Πουτίγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σπιτική πουτίγκα μπανάνα

Στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε μερικές χώρες της Κοινοπολιτείας, η πουτίγκα είναι μια γενική έννοια για το επιδόρπιο.

Η πουτίγκα διακρίνεται σε δύο τύπους. Η ονομασία της πιθανόν να προέρχεται από τη γαλλική λέξη boudin, η οποία με τη σειρά της είναι λατινογενής προερχόμενη από τη botellus που σημαίνει "μικρό λουκάνικο".

Πρώτος τύπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος τύπος πουτίγκας είναι μια συμπαγής μάζα που φτιάχνεται με την ανάμιξη διαφόρων υλικών μαζί με αλεύρι ή δημητριακά. Οι πουτίγκες παρασκευάζονται με τρεις τρόπους: ψήσιμο, βράσιμο ή στον ατμό. Αυτός ο τύπος πουτίγκας είναι γνωστός και στις Βρετανικές Νήσους και μπορεί να καταναλωθεί ως κυρίως πιάτο ή ως επιδόρπιο. Στην Αυστραλία η λέξη πουτίγκα αναφέρεται στον πρώτο τύπο, δεν αποκλείεται όμως να αναφέρεται και στο δεύτερο τύπο, που περιγράφεται παρακάτω. Η πουτίγκα είναι λιγότερο γνωστή στις Η.Π.Α.

Πολλές από τις πουτίγκες του πρώτου τύπου θυμίζουν κέικ, δεδομένου ότι συγκρατούν υγρασία στο εσωτερικό τους και συνήθως σερβίρονται σε μεγάλα κομμάτια, παρά σε λεπτές φέτες. Οι γλυκιές πουτίγκες συνήθως συνοδεύονται από σαντιγί ή παγωτό.

Δεύτερος τύπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δεύτερος και πιο σύγχρονος τύπος πουτίγκας αποτελείται από ζάχαρη και πηκτικά προϊόντα όπως η ζελατίνη, τα αυγά ή η ταπιόκα. Αυτός ο τύπος είναι και ο πιο κοινός στις Η.Π.Α.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

̣