Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βασιλική Χωροφυλακή του Καναδά
Gendarmerie royale du Canada
Flag of the RCMP.svg
Σημαία του σώματος
Ενεργό 1873–σήμερα
Χώρα Καναδάς Καναδάς
Τύπος Δραγώνοι
Δύναμη 15 μεραρχίες
Αρχηγείο Οτάβα
Ψευδώνυμο The Mounties
Ρητό Maintiens le droit

Η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία[1] (αγγλικά: Royal Canadian Mounted Police, RCMP), αναφερόμενη και ως Βασιλική Χωροφυλακή του Καναδά[2] (γαλλικά: Gendarmerie royale du Canada, GRC) είναι σώμα χωροφυλακής με σκοπό την αστυνόμευση σε ομοσπονδίακο και εθνικό επίπεδο στον Καναδά. Ειδικότερα, το σώμα παρέχει την επιβολή του νόμου σε ομοσπονδιακό επίπεδο στον Καναδά, αλλά και σε σύμβαση με τα τρία εδάφη, οκτώ από τις επαρχίες του Καναδά (το σώμα δεν παρέχει επαρχιακή ή δημοτική αστυνόμευση στο Οντάριο και στο Κεμπέκ), σε περισσότερους από 150 δήμους, 600 τοπικές κοινότητες και τρία διεθνή αεροδρόμια.[3]

Στρατιωτική υπηρεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που αποτελεί πολιτική αστυνομία, το 1921, ύστερα από τη συμμετοχή πολλών μελών της στα πεδία των μαχών, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο βασιλιάς Γιώργος Β΄ απένειμε στη δύναμη το καθεστώς του συντάγματος των δραγώνων, παρέχοντάς της τη δυνατότητα να επιδείξει τις τιμητικές διακρίσεις με τις οποίες είχε βραβευτεί.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Royal Canadian Mounted Police της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).