Φράγκοι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
CHE (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
{{άλλεςχρήσεις}}
{{άλλεςχρήσεις}}
{{Ιστορία της Γαλλίας}}
{{Ιστορία της Γαλλίας}}
[[Αρχείο:Frankish arms.JPG|thumb|right|300px|Πολεμικά όπλα των Φράγκων της εποχής της δυναστείας των [[Μεροβίγγειοι|Μεροβιγγείων]]: [[Σπάθα]], [[Σαξ]], [[Φρανσίσκα]], [[κράνος]], αιχμή από [[δόρυ]] και [[ασπίδα]]. [[Γερμανικό εθνικό μουσείο]] στην [[Νυρεμβέργη]]]]
[[Αρχείο:Frankish arms.JPG|thumb|right|300px|Πολεμικά όπλα των Φράγκων της εποχής της δυναστείας των [[Μεροβίγγειοι|Μεροβιγγείων]]: [[Σπάθα]], [[Σαξ]], [[Φραγκίσκα]], [[κράνος]], αιχμή από [[δόρυ]] και [[ασπίδα]]. [[Γερμανικό εθνικό μουσείο]] στην [[Νυρεμβέργη]]]]
Οι '''Φράγκοι''' είναι ιστορικά γνωστή αρχικά ως μία ομάδα [[Γερμανικά φύλα|γερμανικών φύλων]] που περιπλανιόταν στη γη του [[Ρήνος|Ρήνου]] τον 3ο αιώνα μ.Χ. και, δεύτερον, ως οι κάτοικοι της [[Γαλατία|Γαλατίας]] που συγχωνεύθηκαν με τους γαλλορωμαϊκούς πληθυσμούς κατά τη διάρκεια των επόμενων αιώνων, περνώντας το όνομά τους στη σημερινή [[Γαλλία]] και γίνοντας μέρος της κληρονομιάς του σύγχρονου γαλλικού λαού.
Οι '''Φράγκοι''' είναι ιστορικά γνωστή αρχικά ως ομάδα [[Γερμανικά φύλα|γερμανικών φύλων]] που περιπλανιόταν στις εκτάσεις του [[Ρήνος|Ρήνου]] τον 3ο αιώνα μ.Χ. και, δεύτερον, ως οι κάτοικοι της [[Γαλατία|Γαλατίας]] που συγχωνεύθηκαν με τους γαλλορωμαϊκούς πληθυσμούς κατά τη διάρκεια των επόμενων αιώνων, περνώντας το όνομά τους στη σημερινή [[Γαλλία]] και γινόμενοι μέρος της κληρονομιάς του σύγχρονου γαλλικού λαού.


== Καταγωγή - μετακινήσεις ==
== Καταγωγή - μετακινήσεις ==
Οι Φράγκοι, προερχόμενοι από τη Βαλτική, εισέβαλαν στη [[Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία]] και κατά τον 5ο και 6ο μ.Χ. αιώνα κατέκτησαν τη Ρωμαϊκή [[Γαλατία]]. Εμφανίστηκαν την εποχή του [[Γαλλιηνός|Γαλλιηνού]], ο οποίος τους απώθησε στην δεξιά όχθη του [[Ρήνος|Ρήνου]] ([[254]] μ.Χ.). Αποτελούσαν ένα νεοσύστατο στρατιωτικό συνασπισμό, που προέκυψε από την συνένωση των υπολειμμάτων αρχαιοτέρων γερμανικών φυλών. Σύντομα ξεχώρισαν δύο μεγάλα σύνολα, οι [[Σάλιοι Φράγκοι]] και οι [[Ριπουάριοι Φράγκοι]]. Από την εποχή του αυτοκράτορα Πόστομου (258-262 μ.Χ.), ορισμένοι Φράγκοι κατατάσσονταν ατομικά ως βοηθητικοί στον ρωμαϊκό στρατό. Οι Ριπουάριοι εγκαταστάθηκαν κυρίως στη σημερινή [[Φλάνδρα]]. Υιοθέτησαν τον πολιτισμό της χριστιανικής Δύσης τον 8ο μόλις αιώνα.
Οι Φράγκοι, προερχόμενοι από τη Βαλτική, εισέβαλαν στη [[Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία]] και κατά τον 5ο και τον 6ο μ.Χ. αιώνα κατέκτησαν τη Ρωμαϊκή [[Γαλατία]]. Εμφανίστηκαν την εποχή του [[Γαλλιηνός|Γαλλιηνού]], ο οποίος τους απώθησε στην δεξιά όχθη του [[Ρήνος|Ρήνου]] ([[254]] μ.Χ.). Αποτελούσαν ένα νεοσύστατο στρατιωτικό συνασπισμό, που προέκυψε από την συνένωση των υπολειμμάτων αρχαιοτέρων γερμανικών φυλών. Σύντομα ξεχώρισαν δύο μεγάλα σύνολα, οι [[Σάλιοι Φράγκοι]] και οι [[Ριπουάριοι Φράγκοι]]. Από την εποχή του αυτοκράτορα Πόστομου (258-262 μ.Χ.) ορισμένοι Φράγκοι κατατάσσονταν ατομικά ως βοηθητικοί στον ρωμαϊκό στρατό. Οι Ριπουάριοι εγκαταστάθηκαν κυρίως στη σημερινή [[Φλάνδρα]]. Υιοθέτησαν τον πολιτισμό της χριστιανικής Δύσης τον 8ο μόλις αιώνα.


