Μάρω Λύτρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάρω Λύτρα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3  Νοεμβρίου 1970[1]
Μόντρεαλ
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδίστρια
Περίοδος ακμής1990

Η Μάρω Λύτρα (πραγματικό όνομα: Μαρία Λύτρα) (Καναδάς, 3 Νοεμβρίου 1970) είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια, με καταγωγή από τη Λευκάδα και το Μεσολόγγι.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της έζησε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Σπούδασε μουσική στο McGill University Conservatory of Music. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας: Νίκος Βέρτης, Σταμάτης Γονίδης, Νατάσα Θεοδωρίδου, Πέγκυ Ζήνα, Νότης Σφακιανάκης, Βασίλης Καρράς, Αντύπας, Γιώργος Τσαλίκης, Νίκος Μακρόπουλος, Νίκος Οικονομόπουλος, Julie Massino, Κώστας Καραφώτης, Δάκης κ.ά.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά στις 3 Νοεμβρίου 1970[2] από Έλληνες γονείς με καταγωγή από Λευκάδα και Μεσολόγγι. Σπούδασε μουσική στο McGill University Conservatory of Music. Για αρκετά χρόνια εργαζόταν σε νυχτερινά μαγαζιά στο Μόντρεαλ κρυφά από τους γονείς της. Λίγο αργότερα γνώρισε τον Έλληνα μουσικό Αχιλλέα Πίτσιο, με τον οποίο παντρεύτηκε.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2000-2001: Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2000 γνώρισε στην Αμερική τον τραγουδιστή Γιώργο Αλκαίο[3], ο οποίος την άκουσε στο μαγαζί που τραγουδούσε, πίστεψε στις φωνητικές της ικανότητες και της έκανε πρόταση να τον ακολουθήσει στην Ελλάδα, για να συνεργαστούν σε νυχτερινό κέντρο. Στις 24 Απριλίου του 2001 κυκλοφόρησε το πρώτο της CD-single από την Kewl Records με τίτλο «Kiss My Remix»[4], που περιείχε έξι διασκευές των τραγουδιών: «Άκρως Τολμηρό» (Δέσποινα Βανδή), «Στο Δρόμο Όλα Πεταμένα» (Ευρυδίκη), «Το Άλλο Μισό» (Δέσποινα Βανδή), «Πες μου τι σου Έφταιξα» (Νατάσα Θεοδωρίδου), «Σπάνια» (Δέσποινα Βανδή), και «Σημάδι στο Λαιμό» (Ευρυδίκη).

2004: Fame Story & Συνεργασία με την Julie Massino[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2004 έλαβε μέρος στο δεύτερο κύκλο του Fame Story[5] που προβλήθηκε μέσα από την συχνότητα του ΑΝΤ1. Η Μάρω αγαπήθηκε από το κοινό και κατάφερε να φτάσει μέχρι τον ημιτελικό. Το ίδιο διάστημα ανέπτυξε μία σχέση με τον συμπαίκτη της Κώστα Καραφώτη, ενώ αίσθηση προκάλεσε το ερωτικό ντουέτο που ερμήνευσαν στο 11ο live του talent show με τίτλο «Μίλα μου». Αμέσως μετά την έξοδό της από το παιχνίδι αποφάσισε να πάρει διαζύγιο από τον σύζυγο της Αχιλλέα Πίτσιο, ενώ συνέχισε να διατηρεί σχέση με τον Κώστα Καραφώτη. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στο CD-single της Julie Massino με τίτλο «I'm in Love», με το ντουέτο «Όσο Γυρίζει η Γη»[6], το οποίο έγινε χρυσό. Το καλοκαίρι του 2004 ξεκίνησε εμφανίσεις στο νυχτερινό κέντρο «Θάλασσα» στην Γλυφάδα, ενώ τον χειμώνα εμφανίστηκε στο κέντρο «Focus» μαζί με την Καλομοίρα, τον Κώστα Καραφώτη, τον Νίκο Μίχα και άλλους συμπαίκτες της από το μουσικό talent show.

