξάρτητη εφεύρεση ή μια παραλλαγή πούτιν. [21]
Το πούτιν εξαπλώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, την Κορέα και τη Ρωσία, όπου έχει αναφερθεί ως " Ρασπούτιν ". [2] Η πρώτη πουτινιέρα στο Παρίσι, La Maison de la Poutine, άνοιξε το 2017 και γρήγορα κέρδισε την προσοχή από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και τους μάγειρες.
Πολιτιστικές πτυχές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το πούτιν ήταν από καιρό το λατρεμένο πρόχειρο φαγητό του Κεμπέκ πριν εξαπλωθεί στον υπόλοιπο Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. [22] Μέχρι τότε δεχόταν επικρίσεις από τους γαστρονομικούς κύκλους, αμφισβητώντας την κατάσταση του πρόχειρου φαγητού. Ο κριτικός τροφίμων Τζέικομπ Ράικλερ σημείωσε το 2012 ότι τα καναδικά πιάτα μοιάζουν πολύ με τις ευρωπαϊκές ρίζες τους για να θεωρούνται πρωτότυπα, με εξαίρεση το πούτιν, το οποίο πιστώθηκε ως το πιο διάσημο γαστρονομικό δημιούργημα της χώρας. Τον Μάιο του 2014, η λέξη "poutine" προστέθηκε στο λεξικό Merriam-Webster της αγγλικής γλώσσας.
Το 2007, το CBC, ο καναδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας διαδικτυακής έρευνας σχετικά με τις μεγαλύτερες καναδικές εφευρέσεις, στην οποία το πούτιν κατατάχθηκε στο No. 10. Η έρευνα του Maclean το 2017 για το "αγαπημένο εμβληματικό καναδικό φαγητό" έβαλε πρώτο το πουτίνι με 21% των ερωτηθέντων, μπροστά από το σιρόπι σφενδάμου με 14%. Μέχρι το 2011, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν 11 Απρίλιος ως Εθνική Ημέρα Πουτίνης.
Τον Μάρτιο του 2016, το πούτιν σερβίρεται στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια του πρώτου κρατικού δείπνου που παρέθεσαν ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό . Το Poutine ήταν το αποκορύφωμα των εορτασμών για την Ημέρα του Καναδά στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο, Αγγλία, για αρκετά χρόνια, και ήταν μια τροφή παρηγοριάς για την τοπική κοινότητα μετά τον εκτροχιασμό Λακ-Μεγκαντίκ το 2013. Σερβίρεται στα εναρκτήρια Canadian Comedy Awards . [23]
Το πρώτο φεστιβάλ πούτιν πραγματοποιήθηκε στο Γουόργουικ του Κεμπέκ το 1993. Αυτή η ετήσια εκδήλωση επεκτάθηκε για να γίνει το μεγαλύτερο φεστιβάλ τυριού στον Καναδά. Το 2014, μεταφέρθηκε στη μεγαλύτερη πόλη της Victoriaville . [24] Το Μόντρεαλ φιλοξένησε την Εβδομάδα πούτιν, ένα ετήσιο φεστιβάλ, περιοδεία φαγητού και διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε 1–7 Φεβρουάριος, από το 2013. [25] Εξαπλώθηκε στον Καναδά και διεθνώς και μέχρι το 2021 είχε γίνει το μεγαλύτερο φεστιβάλ πουτίνι στον κόσμο, με πάνω από 700 εστιατόρια που σερβίρουν περισσότερα από 350.000 πιάτα. Φεστιβάλ Poutine πραγματοποιούνται επίσης στο Drummondville (από το 2008), Ottawa-Gatineau, Toronto, Calgary, [26] Vancouver, [27] Quebec City και Sherbrooke. [28] Στις ΗΠΑ, μεγάλα φεστιβάλ έχουν πραγματοποιηθεί στο Σικάγο, IL, Μάντσεστερ, NH, [29] Knoxville, TN, και στο Rhode Island.
