Τσένταρ (τυρί)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τυρί τσένταρ

Το τσένταρ (cheddar) είναι ημίσκληρο τυρί από αγελαδινό γάλα. Το όνομά του το πήρε από το αγγλικό χωριό Τσένταρ, στο Σόμερσετ,[1] αλλά τυριά αυτού του τύπου παράγονται και σε άλλες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Το όνομα τσένταρ δεν θεωρείται ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το χρώμα του είναι υπολεύκο/κίτρινο ή πορτοκαλοκίτρινο αν προστεθούν σε αυτό μπαχαρικά. Η πρώτη αναφορά αγοράς τυριού τσένταρ έγινε το 1170. Σήμερα το τσένταρ είναι το πιο δημοφιλές τυρί στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις πωλήσεις του να αποτελούν σχεδόν τη μισή αγορά τυριού της χώρας,[2] και το δεύτερο δημοφιλέστερο στις ΗΠΑ, μετά τη μοτσαρέλα[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Smale, Will (21 August 2006). «Separating the curds from the whey». BBC Radio 4 Open Country. http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/5241544.stm. Ανακτήθηκε στις 7 August 2007. 
  2. «The Interview – Lactalis McLelland's 'Seriously': driving the Cheddar market». The Grocery Trader. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2007. 
  3. «Cheese Sales and Trends». International Dairy Foods Association. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2010.