2005-2006: Μικρές αμαρτίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2005 υπογράφει συμβόλαιο με την Heaven Music και κυκλοφορεί την πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Μικρές Αμαρτίες»[7]. Το πρώτο single με τίτλο «Υπάρχει Άλλη», φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Μπονάτσου και οπτικοποιήθηκε από τον σκηνοθέτη Κώστα Καπετανίδη. Το δεύτερο single με τίτλο «Θυμήσου» υπογράφει επίσης ο Ανδρέας Μπονάτσος, ενώ ακολουθεί η διασκευή του τραγουδιού «Φίλε» του Γιάννη Πουλόπουλου. Η Ναταλία Γερμανού βάζει την υπογραφή της στους στίχους των τραγουδιών «Μα δεν Μπορώ να σε Ξεχάσω (Dakhilak Oud)» και «Μη με Κοιτάς (Give me a Sign)», ενώ μεγάλη επιτυχία σημείωσε και το ντουέτο της Μάρως Λύτρα με τον Κώστα Καραφώτη με τίτλο «Θέλω να σου Πω» που συμπεριλήφθηκε στην επανέκδοση του album και οπτικοποιήθηκε από τον σκηνοθέτη Μανώλη Τζιράκη. Τον χειμώνα του 2005 η Μάρω ξεκινάει εμφανίσεις στο πλευρό του Νίκου Βέρτη στο «Posidonio». Στα μουσικά βραβεία Mad Video Music Awards 2006 ήταν υποψηφία στην κατηγορία «καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνης» με το τραγούδι «Υπάρχει Άλλη». Τον χειμώνα του 2006 ξεκινάει εμφανίσεις στο πλευρό του Σταμάτη Γονίδη και της Νατάσας Θεοδωρίδου στο νυχτερινό κέντρο «Βοτανικός», ενώ στο σχήμα συμμετείχε και ο Γιώργος Λιανός. Την ίδια περίοδο, η Μάρω δέχεται πρόταση από τον συνθέτη των μεγάλων επιτυχιών Φοίβο να επιμεληθεί και να υπογράψει την επόμενη δισκογραφική της δουλειά.

2007: Η μηχανή του χρόνου (Η συνεργασία με τον Φοίβο)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Φεβρουάριο του 2007 κυκλοφορεί η δεύτερη δισκογραφική της δουλειά με τίτλο «Η Μηχανή του Χρόνου»[8] και περιέχει 11 νέα τραγούδια, εκ των οποίων τα 4 («Η Μηχανή Του Χρόνου», «Μετάνιωσα», «Γυρίζω», «Όλα Κι Όλα») φέρουν την υπογραφή του Φοίβου. Το πρώτο single, είναι το ομότιτλο «Η Μηχανή του Χρόνου» και οπτικοποιήθηκε από τον σκηνοθέτη Μανώλη Τζιράκη. Ακολούθησε το δεύτερο single με τίτλο «Μετάνιωσα» που οπτικοποιήθηκε από τον σκηνοθέτη Κώστα Καπετανίδη. Μεγάλη επιτυχία γνώρισαν και τα τραγούδια: «Γυρίζω» σε στίχους και μουσική του Φοίβου, «Και τι Καταλαβαίνω;» και «Γυαλιά Σπασμένα» σε μουσική του Ανδρέα Λάμπρου και στίχους του Λεονάρντο Ορφανίδη. Για τις ανάγκες των κοινών τους εμφανίσεων στον Βοτανικό ο Σταμάτης Γονίδης "χαρίζει" στην Μάρω Λύτρα και τον Γιώργο Λιανό ένα ντουέτο με τίτλο «Είναι Τρέλα». Την ίδια χρονιά στα Mad Video Music Awards η Μάρω κέρδισε το βραβείο για το «Sexy Video Clip Της Χρονιάς» με το τραγούδι «Η Μηχανή Του Χρόνου».[9] Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, η Μάρω εμφανίζεται στο νυχτερινό κέντρο «Θέα» μαζί με τον Νίκο Μακρόπουλο και Νίκο Οικονομόπουλο. Τον χειμώνα του 2007 - 2008 ξεκινάει εμφανίσεις στην Θεσσαλονίκη στο «FIX» μαζί με τον Γιώργο Τσαλίκη και τους Goin' Through.