Από το 2010, η Διεθνής Ομοσπονδία Ανταγωνιστικής Διατροφής (IFCE) διοργανώνει ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα φαγητού πουτινοφαγίας με χορηγία της αλυσίδας Smoke's Poutinerie με έδρα το Τορόντο. Υπήρξε κριτική ότι ο εναρκτήριος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε εκτός του Κεμπέκ και απέκλεισε το Québécois. Η IFCE δήλωσε ότι οι πουτινιέρες του Μόντρεαλ δεν είχαν εκφράσει κανένα ενδιαφέρον για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Οι κανονισμοί για τους διαγωνισμούς στο Κεμπέκ δυσκολεύουν τη συμπερίληψη της επαρχίας, η οποία συχνά απουσιάζει από τους εθνικούς διαγωνισμούς. Το Smoke's έκτοτε χρηματοδοτεί μια περιοδεία φαγητού σταυρού στον Καναδά. [30] Το 2011, ο σεφ Τσακ Χιουζ κέρδισε το Iron Chef America (επεισόδιο 2 της σεζόν 9 ) νικώντας τον Μπόμπι Φλέι με ένα πιάτο πούτιν αστακού.
Η Jones Soda Co., αρχικά μια καναδική εταιρεία που τώρα εδρεύει στις ΗΠΑ, δημιούργησε ένα αναψυκτικό περιορισμένης έκδοσης με γεύση πουτίνι το 2013, το οποίο έλαβε την προσοχή της διεθνούς ποπ κουλτούρας . Το Bacon-poutine ήταν μία από τις τέσσερις γεύσεις που επιλέχθηκαν ως φιναλίστ στον διαγωνισμό τσιπ πατάτας του Lay's Canada Do Us A Flavor το 2014. Αν και δεν κέρδισε, [31] η Lay's αργότερα πρόσθεσε μια ποικιλία μπέικον-πούτιν στην καταχώρισή της στον Καναδά για το World Flavourites. Οι μάρκες President's Choice και Ruffles Loblaws προσφέρουν επίσης πατατάκια με γεύση πουτίνι στον Καναδά. [32] Το Giapos Ice Cream της Νέας Ζηλανδίας σερβίρει ένα "παγωτό poutine" από τσάι oolong matcha, παγωτό και σάλτσα καραμέλας πάνω από πατάτες κομμένες στο χέρι από το 2017. Σε μια διαφημιστική καμπάνια του 2018 για την ταινία Crazy Rich Asians, δημιουργήθηκε το «πιο πλούσιο πούτιν στον κόσμο» με μπριζόλα wagyu, αστακό, τρούφα, μανιτάρια shiitake και chanterelle, βρώσιμες ορχιδέες και νιφάδες χρυσού, με τιμή λίγο κάτω από 450 $.
Ο Τζόελ Έντμουντσον, της πρωταθλήτριας ομάδας του National Hockey League 2018–19, St. Louis Blues, έφαγε πούτιν από το Stanley Cup κατά τη διάρκεια εορτασμών στους οποίους συμμετείχαν περισσότεροι από 4.000 οπαδοί στη γενέτειρά του , Μπράντον (Μανιτόμπα) . Ο Ματιέ Τζόζεφ, κάτοικος Σαμπλί του Κεμπέκ που κέρδισε το Κύπελλο με τους Tampa Bay Lightning το 2020 και το 2021, έφαγε επίσης πούτιν από το Κύπελλο κατά τη διάρκεια μιας γιορτής με το Κύπελλο το 2021. [33]
Κοινωνική αποδοχή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η κοινωνική θέση του πούτιν έχει εξελιχθεί δραματικά από την αρχή του στο αγροτικό Κεμπέκ τη δεκαετία του 1950. Το πιάτο χλευαζόταν από καιρό ως γαστρονομική εφεύρεση και χρησιμοποιήθηκε ως μέσο στιγματισμού από μη Κεμπουέζους εναντίον της κοινωνίας του Κεμπέκ για να μειώσει τη νομιμότητά της. Ενώ οι πρώτες γενιές που υπέφεραν από το στίγμα πούτιν επέλεξαν να αποσυνδεθούν από το πιάτο, η νεολαία του Κεμπέκ πρόσφατα έκανε μια επανοικειοποίηση του πούτιν για να επανεκτιμήσει θετικά το πιάτο ως σύμβολο της πολιτιστικής υπερηφάνειας του Κεμπέκ. Σήμερα, το πιάτο γιορτάζεται σε πολλά ετήσια φεστιβάλ πούτιν στο Κεμπέκ, [34] [35] στον υπόλοιπο Καναδά, [36] [37] και στις Ηνωμένες Πολιτείες. [38]
Η εξέλιξη των διαφορετικών συμβόλων που σχετίζονται με το πούτιν μελετήθηκε για πρώτη φορά στο Maudite Poutine! του Charles-Alexandre Théorêt. Ο Théorêt επανεξέτασε πολλά από αυτά τα στίγματα σε μια συνέντευξη που δόθηκε στο <i id="mwAnY">Tout le monde en parle</i> στις 11 Νοεμβρίου 2007. [39]
