Μερσέντες της Ορλεάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μερθέδες
Ινφάντα της Ισπανίας
Πριγκίπισσα της Ορλεάνης
Βασίλισσα της Ισπανίας
Περίοδος23 Ιανουαρίου 1878 – 26 Ιουνίου 1878
ΠροκάτοχοςΜαρία Βιττόρια νταλ Πότσο ντε λα Κιστέρνα
ΔιάδοχοςΜαρία Χριστίνα της Αυστρίας
Γέννηση24 Ιουνίου 1860
Βασιλικό Παλάτι της Μαδρίτης, Μαδρίτη, Ισπανία
Θάνατος26 Ιουνίου 1878 (18 ετών)
Βασιλικό Παλάτι της Μαδρίτης, Μαδρίτη, Ισπανία
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός της Λα Αλμουδένα
ΣύζυγοςΑλφόνσος ΙΒ΄ της Ισπανίας
ΟίκοςΟίκος της Ορλεάνης
ΠατέραςΑντώνιος της Ορλεάνης (1824-1890)
ΜητέραΛουίζα Φερδινάνδη της Ισπανίας
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολικισμός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Μερθέδες της Ορλεάνης (γαλλ. Mercedes d'Orléans, 24 Ιουνίου 1860 - 26 Ιουνίου 1878) από τον Οίκο των Βουρβόνων-Ορλεάνης ήταν η πρώτη σύζυγος του Αλφόνσου ΙΒ΄ της Ισπανίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρία δε λας Μερθέδες (του Ελέους) Ισαβέλλα Φραγκίσκη δε Ασίς Αντωνία Λουίζα Φερδινάνδη γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1860 στο Βασιλικό Παλάτι της Μαδρίτης και ήταν το έβδομο παιδί και η πέμπτη κόρη του Αντωνίου της Ορλεάνης, Δούκα του Μονπανσιέ, και της Λουίζας Φερδινάνδης των Βουρβόνων-Ισπανίας, κόρης του Φερδινάνδου Ζ΄ της Ισπανίας.[1] Ανάδοχοι της ήταν θείοι της, Ισαβέλλα Β΄ της Ισπανίας και Φραγκίσκος δε Ασίας, Δούκας του Κάδιθ.

Παρόλο που η Μερθέδες ήταν Γαλλιδα πριγκίπισσα, ήταν επίσης Ινφάντα της Ισπανίας και πέρασε τα πρώτα οκτώ χρόνια της ζωής της στην Ισπανία. Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στο Παλάτι του Σαν Τέλμο στην Ανδαλουσία, ο πατέρας της φημολογείται ότι είχε φιλοδοξίες να απόκτηση το στέμμα της κουνιάδας του, γεγονός που τον καθιστούσε ανεπιθύμητο στη βασιλική αυλή της Μαδρίτης.

Όταν η Ισαβέλλα Β΄ καθαιρέθηκε το 1868, η οικογένεια της Μερθέδες έφυγε από την Ισπανία στην εξορία. κατά τη διάρκεια αυτής της εξορίας, το 1872, γνώρισε τον πρώτο της εξάδελφο, τον Αλφόνσο, Πρίγκιπα των Αστουριών, ο οποίος ζούσε εξόριστος. Μετά την αποκατάσταση του συντάγματος, η Μερθέδες παντρεύτηκε τον Αλφόνσο (πλέον Αλφόνσο ΙΒ΄) στις 23 Ιανουαρίου 1878.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς, η επιλογή του Βασιλιά διέλυσε τις ελπίδες της μητέρας του, Ισαβέλλας, για το γάμο του Αλφόνσου με την Μπλάνκα των Βουρβόνων, κόρη του Καρλιστή αντιπάλου του Καρόλου, Δούκα της Μαδρίτης.

Ωστόσο, λίγο μετά το μήνα του μέλιτος, έγινε γνωστό ότι η Μερθέδες υπέφερε από τυφοειδή πυρετό.[2][3][4][5][6] Ο γάμος τους θα διαρκέσει μόνο έξι μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε μια αποβολή.[7]

Η Μερθέδες υποκύπτει στην ασθένεια, δύο ημέρες μετά τα 18α γενέθλιά της, στις 26 Ιουνίου 1878, καθώς για μερικές ημέρες ήταν αναίσθητη.

Όταν ο υπουργός του Βασιλιά, Αντόνιο Κάνοβας δελ Καστίγιο, πρότεινε να πάρει μια νέα σύζυγο, ο Αλφόνσος συμφώνησε, επιλέγοντας την αδερφή της Μερθέδες, Μαρία Χριστίνα. Αλλά και αυτή υπέφερε σε φυματίωση και πέθανε κατά τη διάρκεια της περιόδου των αρραβώνων τους.

Στα τέλη του 1879 ο Αλφόνσος παντρεύτηκε την Μαρία Χριστίνα της Αυστρίας, και προς τιμήν της πρώτης συζύγου του, έδωσε το όνομά της στη μεγαλύτερη κόρη του, Μαρία δε λας Μερθέδες, Πριγκίπισσα των Αστουριών.

Κληροδότηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βασίλισσα Μερθέδες εγκαινίασε το κτίριο του Καθεδρικό της Λα Αλμουδένα στη Μαδρίτη, απέναντι από το βασιλικό παλάτι, το οποίο ξεκίνησε το 1883. Τα λείψανα της Βασίλισσας Μερθέδες ενταφιάστηκαν εκεί στις 8 Νοεμβρίου 2000, σύμφωνα με τις επιθυμίες του χήρου συζύγου της.

Μια πόλη στην επαρχία Ισαβέλλα, που βρίσκεται στις Φιλιππίνες, ονομάστηκε Βασίλισσα Μερσέντες προς τιμήν της κατά την αποικιακή περίοδο της Ισπανίας.

Τίτλοι και Οικόσημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 24 Ιουνίου 1860 - 23 Ιανουαρίου 1878: Η Βασιλική Υψηλότητα Ινφάντα Μερθέδες της Ισπανίας, Πριγκίπισσα της Ορλεάνης
  • 23 Ιανουαρίου 1878 – 26 Ιουνίου 1878: Η Μεγαλειότητα Της Η Βασίλισσα της Ισπανίας
Μονόγραμμα της Βασίλισσας Μεθέδες
της Ισπανίας
Οικόσημο της Βασίλισσας Μερθέδες
της Ισπανίας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερσέντες της Ορλεάνης
Γέννηση: 24 Ιουνίου 1860 Θάνατος: 26 Ιουνίου 1878
Ισπανική βασιλική μοναρχία
Προκάτοχος
Μαρία Βιττόρια νταλ Πότσο ντε λα Κιστέρνα
Βασιλική σύζυγος της Ισπανίας
23 Ιανουαρίου 1878 – 26 Ιουνίου 1878
Διάδοχος
Μαρία Χριστίνα της Αυστρίας