2008-2009: Ταξιδιώτες Ψυχής & Ελπίζω πια σε μένα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2008 η Μάρω Λύτρα συνεργάζεται με τους Ταξιδιώτες Ψυχής στο κομμάτι «Δεν Θέλει Λόγο Η Καρδιά Ν' Αγαπά»[10] σε στίχους του Πασχάλη Τσιαλιάφα και Παντελή Μακρή και μουσική του Παντελή Μακρή. Το τραγούδι οπτικοποιήθηκε από τον σκηνοθέτη Γιώργο Γκάβαλο και συμπεριλήφθηκε στο πρώτο album του συγκροτήματος «Δεν Θέλει Λόγο Η Καρδιά Ν' Αγαπά» που κυκλοφόρησε από την Alpha Records. Τον Μάρτιο του 2009 κυκλοφορεί από την Heaven Music το νέο της digital single με τίτλο «Κάνεις Λάθος»[11], που υπογράφει ο Κωνσταντίνος Παντζής, ενώ στο τραγούδι συμμετέχει και ο raper TNS. Το τραγούδι οπτικοποιήθηκε από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Συλβέστρο. Αυτό ήταν το πρώτο single από την επερχόμενη δισκογραφική δουλειά της Μάρως που φέρει τον τίτλο: «Ελπίζω πια σε μένα»[12] που θα περιείχε 5 νέα τραγούδια: «Κάνεις Λάθος», «Ελπίζω πια σε Μένα», «Μην Απαντήσεις», «Άσε με να Γίνω» και «Ξαφνικά». Για άγνωστους λόγους η κυκλοφορία του CD-single αναβλήθηκε, ενώ το ομότιτλο τραγούδι «Ελπίζω Πια Σε Μένα» διέρρευσε στο διαδίκτυο μετά από κάποια χρόνια. Το καλοκαίρι του 2009 στα Mad Video Music Awards κερδίζει το βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερο Ντουέτο / Συνεργασία»[13] με το τραγούδι «Κάνεις Λάθος», ενώ ήταν υποψήφια και στην κατηγορία «Sexy Video Clip». Στην εκδήλωση των μουσικών βραβείων Mad Video Music Awards η Μάρω ερμήνευσε το τραγούδι «It's Not Right / Θα Κάνω Το Σωστό»[14] παρουσιάζοντας ένα μουσικοχορευτικό show που εξέπληξε το κοινό με τις φωνητικές και χορευτικές της ικανότητες. Στο τέλος της χρονιάς λήγει το συμβόλαιο της με την Heaven Music και έτσι λύνεται η συνεργασία τους.

2010: Elevator love[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2010 υπογράφει συμβόλαιο με την Sony Music Entertainment και δέχεται πρόταση από τον διεθνή μουσικοσυνθέτη Tony Cottura να συνεργαστούν. Το πρώτο τραγούδι από την συνεργασία τους ήταν το «Elevator Love»[15][16], που κυκλοφόρησε σε 2 γλώσσες (αγγλικά και ελληνικά). Αργότερα, οπτικοποιήθηκε από τον Αλέξανδρο Γραμματόπουλο και της "χάρισε" άλλη μία υποψηφιότητα στα Mad Video Music Awards στην κατηγορία «Sexy Video Clip». Το δεύτερο τραγούδι τους ήταν το ντουέτο με τον Τούρκο τραγουδιστή Sina με τίτλο «Miss You Like Crazy / Unut Onu»[17], που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην γειτονική Τουρκία. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί μία διασκευή του κλασικού τραγουδιού της Βίκυ Λέανδρος με τίτλο «Το Μυστικό Σου» (Something's Got a Hold of my Heart)[18]. Στις 23 Οκτωβρίου του 2010 ξεκινάει εμφανίσεις στο πλευρό του Βασίλη Καρρά στο «FIX»[19] της Θεσσαλονίκης. Τον Νοέμβριο του 2010 κυκλοφορεί ένα νέο single από την Cobalt Music με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Παντζή και του Ποσειδώνα Γιαννόπουλου με τίτλο «Ώρα να Πηγαίνεις»[20]. Στις 3 Δεκεμβρίου του 2010 επιστρέφει στην νυχτερινή ζωή της Αθήνας στο EDO Athens Club Restaurant[21] μαζί με τον Χρήστο Κυπριανίδη και τον Γιώργο Χρήστου.

