Μακεδονικές Αερογραμμές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μακεδονικές Αερογραμμές
IATA ICAO Κωδικός κλήσης
MC MCS MACAIR
Ίδρυση1992
Λήξη πτητικού έργου12 Δεκεμβρίου 2003
ΚόμβοιΔιεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Πρόγραμμα τακτικών επιβατώνΠρόγραμμα "ΙΚΑΡΟΣ"
Αίθουσα αναμονής"Μελίνα Μερκούρη", "Αριστοτέλης Ωνάσης" των Ολυμπιακών Αερογραμμών
Μέγεθος στόλου3
Εταιρικό σύνθημα"Ποιότητα ζωής πάνω απ' τα σύννεφα"
Μητρική εταιρείαΟλυμπιακές Αερογραμμές
ΈδραΑθήνα

Οι Μακεδονικές Αερογραμμές ήταν μια θυγατρική εταιρεία των Ολυμπιακών Αερογραμμών, του πρώην εθνικού αερομεταφορέα της Ελλάδας. Η εταιρεία έπαυσε να λειτουργεί το 2003, όταν ανέλαβε τη λειτουργεία των Ολυμπιακών Αερογραμμών, και μετονομάστηκε σε Olympic Airlines.

Μετά την ιδιωτικοποίηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών και το σχηματισμό της Olympic Air, ανακοινώθηκε η ίδρυση θυγατρικής στη Βόρειο Ελλάδα, με το όνομα Μακεδονικές Αερογραμμές από τον νέο διεθύνοντα σύμβουλο Ανδρέα Βγενόπουλο.[1]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1992–2003[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Μακεδονικές Αερογραμμές ιδρύθηκαν το 1992 ως μια θυγατρική εταιρεία εκτέλεσης ναυλωμένων πτήσεων, του ελληνικού εθνικού αερομεταφορέα, των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Η διοίκηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών αποφάσισε τη μετονομασία της θυγατρικής ναυλωμένων πτήσεων, της Olympic AirTours το 1992 και έτσι προέκυψε η ονομασία των Μακεδονικών Αερογραμμών.

Οι Μακεδονικές Αερογραμμές ακολούθησαν τα βήματα της προκατόχου τους, της Olympic AirTours, κυρίως για προγραμματισμό πτήσεων παραθερισμού έως το 1998. Τη χρονιά αυτή η εταιρεία απέκτησε δύο αεροσκάφη B727-200 από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές. Ξεκινώντας με αυτά τα αεροσκάφη, η εταιρεία προσέφερε ναυλωμένες πτήσεις από τα ελληνικά νησιά, αλλά και την ενδοχώρα προς την Ευρώπη. Η εταιρεία είχε έρθει σε συμφωνίες με μεγάλους τουριστικούς πράκτορες. Ένα χρόνο μετά, το 1999, η εταιρεία χρησιμοποίησε νέα αεροσκάφη με τη μίσθωση δύο B737-400 προς αντικατάσταση των παλαιών Boeing 727. Μιας και αποτελούσε θυγατρική των Ολυμπιακών Αερογραμμών, η συντήρηση και η υποστήριξη των αεροσκαφών γινόταν από τη μητρική εταιρεία, τις Ολυμπιακές Αερογραμμές.

Μέχρι το 2003, ο στόλος των Μακεδονικών Αερογραμμών, χρησιμοποιούνταν επίσης και για προγραμματισμένα δρομολόγια των Ολυμπιακών Αερογραμμών, ειδικά μετά την απόσυρση των παλαιότερων Boeing 737-200. Τον Ιούλιο 2003, η εταιρεία μίσθωσε δύο αεροσκάφη τύπου McDonnell Douglas MD-82 τα οποία χρησιμοποιούνταν και για ναυλωμένες πτήσεις. Στις 12 Δεκεμβρίου 2003, λόγω των τεραστίων προβλημάτων στον όμιλο των Ολυμπιακών Αερογραμμών, υπήρξε μια αναδιάρθρωση. Οι Μακεδονικές Αερογραμμές διαχωρίστηκαν από τον όμιλο, μετονομάστηκαν σε Ολυμπιακές Αερογραμμές (Olympic Airlines) και ανέλαβαν όλες τις πτητικές λειτουργίες της προηγούμενης εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των κωδικών IATA και ICAO.

2010: Επαναλειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη 1η Οκτωβρίου 2009, μιλώντας μετά την παρθενική πτήση στη Θεσσαλονίκη της Olympic Air, ο διευθύνων σύμβουλος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωσε πως η Olympic Air θα επαναλειτουργήσει στο κοντινό μέλλον, τις Μακεδονικές Αερογραμμές. Ο κύριος Βγενόπουλος ανέφερε πως η Olympic Air διαθέτει την αποκλειστική χρήση της ονομασίας των Μακεδονικών Αερογραμμών. Ο κύριος Βγενόπουλος ανέφερε πως οι Μακεδονικές Αερογραμμές θα λειτουργούσαν εντός των επομένων δύο ή τριών μηνών ενώ οι πρώτες πτήσεις θα εκτελούνταν προς τη Γερμανία και το Άμστερνταμ. Αυτές οι ανακοινώσεις, δεν έγιναν πραγματικότητα ποτέ.

Ιστορικός στόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στόλος Μακεδονικών Αερογραμμών
Αεροσκάφος Χρησιμοποιήθηκαν Τέθηκαν σε υπηρεσία[2] Σημειώσεις
Boeing 727-200 4 1998 Δύο ήταν μισθωμένα από την Aviogenex
Boeing 737-400 4 1999
McDonnell Douglas MD-82 2 2003 Και τα δύο μισθωμένα από την Safair
Σύνολο 10 -

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Olympic Air: Official first landing in Thessaloniki». Imerisia Online. 1 Οκτωβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2009. 
  2. for Macedonian Airlines

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]