== Θρησκεία-Πολιτισμός-Διοίκηση-Νομοθεσία ==
== Θρησκεία-Πολιτισμός-Διοίκηση-Νομοθεσία ==


Οι Φράγκοι δημιούργησαν το πιο ισχυρό χριστιανικό κράτος. Οι Σάλιοι Φράγκοι (ένα από τα δύο φύλα) είδαν ν' αναγνωρίζεται απ' τον [[Ιουλιανός|Ιουλιανό]] η εγκατάστασή τους στην [[Τοξανδρία]] το [[358]] μ.Χ. Κατά τον 4ο αιώνα, μερικοί απ' αυτούς αναρριχήθηκαν σε ανώτατα αξιώματα. Γνωρίζουμε το [[Φραγκικό Δίκαιο]] από τον [[Σαλικός νόμος|Σάλιο Νόμο]], που συντάχθηκε γύρω στο [[500]] μ.Χ., και τον [[Ριπουάριος νόμος|Ριπουάριο Νόμο]], που συντάχθηκε γύρω στο [[540]] μ.Χ.. Σε αυτούς τους νόμους βρίσκουμε κανόνες ποινικής δικονομίας και προπαντός τα περιβόητα "βέργκελτ", τις προβλεπόμενες από το νόμο αποζημιώσεις που όφειλε να καταβάλει ο θύτης στην οικογένεια του θύματός του.
Οι Φράγκοι δημιούργησαν το πιο ισχυρό χριστιανικό κράτος. Οι Σάλιοι Φράγκοι (ένα από τα δύο φύλα) είδαν να αναγνωρίζεται από τον [[Ιουλιανός|Ιουλιανό]] η εγκατάστασή τους στην [[Τοξανδρία]] το [[358]] μ.Χ. Κατά τον 4ο αιώνα μερικοί απ' αυτούς αναρριχήθηκαν σε ανώτατα αξιώματα. Γνωρίζουμε το [[Φραγκικό Δίκαιο]] από τον [[Σαλικός νόμος|Σάλιο Νόμο]], που συντάχθηκε γύρω στο [[500]] μ.Χ., και τον [[Ριπουάριος νόμος|Ριπουάριο Νόμο]], που συντάχθηκε γύρω στο [[540]] μ.Χ. Σε αυτούς τους νόμους βρίσκουμε κανόνες ποινικής δικονομίας και προπαντός τα περιβόητα «βέργκελτ», τις προβλεπόμενες από το νόμο αποζημιώσεις που όφειλε να καταβάλει ο θύτης στην οικογένεια του θύματός του.


