Ντόναλντ Κέηγκαν: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πληροφορίες επιστήμονα}}
{{επιστήμονας
| όνομα = Ντόναλντ Κάγκαν ''(Donald Kagan)''
| εικόνα =Dkaganbiopic.png
| μέγεθος_εικόνας = 190px
| όνομα γέννησης =
| ημερομηνία_γέννησης = 1 Μαΐου 1932
| τόπος_γέννησης = Κουρσέναϊ, [[Λιθουανία]] ''(Kuršėnai, Lithuania)''
| ημερομηνία_θανάτου =
| τόπος_θανάτου =
| υπηκοότητα =
| εθνικότητα = Αμερικανός ''(United States)''
| πεδία = [[Κλασικές σπουδές]]- [[Ιστορικός]]
| θέσεις_εργασίας = [[Πανεπιστήμιο Κόρνελ]] ''(Cornell University)''<br /> [[Πανεπιστήμιο Γέιλ]] ''(Yale University)''
| σπουδές = Κολλέγιο Μπρούκλιν ''(Brooklyn College)''<br />[[Πανεπιστήμιο Μπράουν]] ''(Brown University)''<br/>[[Πανεπιστήμιο Πολιτείας Οχάιο]] ''(Ohio State University)''
| διδακτορικός_σύμβουλος =
| ακαδημαϊκοί_σύμβουλοι =
| διδακτορικοί_φοιτητές =
| σημαντικοί_φοιτητές =
| γνωστός_για = Ιστορία του [[Πελοποννησιακός Πόλεμος|Πελοποννησιακού Πολέμου]] ''(History of the Peloponnesian War)''
| διακρίσεις = Εθνικό Μετάλλιο Ανθρωπιστικών Επιστημών ''(National Humanities Medal)'', (2002)
| υποσημειώσεις =
}}
Ο '''Ντόναλντ Κάγκαν''' ''(Donald Kagan)'' (/keɪɡən/) (γεννήθηκε την 1η Μαΐου 1932) είναι ένας Αμερικανός ιστορικός στο [[Πανεπιστήμιο Γέιλ]] ''(Yale University)'' που ειδικεύεται στην [[αρχαία Ελλάδα]], γνωστός για την τετράτομη ιστορία του, του Πελοποννησιακού Πολέμου. Στο παρελθόν έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας στο [[Πανεπιστήμιο Κόρνελ]] ''(Cornell University)''. Σε μια ανασκόπηση στο ''The New Yorker'', ο κριτικός Τζορτζ Στάινερ είπε για τη μνημειώδη τετράτομη ιστορία του Κάγκαν για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο: "Ο πειρασμός να επευφημούν τους τέσσερις τόμους του Κάγκαν, ως το κύριο έργο της ιστορίας που παράχθηκε στη [[Βόρεια Αμερική]] σε αυτόν τον αιώνα είναι ζωντανός." Ο Κάγκαν θεωρείται από τους σημαντικότερους μελετητές της ελληνικής ιστορίας.
Ο '''Ντόναλντ Κάγκαν''' ''(Donald Kagan)'' (/keɪɡən/) (γεννήθηκε την 1η Μαΐου 1932) είναι ένας Αμερικανός ιστορικός στο [[Πανεπιστήμιο Γέιλ]] ''(Yale University)'' που ειδικεύεται στην [[αρχαία Ελλάδα]], γνωστός για την τετράτομη ιστορία του, του Πελοποννησιακού Πολέμου. Στο παρελθόν έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας στο [[Πανεπιστήμιο Κόρνελ]] ''(Cornell University)''. Σε μια ανασκόπηση στο ''The New Yorker'', ο κριτικός Τζορτζ Στάινερ είπε για τη μνημειώδη τετράτομη ιστορία του Κάγκαν για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο: "Ο πειρασμός να επευφημούν τους τέσσερις τόμους του Κάγκαν, ως το κύριο έργο της ιστορίας που παράχθηκε στη [[Βόρεια Αμερική]] σε αυτόν τον αιώνα είναι ζωντανός." Ο Κάγκαν θεωρείται από τους σημαντικότερους μελετητές της ελληνικής ιστορίας.