Καθώς το πούτιν κέρδισε δημοτικότητα εκτός των επαρχιακών συνόρων του Κεμπέκ στα μέσα της δεκαετίας του 2000, το πιάτο σταδιακά σταμάτησε να κοροϊδεύεται και τελικά εισήχθη στη λαϊκή συζήτηση ως σύμβολο της καναδικής ταυτότητας. Σήμερα, το πιάτο παρουσιάζεται συχνά ως καναδική κουζίνα, ακόμη και ως εθνικό πιάτο του Καναδά. Ο Nicolas Fabien-Ouellet, ο συγγραφέας του Poutine Dynamics (άρθρο με κριτές που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό CuiZine ) έχει προτείνει ότι αυτή η «καναδοποίηση» του πούτιν συνιστά πολιτιστική ιδιοποίηση . [40] Αυτή η πίστωση δεν συνδέεται με την προετοιμασία ή την κατανάλωσή της εκτός Κεμπέκ καθεαυτή, αλλά αυστηρά με την παρουσίασή της ως καναδικό πιάτο αντί για πιάτο του Κεμπουά. Ο Fabien-Ouellet εξηγεί:
Η πολιτισμική οικειοποίηση συμβαίνει όταν μια πλειοψηφούσα ή κυρίαρχη ομάδα χρησιμοποιεί ή υποστηρίζει ένα πολιτισμικό στοιχείο μιας μειονοτικής ή περιθωριοποιημένης ομάδας σε βάρος της τελευταίας. Στην περίπτωση της οικειοποίησης της poutine, η αρνητική συνέπεια για τη μειονοτική ομάδα προέρχεται από τη διαδικασία αραίωσης, ακόμη και διαγραφής, της κουλτούρας του Κεμπέκ προς όφελος της πλειοψηφικής καναδικής ομάδας. Τα συμπεράσματα του "Poutine Dynamics" υποδηλώνουν, επομένως, ότι οι διαδικασίες αφομοίωσης της κοινωνίας του Κεμπέκ, που ιστορικά στηρίχθηκαν σε διαδικασίες κατασυκοφάντησης και απόρριψης της κουλτούρας της, δίνουν τώρα τη θέση τους σε ορισμένες διαδικασίες που βασίζονται στην πολιτιστική οικειοποίηση [. . . ] Σημειώστε ότι δεν πρόκειται για ζήτημα ανεξαρτησίας ή αγγλογαλλικών σχέσεων. Η καναδική κυβέρνηση αναγνωρίζει επίσημα το Κεμπέκ ως ξεχωριστό έθνος. Ποιος λέει ξεχωριστά έθνη, λέει ξεχωριστούς πολιτισμούς. Αν μόλις ένα πολιτιστικό χαρακτηριστικό του Κεμπέκ αρχίσει να εκτιμάται διεθνώς, αρχίζει να αναγνωρίζεται ως τυπικά καναδικό, αυτό εμποδίζει την κουλτούρα του Κεμπέκ να λάμψει και γίνεται μέρος των διαδικασιών απορρόφησης και αφομοίωσης. Όλα αυτά θυμίζουν τους λόγους για τους οποίους η κουζίνα Cajun διαφοροποιείται στο πλαίσιο των ΗΠΑ.[41]
Ο Fabien-Ouellet έχει δώσει πολλές ομιλίες σχετικά με τον καναδισμό και την πολιτιστική ιδιοποίηση της πουτίνης, κυρίως στους The New York Times, [42] National Post, [43] Vice, [44] Radio-Canada, [45] [46] Global News: BC 1, [47] CHOI 98.1 Radio X, [48] ENERGIE 98.9, [49] Vermont Public Radio, [50] HuffPost, [51] La Presse, [52] και Le Journal de Montréal . [53]
Στην πολιτική
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Κατά τις καναδικές ομοσπονδιακές εκλογές του 2011, ορισμένοι ψηφοφόροι ανέφεραν ότι έλαβαν αυτοματοποιημένες κλήσεις που ισχυρίζονταν ότι προέρχονταν από το Elections Canada, από έναν αριθμό τηλεφώνου που ήταν καταχωρημένος στο "Pierre Poutine". [54] Οι προσκλήσεις στόχευαν ψηφοφόρους που είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα ψήφιζαν το Συντηρητικό Κόμμα . [55] Οι κλήσεις, που έγιναν την ημέρα των εκλογών ή την προηγούμενη ημέρα, ενημέρωσαν ψευδώς τους ψηφοφόρους ότι το εκλογικό τους τμήμα είχε αλλάξει, σε μια προσπάθεια να τους εμποδίσουν να ψηφίσουν . [56] Οι ισχυρισμοί έγιναν γνωστοί ως το σκάνδαλο Robocall και η επακόλουθη έρευνα από τη Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία οδήγησε στον Michael Sona, έναν κατώτερο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος, να καταδικαστεί για παραβίαση του Εκλογικού Νόμου . [57]