2011: Συνεργασία με Νότη Σφακιανάκη & Η επιστροφή στον Καναδά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2011 κυκλοφόρησε το τραγούδι «Είσαι Ό,τι Αγαπάω» σε στίχους και μουσική του Ανδρέα Λάμπρου και ακολούθησε το ντουέτο με τον Θέμη Αδαμαντίδη «Μάτια Μου Τώρα Είσαι Αλλού»[22], για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς του ΑΝΤ1 «Χωρίς Όρια»[23]. Τον Απρίλιο του 2011 συνεργάζεται με τον Νότη Σφακιανάκη στην «Πύλη Αξιού»[24] στην Θεσσαλονίκη. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς βρίσκεται σε περιοδεία με τον ράπερ Bo και μαζί πραγματοποιούν εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο του 2011 η Μάρω παίρνει την απόφαση να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να εγκατασταθεί μόνιμα στον Καναδά, αφού η οικονομική κρίση της χώρας άρχισε να επηρεάζει σημαντικά το επάγγελμα των καλλιτεχνών.

2016: Τι δεν καταλαβαίνεις & Μακριά και αγαπημένοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάιο του 2016 η Μάρω Λύτρα επιστρέφει δισκογραφικά και συνεργάζεται με την Smile Records, τον Σταύρο Ζαχαρία και τον Νίκο Τασσιόπουλο σε δύο νέα τραγούδια. Το πρώτο τραγούδι με τίτλο «Τι Δεν Καταλαβαίνεις» κυκλοφορεί τον Μάιο του 2016 ψηφιακά, ενώ αργότερα οπτικοποιήθηκε στον Καναδά από την Butcy Bunny Productions. Τον Ιούλιο κυκλοφορεί το δεύτερο single της με τίτλο «Μακριά Και Αγαπημένοι», ενώ, σχεδόν μετά από έναν χρόνο (Μάιος 2017) κυκλοφορεί ένα dance remix για το ίδιο τραγούδι.

2020: Soon & Gone[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2020 συναντάει δισκογραφικά το συγκρότημα The Far Removed που αποτελείται από το δίδυμο: Tony Marcello και Dionyssios Roussianos και συνεργάζονται σε δύο νέα αγγλόφωνα singles. Το πρώτο single ονομάζεται «Soon»[25], ένα τραγούδι που γράφτηκε στην περίοδο της καραντίνας λόγω της πανδημίας του COVID-19 και περιγράφει τα συναισθήματα δύο ερωτευμένων που τους έχει χωρίσει ο ιός. Το τραγούδι οπτικοποιήθηκε και κυκλοφόρησε στο YouTube μέσα από το κανάλι του συγκροτήματος. Τον Νοέμβριο του 2020 η Μάρω Λύτρα επιστρέφει με pop διάθεση και κυκλοφορεί το δεύτερο single της με τους The Far Removed με τίτλο «Gone»[26], που κυκλοφόρησε σε Ελλάδα και εξωτερικό από την Ελληνική δισκογραφική εταιρία Real Music.

2021: Greece[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2021 η Μάρω Λύτρα εντάσσεται ξανά στο δυναμικό της Heaven Music / 314 Records και στις 10 Ιουνίου κυκλοφορεί το νέο της single, μαζί με το video clip με τίτλο «Greece», σε στίχους και μουσική των The Far Removed[27].

2022: Άστο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2022 συνεχίζοντας τη συνεργασία της με την Heaven Music κυκλοφορεί στις 13 Ιανουαρίου το νέο της ελληνόφωνο single με τίτλο «Άστο»[28], σε στίχους και μουσική του Αλέξανδρου Κρομμύδα.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε παντρευτεί τον Έλληνα μουσικό Αχιλλέα Πίτσιο, με τον οποίο πήρε διαζύγιο μετά από την έξοδο της από το μουσικό talent show Fame Story το 2004. Μετά το παιχνίδι διατηρούσε σχέση με τον συμπαίκτη της Κώστα Καραφώτη ενώ το τέλος της σχέσης τους ήρθε το 2006. Το καλοκαίρι του 2017 παντρεύτηκε στον Καναδά τον ομογενή Έλληνα επιχειρηματία Theo Pappas. Μετά από αρκετά χρόνια γνωριμίας και κοινής ζωής, αποφάσισαν να πάρουν διαζύγιο, το οποίο εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2022.