Έκδοση από την 18:03, 29 Δεκεμβρίου 2015

Ντόναλντ Κέηγκαν
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Donald Kagan (Αγγλικά)
Γέννηση1  Μαΐου 1932[1]
Κουρσενάι[2][3]
Θάνατος6  Αυγούστου 2021[4]
Ουάσινγκτον
ΥπηκοότηταΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Μπράουν, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, Κολέγιο του Μπρούκλιν και Thomas Jefferson High School
ΤέκναΡόμπερτ Κέηγκαν και Frederick Kagan
ΒραβεύσειςΕθνικό Ανθρωπιστικό μετάλλιο των ΗΠΑ (2002) και Jefferson Lecture (2005)
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςhistory of ancient Greece, ιστορία και κλασική φιλολογία
Ιδιότηταιστορικός, διδάσκων πανεπιστημίου, μη μυθοπλαστικός συγγραφέας, ακαδημαϊκός και κλασικός φιλόλογος
Ακαδημαϊκός τίτλοςδιδάκτωρ φιλοσοφίας
Φοιτητές τουJohn R. Hale

Ο Ντόναλντ Κάγκαν (Donald Kagan) (/keɪɡən/) (γεννήθηκε την 1η Μαΐου 1932) είναι ένας Αμερικανός ιστορικός στο Πανεπιστήμιο Γέιλ (Yale University) που ειδικεύεται στην αρχαία Ελλάδα, γνωστός για την τετράτομη ιστορία του, του Πελοποννησιακού Πολέμου. Στο παρελθόν έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κόρνελ (Cornell University). Σε μια ανασκόπηση στο The New Yorker, ο κριτικός Τζορτζ Στάινερ είπε για τη μνημειώδη τετράτομη ιστορία του Κάγκαν για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο: "Ο πειρασμός να επευφημούν τους τέσσερις τόμους του Κάγκαν, ως το κύριο έργο της ιστορίας που παράχθηκε στη Βόρεια Αμερική σε αυτόν τον αιώνα είναι ζωντανός." Ο Κάγκαν θεωρείται από τους σημαντικότερους μελετητές της ελληνικής ιστορίας.

Βιογραφία

Γεννήθηκε σε μια εβραϊκή οικογένεια από το Κουρσέναϊ (Kuršėnai) Λιθουανίας, Ο Κάγκαν μεγάλωσε στο Μπράουνσβιλ (Brownsville) τμήμα του Μπρούκλιν (Brooklin), Νέας Υόρκης, όπου μετανάστευσε η οικογένειά του, όταν ήταν δύο ετών, λίγο μετά το θάνατο του πατέρα του. Αποφοίτησε το 1954, από το Κολλέγιο Μπρούκλιν (Brooklyn College), το 1955, έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα (MA) από το Πανεπιστήμιο Μπράουν (Brown University) Το 1958, το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) από το Πανεπιστήμιο Πολιτείας Οχάιο (Ohio State University).[5]

Κάποτε ένας φιλελεύθερος δημοκράτης, ο Καθηγητής Κάγκαν άλλαξε τις απόψεις του το 1969. Σύμφωνα με τον Jim Lobe, που αναφέρεται από τον Craig Unger, η απομάκρυνση του Κάγκαν από τον φιλελευθερισμό, συνέβη το 1969, όταν το Πανεπιστήμιο Κόρνελ πιέστηκε για την έναρξη του προγράμματος των Μαύρων Μελετών (πρόκειται για τη μελέτη της ιστορίας, της πολιτικής και των πολιτισμών των αφρικανικής καταγωγής λαών, τόσο στην Αφρική όσο και στην αφρικανική διασπορά), από ομάδα οπλοφόρων μαχητών, οι οποίοι κατέλαβαν την Αίθουσα Willard Straight Hall: "Παρατηρώντας τους διαχειριστές να αποδεικνύουν όλο το θάρρος του Νέβιλ Τσάμπερλεν (Neville Chamberlain) (Πρωθυπουργό της Αγγλίας και προκάτοχο του Τσώρτσιλ, που παραιτήθηκε στις 10 Μαίου 1940), είχε μεγάλη επίδραση πάνω μου και έγινα πολύ πιο συντηρητικός."[6] Το 1997, ήταν ένας από τους πρώτους υπογράφοντες της Δήλωσης Αρχών από την νεοσυντηρητική δεξαμενή σκέψης, για το Έργο του Νέου Αμερικανικού Αιώνα.[7] Την παραμονή των προεδρικών εκλογών του 2000, ο Κάγκαν και ο γιος του Φρέντερικ Κάγκαν (Frederick Kagan), δημοσίευσαν το: "Ενώ η Αμερική Κοιμάται" ("While America Sleeps"), ένα κάλεσμα για την αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Το 2002 το Εθνικό Κληροδότημα Ανθρωπιστικών Επιστημών (National Endowment for the Humanities (NEH)), απονέμει στον Ντόναλντ Κάγκαν, το Εθνικό Μετάλλιο Ανθρωπιστικών Επιστημών ( National Humanities Medal ) και τον επέλεξε να παραδώσει το 2005, τη Διάλεξη Τζέφερσον (Jefferson Lecture) (τιμητική σειρά ανθρωπιστικών ομιλιών), που η NEH αποκαλεί ως "η υψηλότερη τιμή που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρέχει για το διακεκριμένο διανοητικό επίτευγμα, στις ανθρωπιστικές επιστήμες."[8] H Διάλεξη Τζέφερσον του Κάγκαν είχε τίτλο "Προς υπεράσπιση της Ιστορίας",[9] όπου ισχυρίστηκε ότι η ιστορία είναι πρωταρχικής σημασίας για τη μελέτη των ανθρωπιστικών σπουδών.[10][11]

Μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2013, ο Κάγκαν ήταν Sterling Καθηγητής (Sterling professor) Κλασικών Σπουδών και Ιστορίας, στο Πανεπιστήμιο Γέιλ - ένας τίτλος που προορίζεται μόνο για τους λίγους και πλέον καταξιωμένους ακαδημαϊκούς στο Πανεπιστήμιο Γέιλ και χρηματοδοτείται από το κληροδότημα του John William Sterling. Η σειρά μαθημάτων "Οι καταβολές του Πολέμου", ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς σειρές μαθημάτων του Πανεπιστημίου για είκοσι πέντε χρόνια. Τελευταία, δίδασκε την "Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία"[12] και ανωτέρου επιπέδου σεμινάρια Ιστορίας και Κλασικού Πολιτισμού, τα οποία εστιάζουν σε θέματα από τον Θουκυδίδη έως την ηγεμονία των Λακεδαιμονίων.

Ο Κάγκαν ζει στο Νιου Χέιβεν, του Κονέκτικατ (New Haven, Connecticut). Είναι παντρεμένος με την Μίρνα Κάγκαν (Myrna Kagan), καθηγήτρια και ιστορικός από μόνη της και η συγγραφέας του: "Όραμα στον Ουρανό, τα Πρώτα Χρόνια στο Νιού Χέιβεν 1638-1784" "(Vision in the Sky: Early Years New Haven, το 1638-1784)". Είναι ο πατέρας των Ρόμπερτ και Φρέντερικ Κάγκαν (Robert & Frederick Kagan), δύο γνωστών συγγραφέων. Η σύζυγος του Ρόμπερτ Κάγκαν είναι η Victoria Nuland, εκπρόσωπος Τύπου του State Department από το 2011 έως το 2013 και η τρέχουσα υφυπουργός Εξωτερικών των Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων. Η σύζυγος του Φρέντερικ Κάγκαν, είναι η Kimberly Kagan, μια γνωστή στρατιωτικός ιστορικός, ιδρυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου.

Θέσεις που κατείχε

  • 1987-1988 Αναπληρωτής Διευθυντής Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Γέιλ
  • 1989-1992 Κοσμήτορας, Κολλέγιο Γέιλ