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είχε καναδικό γεύμα με τον ομόλογό του Justin Trudeau στις 16 Ιούνιος 2017, κατά την οποία έφαγαν χοτ ντογκ και πουτίνι. Ο Μισέλ έγραψε αργότερα στο Twitter ότι αυτός ήταν "Ένας υπέροχος τρόπος για να γνωρίσεις έναν αγαπημένο φίλο, αν και οι πατάτες μας είναι καλύτερες", αναφερόμενος στον δημοφιλή ισχυρισμό ότι οι πατάτες εφευρέθηκαν αρχικά στο Βέλγιο. Το 2019, ο Καναδάς προσπάθησε να συγκεντρώσει υποστήριξη για την εκστρατεία του για μια μη μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις εκλογές του επόμενου έτους, δίνοντας κουκούτσι σε διπλωμάτες του ΟΗΕ. [58]
Σημειώσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Brown gravy, as Americans use the term – consisting of flour, butter, ketchup, mustard, Worcestershire sauce, and beef broth[6][απέτυχε η επαλήθευση] – is not an appropriate substitute for proper sauce brune.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Charlebois, Sylvain (2021). Poutine nation: la glorieuse ascension d'un plat sans prétention (στα Γαλλικά). Montreal, Quebec: Fides. ISBN 978-2-76-214412-3.
- ↑ 2,0 2,1 Arfonovitch, Davida. «Poutine». thecanadianencyclo[edia.ca. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2019.
- ↑ «Where to Find NYC's Newest Poutine». Eater. 6 Σεπτεμβρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2017.
- ↑ 4,0 4,1 Poirier, Claude· Canac-Marquis, Steve (1998). Dictionnaire historique du français québécois. Université Laval. ISBN 978-2-7637-7557-9.
- ↑ «things to do, people to see, places to go». 604 Now. 15 Μαΐου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2014.
- ↑ «Basic All-american Brown Gravy Recipe». 1 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2022.
- ↑ Katz, CJ (18 June 2014). «Taste Regina: Prairie Poutine – Local chefs create Saskatchewan variations of Quebec-born dish». The Leader-Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 July 2014. https://web.archive.org/web/20140704032422/http://www.leaderpost.com/life/Prairie+Poutine/9949266/story.html. Ανακτήθηκε στις 7 December 2017.
- ↑ Koentges, Christopher (4 October 2012). «How To Make Poutine 2.0: Gravy Hacks, Cheese Curd Modification». Very Ethnic. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 September 2013. https://web.archive.org/web/20130901193836/http://veryethnic.wordpress.com/2012/10/04/how-to-make-poutine-2-0-gravy-hacks-cheese-curd-modification/. Ανακτήθηκε στις 5 August 2013.
- ↑ Ouellette, Jennifer (4 July 2013). «New York Fries Announces Expansion into Turkey». The Wall Street Journal. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 October 2013. https://web.archive.org/web/20131029185715/http://online.wsj.com/article/PR-CO-20130704-905739.html. Ανακτήθηκε στις 5 August 2013.
- ↑ «Poutine Fries To Go Near You». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2017.
- ↑ «Poutine». A&W Trade Marks. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2017.
- ↑ «Signature Sides». KFC. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2013.
- ↑ «Our menu—Poutine». Burger King. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Απριλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2008.
- ↑ «Menu». Harvey's. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2014.
- ↑ «Ontario Menu». Mary Brown's Famous Chicken & Taters. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2017.
- ↑ «Vive le McPoutine libre: McDonald's re-introduces fries, gravy and cheese curds dish on menus across Canada | National Post». NationalPost.com. 3 Δεκεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2014.