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Discogs. 2515535. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. «Μάρω Λύτρα: Η πρώην παίκτρια του Fame Story έκλεισε τα 50 - Με ροζ μαλλιά γιόρτασε τα γενέθλιά της». iefimerida.gr. 2 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2020. 
  3. «Συνέντευξη: Μάρω Λύτρα». tralala.gr. 6 Μαΐου 2010. 
  4. «Μάρω Λύτρα ‎– Kiss My Remix». discogs.com. 
  5. «Μάρω Λύτρα: Μια Ελληνίδα από τον Καναδά». espressonews.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2015. 
  6. «Julie Massino "I'm in love"». musiccorner.gr. 
  7. «Μάρω Λύτρα "Μικρές αμαρτίες"». musiccorner.gr. 
  8. «Μάρω Λύτρα - "Η μηχανή του χρόνου"». musiccorner.gr. 
  9. Μάρω Λύτρα (3 Αυγούστου 2013). Μάρω Λύτρα - Sexy video clip | Maro Lytra - Sexy video clip (MAD Vma 2007). MaroLytra TV. Συμβαίνει στα 2λ:20δ. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2020 – μέσω YouTube. 
  10. «Ταξιδιώτες Ψυχής – Δεν θέλει λόγο η καρδιά να αγαπά». rockap.gr. 30 Σεπτεμβρίου 2008. 
  11. ««Κάνει λάθος» η Μάρω Λύτρα;». arionradio.com. 18 Φεβρουαρίου 2009. 
  12. «Μάρω Λύτρα - Γύρισε στην Ελλάδα». yupiii.gr. 10 Ιανουαρίου 2009. 
  13. «Mad Video Music Awards 2009». otherside.gr. 25 Ιουνίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2015. 
  14. «Τα πάντα για τα Mad Video Music Awards 2009». womenonly.gr. 27 Ιουνίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. 
  15. «Ακούστε το νέο τραγούδι της Μάρως Λύτρα». thebest.gr. 9 Φεβρουαρίου 2010. 
  16. «Elevator Love - Single Maro Litra». music.apple.com. 
  17. «Μάρω Λύτρα: Χίλιες και μία νύχτες». myworld.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2015. 
  18. «To Mistiko Sou (Something's Got a Hold of My Heart) - Single Maro Litra». music.apple.com. 
  19. «Βασίλης Καρράς, Διονύσης Μακρής & Μάρω Λύτρα στο FIX Live». cityportal.gr. 
  20. Μάρω Λύτρα (13 Αυγούστου 2011). Μάρω Λύτρα - Ώρα να πηγαίνεις | Maro Lytra - Ora na pigaineis - Live στο Αξίζει να το ζεις. MaroLytra TV. Συμβαίνει στα 3λ:57δ – μέσω YouTube. 
  21. «Πρεμιέρα για Γιώργο Χρήστου και Μάρω Λύτρα - Δείτε τις φωτό». thebest.gr. 13 Δεκεμβρίου 2010. 
  22. «Απίστευτο ντουέτο από Μάρω Λύτρα και Θέμη Αδαμαντίδη». mikrofwno.gr. 6 Ιουλίου 2015. 
  23. ««Χωρίς όρια» η νέα σειρά του ΑΝΤ1». zappit.gr. 8 Ιανουαρίου 2011. 
  24. «Ο Νότης Σφακιανάκης στην Πύλη Αξιού». cityportal.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2014. 
  25. «Soon (feat. Maro Lytras)». amazon.com. 
  26. «Gone (feat. The Far Removed) - Single». music.apple.com. 
  27. «Greece (feat. The Far Removed) - Single». music.apple.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2021. 
  28. «Asto - Single». music.apple.com. 
  29. «MAD VMA 2007: Δείτε τους νικητές της 4ης απονομής των βραβείων!». getgreekmusic.gr. 17 Αυγούστου 2016. 
  30. «MAD VMA 2009: Δείτε τους νικητές της 6ης απονομής των βραβείων!». getgreekmusic.gr. 25 Αυγούστου 2016.