Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασιλική Χωροφυλακή του Καναδά
Gendarmerie royale du Canada
Σημαία του σώματος
Ενεργό1873–σήμερα
ΧώραΚαναδάς Καναδάς
ΤύποςΔραγώνοι
Δύναμη15 μεραρχίες
ΑρχηγείοΟτάβα
ΨευδώνυμοThe Mounties
ΡητόMaintiens le droit

Η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία[1] (αγγλικά: Royal Canadian Mounted Police, RCMP), αναφερόμενη και ως Βασιλική Χωροφυλακή του Καναδά[2] (γαλλικά: Gendarmerie royale du Canada, GRC) είναι σώμα χωροφυλακής με σκοπό την αστυνόμευση σε ομοσπονδίακο και εθνικό επίπεδο στον Καναδά. Ειδικότερα, το σώμα παρέχει την επιβολή του νόμου σε ομοσπονδιακό επίπεδο στον Καναδά, αλλά και σε σύμβαση με τα τρία εδάφη, οκτώ από τις επαρχίες του Καναδά (το σώμα δεν παρέχει επαρχιακή ή δημοτική αστυνόμευση στο Οντάριο και στο Κεμπέκ), σε περισσότερους από 150 δήμους, 600 τοπικές κοινότητες και τρία διεθνή αεροδρόμια.[3]

Στρατιωτική υπηρεσία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που αποτελεί πολιτική αστυνομία, το 1921, ύστερα από τη συμμετοχή πολλών μελών της στα πεδία των μαχών, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ απένειμε στη δύναμη το καθεστώς του συντάγματος των δραγώνων, παρέχοντάς της τη δυνατότητα να επιδείξει τις τιμητικές διακρίσεις με τις οποίες είχε βραβευτεί.

  1. Καναδάς: Ανθρωποκυνηγητό για τον δολοφόνο των τριών αστυνομικών naftemporiki.gr
  2. Καναδάς: Σύλληψη διδύμων αδελφών για τρομοκρατική δράση naftemporiki.gr
  3. «About the RCMP». Royal Canadian Mounted Police. 26 Απριλίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]