Ντόναουινζελ
Συντεταγμένες: 48°14′N 16°24′E / 48.233°N 16.400°E
Το Ντόναουϊνζελ (γερμανικά: Donauinsel, σημαίνει κατά κυριολεξία «Νησί του Δούναβη») είναι μακρόστενο τεχνητό νησί στην Βιέννη. Ουσιαστικά πρόκειται για μια νησίδα που διαχωρίζει τον ποταμό Δούναβη από το τεχνητό κανάλι που έχει δημιουργηθεί παράλληλα στον ποταμό και ονομάζεται «Νέος Δούναβης» (γερμανικά: Neue Donau). Η νησίδα έχει μήκος 21,1 km και πλάτος μόλις 70-120 m. Κατασκευάστηκε την περίοδο 1972-1988 κυρίως ως αντιπλημμυρικό έργο[1] και έχει εξελιχθεί σε δημοφιλή χώρο αναψυχής για τους Βιενέζους.[1]
Χώρος αναψυχής και φεστιβάλ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Για τους περισσότερους επισκέπτες το νησί είναι γνωστό ως περιοχή αναψυχής με μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα. Διαθέτει χώρους άθλησης για πατίνια, ποδηλασία, κολύμπι και κανό. Στο νότιο και βόρειο τμήμα του νησιού υπάρχουν επίσης παραλίες γυμνιστών.
Το Ντόναουϊνζελφεστ (γερμανικά: Donauinselfest) είναι ένα διεθνώς γνωστό ετήσιο υπαίθριο φεστιβάλ καθώς και η μεγαλύτερη εκδήλωση αυτού του είδους στην Ευρώπη, με πάνω από τρία εκατομμύρια επισκέπτες. Πραγματοποιείται το τελευταίο πλήρες Σαββατοκύριακο του Ιουνίου (Παρασκευή έως Κυριακή) -εκτός από το 2008 που πραγματοποιήθηκε από τις 5 ως τις 7 Σεπτεμβρίου διότι η Αυστρία φιλοξένησε από κοινού με την Ελβετία το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.[2]
Αντιπλημμυρική προστασία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο λόγος ύπαρξης του νησιού είναι να αποτελέσει μέρος του συστήματος αντιπλημμυρικής προστασίας της Βιέννης. Ο ποταμός Δούναβης διασχίζει την πόλη, γεγονός που αποτελούσε πρόβλημα για την Βιέννη για εκατοντάδες χρόνια. Τα πρώτα αξιοσημείωτα μέτρα προστασίας ελήφθησαν μεταξύ 1870 και 1875.
Το 1970 σχεδιάστηκε και μέσα στα επόμενα χρόνια υλοποιήθηκε νέο έργο: η διάνοιξη ενός πρόσθετου καναλιού στην θέση της αντιπλημμυρικής τάφρου που είχε εκσκαφτεί τον 19ο αιώνα και τη χρήση του υλικού που θα προέρχονταν από την εκσκαφή του νέου καναλιού για την δημιουργία μιας λωρίδας γης (νησίδας) στη θέση μεταξύ της ευθύγραμμης κοίτης από την αντιπλημμυρική τάφρο του 19ου αιώνα και το νέο κανάλι, που ονομάστηκε «Νέος Δούναβης». Έπειτα από την ολοκλήρωση των έργων προβλεπόταν ότι η νησίδα που θα προέκυπτε θα χρησιμοποιούνταν ως περιοχή αναψυχής. Το σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από αιφνίδιες πλημμύρες του ποταμού, ικανές να φέρουν ροή νερού έως και 14.000 m3 ανά δευτερόλεπτο. Αυτό έχει συμβεί μόνο μία φορά στην ιστορία της Βιέννης, το 1501. Η μεγάλη πλημμύρα του 2002 έφερε ροή 10.000 m3 ανά δευτερόλεπτο. Περιλαμβάνει τον ιστορικό υδατοφράκτη Νούσντορφ (γερμανικά: Nußdorf) της διώρυγας του Δούναβη, υδατοφράκτες σε κάθε άκρο του Νέου Δούναβη, ένα σύστημα ελέγχου της στάθμης των υπόγειων υδάτων ενσωματωμένο στο αντιπλημμυρικό ανάχωμα της δεξιάς όχθης (το οποίο δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για τη μεγάλη περιοχή του πάρκου Πράτερ (γερμανικά: Prater) και τον νέο υδατοφράκτη του εργοστασίου Freudenau.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ 1,0 1,1 «Flood control on the Danube – Facts and figures» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2017.
- ↑ «Donauinselfest 2010 doch im Juni - oesterreich.ORF.at» [Donauinselfest 2010 will take place in June after all]. wiev1.orf.at (στα Γερμανικά). 28 Αυγούστου 2009. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2023.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Donautech, Donauinsel datasheet, webpage: Official datasheet (German).
- Danube Island Vienna Informations and photographs from the Citymagazin www.wien-konkret.at
- Copa Cagrana at night (JPG, 22k)
- Danube Island Free Festival – Official information, English.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Donauinsel στο Wikimedia Commons