Έργα

  • Κάγκαν, Ντόναλντ. (1965) "Ο Μεγάλος Διάλογος: α. Ιστορία της Ελληνικής Πολιτικής Σκέψης από τον Όμηρο ως τον Πολύβιο". Νέα Υόρκη: Φρη Πρες. (Kagan, Donald. (1965). The Great Dialogue: A History of Greek Political Thought from Homer to Polybius. New York: Free Press).
  • Κάγκαν, Ντόναλντ. (1969). "Το ξέσπασμα του Πελοποννησιακού Πολέμου". Ιθάκη: Τύπος Πανεπιστημίου Κόρνελ. ISBN 0-8014-0501-7. (Kagan, Donald. (1969). The Outbreak of the Peloponnesian War. Ithaca: Cornell University Press. ISBN 0-8014-0501-7.
  • Κάγκαν, Ντόναλντ. (1974). "Ο Αρχιδάμειος Πόλεμος". Ιθάκη: Τύπος Πανεπιστημίου Κόρνελ. ISBN 0-8014-0889-X. (Kagan, Donald. (1974). The Archidamian War. Ithaca: Cornell University Press. ISBN 0-8014-0889-X.)
  • Κάγκαν, Ντόναλντ. (1981). "Η ειρήνη του Νικία και η εκστρατεία στη Σικελία". Ιθάκη: Τύπος Πανεπιστημίου Κόρνελ. ISBN 0-8014-1367-2. (Kagan, Donald. (1981). The Peace of Nicias and the Sicilian Expedition. Ithaca: Cornell University Press. ISBN 0-8014-1367-2.)
  • Κάγκαν, Ντόναλντ. (1987). "Η πτώση της αθηναϊκής αυτοκρατορίας". Ιθάκη: Τύπος Πανεπιστημίου Κόρνελ. ISBN 0-8014-1935-2. (Kagan, Donald. (1987). The Fall of the Athenian Empire. Ithaca: Cornell University Press. ISBN 0-8014-1935-2)
  • Κάγκαν, Ντόναλντ. . (1991) "Περικλής ο Αθηναίος και η γέννηση της δημοκρατίας". Νέα Υόρκη: Το Φρη Πρες. ISBN 0-684-86395-2. (Kagan, Donald. (1991). Pericles of Athens and the Birth of Democracy. New York: The Free Press. ISBN 0-684-86395-2.)
  • Κάγκαν, Ντόναλντ. (1995). "Για την προέλευση του πολέμου και τη διατήρηση της ειρήνης". Νέα Υόρκη: Doubleday ISBN 0-385-42374-8. (Kagan, Donald. (1995). On the Origins of War and the Preservation of Peace. New York: Doubleday. ISBN 0-385-42374-8.)
  • Κάγκαν, Ντόναλντ και Κάγκαν, Φρέντερικ. (2000). "Ενώ η Αμερική κοιμάται". Νέα Υόρκη:. Τύπος Αγίου Μαρτίνου ISBN 0-312-20624-0 . (Kagan, Donald and Frederick Kagan. (2000). While America Sleeps. New York: St. Martin's Press. ISBN 0-312-20624-0.)
  • Κάγκαν, Ντόναλντ, Craig, ο Albert Μ, Graham, William A., Ozment, Στίβεν και Turner, Frank M. (2000). "Η παρακαταθήκη των Πολιτισμών του κόσμου". (Kagan, Donald, Albert M. Craig, William A. Graham (historian), Ozment, Steven, and Turner, Frank M. (2000). The Heritage of World Civilizations.)
  • Κάγκαν, Ντόναλντ, Ozment, Στίβεν , και Turner, Φρανκ Μ . (2003). "Η Δυτική Κληρονομιά". Νέα Υόρκη: Prentice Hall ISBN 0-13-182839-8. (Kagan, Donald, Steven Ozment, and Frank M. Turner (2003). The Western Heritage. New York: Prentice Hall. ISBN 0-13-182839-8.)
  • Κάγκαν, Ντόναλντ, (2003). "Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος". Νέα Υόρκη:. Viking Press ISBN 0-670-03211-5. (Kagan, Donald. (2003). The Peloponnesian War. New York: Viking Press. ISBN 0-670-03211-5.)
  • Κάγκαν, Ντόναλντ, (2009). Ο Θουκυδίδης: "Η επανίδρυση της Ιστορίας". Νέα Υόρκη:. Viking Press ISBN 0-670-02129-6. (Kagan, Donald. (2009). Thucydides: The Reinvention of History. New York: Viking Press. ISBN 0-670-02129-6.)

Παραπομπές

  1. (Γαλλικά) Babelio. 151434.
  2. www.reagan.utexas.edu/archives/speeches/1988/071588b.htm.
  3. news.yale.edu/2021/08/10/donald-kagan-celebrated-historian-ancient-world-and-revered-teacher.
  4. «Donald Kagan, leading neo-conservative historian, dead at 89».
  5. «Lion in Winter». yalealumnimagazine.com. Απριλίου 2002. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2007. 
  6. Craig Unger (2007). American Armageddon. Simon and Schuster. σελ. 39. 
  7. «Statement of Principles». newamericancentury.org. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2007. 
  8. Jefferson Lecturers at NEH Website (retrieved January 22, 2009).
  9. Donald Kagan,"In Defense of History," text of Jefferson Lecture at NEH website.
  10. Philip Kennicott, "Yale Historian Donald Kagan, Mixing the Old And the Neo," Washington Post, May 13, 2005.
  11. George F. Will, "History's Higher Ground," Washington Post, May 19, 2005.
  12. Donald Kagan's Course at Open Yale Courses

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Donald Kagan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).