Λακατάμια: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 32: Γραμμή 32:


== Ιστορία ==
== Ιστορία ==
Η παλιότερη γραπτή μαρτυρία για τη Λακατάμια είναι το [[1436]] όταν ο κόμης της Τρίπολης [[Πέτρος Λουζινιάν]] τη χάρισε στη ανιψιά του Καρλότα. Κατά την φραγκοκρατία στην περιοχή υπήρχαν φέουδα και αγροτικοί οικισμοί, με την κατάκτηση της Κύπρου από του Οθωμανούς Τούρκοι εγκαταστάθηκαν στη Λακατάμια. Την περίοδο αυτή υπήρχαν τρεις οικισμοί που αποτέλεσαν τον πυρήνα της σημερινής Λακατάμιας , αυτοί ήταν η ''Πάνω Λακατάμια'', η ''Κάτω Λακατάμια'', και ο ''[[Κουλουράτος]]''. Στις ταραχές του 1957-1958 οι Τούρκοι κάτοικοι της την εγκατέλειψαν και εγκαταστάθηκαν στην Λευκωσία. Μετά την Τούρκικη εισβολή του [[1974]] δέχτηκε την εγκατάσταση πολλών προσφύγων με επακόλουθο την πληθυσμιακή αύξηση της, από 5000 κάτοικους το [[1973]] σήμερα έχει γύρω στους 40000. Στη Λακατάμια εγκαταστάθηκαν και οι κάτοικοι των Μαρωνίτικων χωριών δημιουργώντας τη σημερινή Μαρωνίτικη κοινότητα.
Η παλιότερη γραπτή μαρτυρία για τη Λακατάμια είναι το [[1436]] όταν ο κόμης της Τρίπολης [[Πιερ Λουζινιάν]] τη χάρισε στη ανιψιά του Καρλότα. Κατά την φραγκοκρατία στην περιοχή υπήρχαν φέουδα και αγροτικοί οικισμοί, με την κατάκτηση της Κύπρου από του Οθωμανούς Τούρκοι εγκαταστάθηκαν στη Λακατάμια. Την περίοδο αυτή υπήρχαν τρεις οικισμοί που αποτέλεσαν τον πυρήνα της σημερινής Λακατάμιας , αυτοί ήταν η ''Πάνω Λακατάμια'', η ''Κάτω Λακατάμια'', και ο ''[[Κουλουράτος]]''. Στις ταραχές του 1957-1958 οι Τούρκοι κάτοικοι της την εγκατέλειψαν και εγκαταστάθηκαν στην Λευκωσία. Μετά την Τούρκικη εισβολή του [[1974]] δέχτηκε την εγκατάσταση πολλών προσφύγων με επακόλουθο την πληθυσμιακή αύξηση της, από 5000 κάτοικους το [[1973]] σήμερα έχει γύρω στους 40000. Στη Λακατάμια εγκαταστάθηκαν και οι κάτοικοι των Μαρωνίτικων χωριών δημιουργώντας τη σημερινή Μαρωνίτικη κοινότητα.


== Ονομασία ==
== Ονομασία ==

Έκδοση από την 08:43, 24 Ιανουαρίου 2016

Πρότυπο:Δήμος (Κύπρου)

Η Λακατάμια είναι συνοικία της Λευκωσίας και ανεξάρτητος δήμος από το 1986. Η Λακατάμια χωρίζεται σε Άνω και Κάτω Λακατάμια και βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μέτρα, κατά την απογραφή του 2002 είχε 28.477 κάτοικους[1]. Στη Λακατάμια βρίσκεται το αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Ιστορία

Η παλιότερη γραπτή μαρτυρία για τη Λακατάμια είναι το 1436 όταν ο κόμης της Τρίπολης Πιερ Λουζινιάν τη χάρισε στη ανιψιά του Καρλότα. Κατά την φραγκοκρατία στην περιοχή υπήρχαν φέουδα και αγροτικοί οικισμοί, με την κατάκτηση της Κύπρου από του Οθωμανούς Τούρκοι εγκαταστάθηκαν στη Λακατάμια. Την περίοδο αυτή υπήρχαν τρεις οικισμοί που αποτέλεσαν τον πυρήνα της σημερινής Λακατάμιας , αυτοί ήταν η Πάνω Λακατάμια, η Κάτω Λακατάμια, και ο Κουλουράτος. Στις ταραχές του 1957-1958 οι Τούρκοι κάτοικοι της την εγκατέλειψαν και εγκαταστάθηκαν στην Λευκωσία. Μετά την Τούρκικη εισβολή του 1974 δέχτηκε την εγκατάσταση πολλών προσφύγων με επακόλουθο την πληθυσμιακή αύξηση της, από 5000 κάτοικους το 1973 σήμερα έχει γύρω στους 40000. Στη Λακατάμια εγκαταστάθηκαν και οι κάτοικοι των Μαρωνίτικων χωριών δημιουργώντας τη σημερινή Μαρωνίτικη κοινότητα.

Ονομασία

Η ονομασία πιστεύεται ότι προέρχεται από τα αλακάτια με τα οποία αντλούσαν νερό από τα πηγάδια, ιστορικοί του μεσαίωνα την αναφέρουν σαν Αλακαταμία. Μία άλλη εκδοχή λέει ότι προέρχεται από την ονομασία των αρχαίων Λακεδαιμόνιων που παραφρασμένη έφτασε έτσι σήμερα.

Συνοικίες - ενορίες

Η Λακατάμια έχει τις ενορίες-συνοικίες , Πάνω Λακατάμια , Κάτω Λακατάμια και Αρχαγγέλου - Ανθούπολης με τον προσφυγικό συνοικισμό της Ανθούπολη να ανήκει διοικητικά στο Υπουργείο εσωτερικών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Παραπομπές

  1. Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα Απογραφή_κατά_Δήμο.