- ↑ «Is McDonald's new poutine any good? Peter Nowak investigates». www.canadianbusiness.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2019.
- ↑ Jackson-Glidden, Brooke (17 August 2020). «There's a New Spot for Pacific Northwestern Fish and Chips on East Burnside» (στα αγγλικά). Eater Portland. https://pdx.eater.com/2020/8/17/21372262/rock-paper-fish-portland-opening. Ανακτήθηκε στις 24 September 2020.
- ↑ Tomky, Naomi (28 March 2018). «Why Chowder Fries Could Be the Signature Dish Seattle's Been Waiting For». Thrillist. https://www.thrillist.com/eat/seattle/seattle-chowder-fries. Ανακτήθηκε στις 24 September 2020.
- ↑ Langenhennig, Susan (26 November 2012). «New Orleans chefs play around with poutine». The Times-Picayune/The New Orleans Advocate. https://www.nola.com/entertainment_life/eat-drink/article_03c3c0d9-c7c5-5a5d-ac2c-157d7d5ec4ac.html. Ανακτήθηκε στις 10 April 2021.
- ↑ «National Chips, Cheese & Gravy Day proposed on Isle of Man». BBC News. 29 Ιανουαρίου 2018.
- ↑ «Vive la Poutine». Gastropost. National Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2015.
- ↑ Niester, Alan (7 Απριλίου 2000). «A night for the Groucho glasses». The Globe and Mail. Toronto: The Globe and Mail Inc. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2018.
- ↑ «Le Festival de fromages de Warwick déménagerait à Victoriaville… | La Terre de Chez Nous» (στα γαλλικά). La Terre de Chez Nous. 25 September 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 February 2017. https://web.archive.org/web/20170202004300/http://www.laterre.ca/actualites/le-festival-de-fromages-de-warwick-demenagerait-a-victoriaville.php. Ανακτήθηκε στις 23 January 2017.
- ↑ «Creative chefs offer take on fries, curds and gravy during La Poutine Week». Metro News. 31 January 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 May 2015. https://web.archive.org/web/20150531225327/http://metronews.ca/food/1272370/creative-chefs-offer-take-on-fries-curds-and-gravy-during-la-poutine-week/. Ανακτήθηκε στις 1 February 2015.
- ↑ «Victoria Poutine Week Oct 16–22». Poutine with purpose. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2016.
- ↑ «La Poutine Week B.C. Offers a solid 7 days of poutine indulgence». 11 Ιανουαρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2019.
- ↑ «Official #LaPoutineWeek – Semaine de La Poutine Week 2014». LapoutineWeek.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2014.
- ↑ «NH PoutineFest». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2017.
- ↑ O'Neil, Lauren (6 October 2014). «American wins world poutine eating championship, Canadians heartbroken». CBC News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 November 2015. https://web.archive.org/web/20151111122512/http://www.cbc.ca/newsblogs/yourcommunity/2014/10/world-poutine-eating-championship-crowns-an-american-winner-canadians-heartbroken.html. Ανακτήθηκε στις 27 July 2015.
- ↑ «Calgary man wins potato chip contest with 'Jalapeno Mac N' Cheese' flavour». 21 October 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 October 2014. https://web.archive.org/web/20141029022641/http://www.ctvnews.ca/lifestyle/calgary-man-wins-potato-chip-contest-with-jalapeno-mac-n-cheese-flavour-1.2063290. Ανακτήθηκε στις 3 November 2014.
- ↑ «PC World of Flavours Poutine Flavour Rippled Potato Chips». Loblaw Companies Limited. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2015.
- ↑ Laframboise, Kalina (16 Αυγούστου 2021). «Say cheese! Lightning forward Mathieu Joseph eats poutine out of Stanley Cup | Globalnews.ca». Global News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2021.
- ↑ «Accueil – Half Moon Run, Les Trois Accords, Alex Nevsky, Les Soeurs Boulay, Fred Fortin, Kevin Parent» (στα γαλλικά). Festival de la poutine de Drummondville. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 September 2017. https://web.archive.org/web/20170929230232/http://festivaldelapoutine.com/. Ανακτήθηκε στις 22 September 2017.
- ↑ «Découvrez des poutines incroyables! – La Poutine Week». www.lapoutineweek.com (στα Γαλλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.
- ↑ «World Poutine Eating Championship – Smoke's Poutinerie». smokespoutinerie.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.
- ↑ «Ottawa PoutineFest». ottawapoutinefest.ca. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.
- ↑ «NH PoutineFest 2017 – Live Free and Eat Poutine!». www.nhpoutinefest.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.
- ↑ mapoutineca (12 Μαρτίου 2010). «Maudite poutine (partie 1 de 2)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.
- ↑ «*FAQ*» (στα αγγλικά). The Poutine Pundit. 3 December 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 September 2017. https://web.archive.org/web/20170923002256/https://poutinepundit.wordpress.com/faq/. Ανακτήθηκε στις 1 October 2017.
- ↑ Nicolas Fabien-Ouellet (6 Ιουνίου 2017). «Appropriation culturelle de la poutine : réponse de l'auteur» (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2017.
- ↑ Dan Bilefsky (20 Δεκεμβρίου 2017). «Culture War Over Beloved Dish Grips Quebec». The New York Times (στα Αγγλικά). σελίδες A4.
- ↑ Edmiston, Jake (28 May 2017). «The dark side of poutine: Canada taking credit for Quebec dish amounts to cultural appropriation, academic says» (στα αγγλικά). National Post. https://nationalpost.com/news/canada/the-dark-side-of-poutine-canada-taking-credit-for-quebec-dish-amounts-to-cultural-appropriation-academic-says. Ανακτήθηκε στις 19 September 2017.
- ↑ «Poutine politique : frites, sauce, fromage avec appropriation culturelle en accompagnement» (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2017.
- ↑ «La poutine, symbole d'appropriation culturelle canadienne ? | Gravel le matin» (στα Γαλλικά). 30 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2017.
- ↑ Lizotte, Cédric (6 Ιουνίου 2017). «Poutine et appropriation culturelle : débat enflammé… et délicieux». Radio-Canada.ca (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2017.
- ↑ Rachel Lau (1 Ιουνίου 2017). «Canada is culturally appropriating poutine from Quebec: academic» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2017.
- ↑ «Est-ce que les MÉCHANTS canadiens se sont approprié la poutine ?!!» (στα Γαλλικά). 30 Μαΐου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2017.
- ↑ La commission Gendron. «Nicolas Fabien Ouellet ¨La Poutine¨» (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2017.
- ↑ Lindholm, Jane (6 Ιουνίου 2017). «UVM Student Examines Cultural Appropriation Of Poutine» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2017.
- ↑ «La poutine est victime d'appropriation culturelle au Canada anglais, affirme un chercheur» (στα Γαλλικά). 29 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2017.
- ↑ «Le Canada s'est-il approprié la poutine du Québec ? | Ian Bussières | Société» (στα Γαλλικά). 29 Μαΐου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2017.
- ↑ Lacroix, Antoine (29 Μαΐου 2017). «Le Canada accusé de s'approprier la poutine» (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2017.
- ↑ Payton, Laura (27 August 2013). «'Pierre Poutine' robocalls plot detailed in new documents». CBC News. https://www.cbc.ca/news/politics/pierre-poutine-robocalls-plot-detailed-in-new-documents-1.1338630. Ανακτήθηκε στις 2 March 2022.
- ↑ Postmedia News (12 March 2012). «Abortion robocall attacking Tories in Guelph was not voter suppression: Liberals». National Post. https://nationalpost.com/news/canada/liberals-say-abortion-robocall-not-voter-suppression/. Ανακτήθηκε στις 2 March 2022.
- ↑ Maher, Stephen; McGregor, Glen (27 February 2012). «Elections Canada investigating 'robocalls' that misled voters». Postmedia News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 December 2015. https://web.archive.org/web/20151222191206/http://globalnews.ca/news/215004/elections-canada-investigating-robocalls-that-misled-voters/. Ανακτήθηκε στις 18 March 2012.
- ↑ McGregor, Glen (19 November 2014). «Michael Sona gets nine months in jail for his role in 2011 robocalls scandal». National Post. https://nationalpost.com/news/canada/michael-sona-gets-nine-months-in-jail-for-his-role-in-2011-robocalls-scandal. Ανακτήθηκε στις 2 March 2022.
- ↑ Fillion, Stephanie (27 March 2019). «Canada, Ireland and Norway, Now Vying for the 2020 UN Security Council Vote». PassBlue. https://www.passblue.com/2019/03/27/canada-ireland-and-norway-already-vying-for-2020-security-council-vote/. Ανακτήθηκε στις 19 June 2020.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Πούτιν (έδεσμα) στο Wikimedia Commons