== Πόλεμος ==
== Πόλεμος ==


Ο βασιλιάς τους, Γκενοπότ, αναγνωρίζει τη Ρωμαϊκή κυριαρχία. Την εποχή που αρχίζει η εξασθένηση του Ρωμαϊκού κράτους, οι Φράγκοι κατορθώνουν να προχωρήσουν δυτικότερα και να εγκατασταθούν στις περιοχές της [[Νορμανδία]]ς και της [[Καμπανία]]ς. Την εποχή των μεγάλων επιδρομών, απωθημένοι από τον [[Φλάβιος Αέτιος|Αέτιο]], αναγκάστηκαν να περιμένουν το θάνατό του για να εγκατασταθούν στην κοιλάδα του [[Μοζέλ (ποταμός)|Μοζέλα]].
Ο βασιλιάς τους, Γκενοπότ, αναγνωρίζει τη ρωμαϊκή κυριαρχία. Την εποχή που αρχίζει η εξασθένηση του ρωμαϊκού κράτους οι Φράγκοι κατορθώνουν να προχωρήσουν δυτικότερα και να εγκατασταθούν στις περιοχές της [[Νορμανδία]]ς και της [[Καμπανία]]ς. Την εποχή των μεγάλων επιδρομών, απωθημένοι από τον [[Φλάβιος Αέτιος|Αέτιο]], αναγκάστηκαν να περιμένουν το θάνατό του για να εγκατασταθούν στην κοιλάδα του [[Μοζέλας (ποταμός)|Μοζέλα]].


== Το κράτος των Φράγκων==
== Το κράτος των Φράγκων==


Ο Μεροβίγγειος [[Χιλδέριχος Α΄]] βασιλιάς των Σαλίων, εξακολούθησε να παραμένει υποτακτικός του Ρωμαίου Αιγίδιου, ο οποίος κατείχε την καρδιά της λεκάνης του Παρισίου.
Ο Μεροβίγγειος [[Χιλδέριχος Α΄]] βασιλιάς των Σαλίων, εξακολούθησε να παραμένει υποτακτικός του Ρωμαίου Αιγίδιου, ο οποίος κατείχε την καρδιά της λεκάνης του Παρισιού.
Ο Βασιλιάς των Φράγκων [[Χλωδοβίκος Α΄]] (Clovis), γιος του Χιλδέριχου, νίκησε και σκότωσε το Ρωμαίο ηγεμόνα [[Συάγριος|Συάγριο]], γιο και διάδοχο του Αιγίδιου, απαιτώντας έτσι πλήρη ανεξαρτησία.<br />
Ο βασιλιάς των Φράγκων [[Χλωδοβίκος Α΄]] (Clovis), γιος του Χιλδέριχου, νίκησε και σκότωσε το Ρωμαίο ηγεμόνα [[Συάγριος|Συάγριο]], γιο και διάδοχο του Αιγίδιου, απαιτώντας έτσι πλήρη ανεξαρτησία.<br />
Το κράτος των Φράγκων κυβερνήθηκε αρχικά από την δυναστεία των Μεροβιγγείων, των απογόνων δηλαδή του Κλόβις και στην συνέχεια από τη [[δυναστεία των Καρολιδών]]. Ακολούθησε η δυναστεία των Καπετιδών, επί της οποίας το κράτος των Φράγκων μετεξελίχθηκε στην σημερινή Γαλλία. Ο Φίλιππος Β΄ (1180-1223), αντί του μέχρι τότε Rex Francorum (βασιλιάς των Φράγκων), άρχισε να ονομάζεται Rex Franciæ, βασιλιάς της (κατά τους Έλληνες) Γαλλίας.
Το κράτος των Φράγκων κυβερνήθηκε αρχικά από τη δυναστεία των Μεροβιγγείων, των απογόνων δηλαδή του Χλωδοβίκου και στη συνέχεια από τη [[δυναστεία των Καρολιδών]]. Ακολούθησε η δυναστεία των Καπετιδών, επί της οποίας το κράτος των Φράγκων μετεξελίχθηκε στη σημερινή Γαλλία. Ο Φίλιππος Β΄ (1180-1223), αντί του μέχρι τότε τίτλου Rex Francorum (βασιλιάς των Φράγκων), άρχισε να ονομάζεται Rex Franciæ, βασιλιάς της (κατά τους Έλληνες) Γαλλίας.


== Προσωπικότητα ==
== Προσωπικότητα ==
Γραμμή 30: Γραμμή 30:
== Οι Φράγκοι σήμερα ==
== Οι Φράγκοι σήμερα ==
Οι Φράγκοι έδωσαν το όνομά τους στο κράτος της [[Γαλλία]]ς ''(France, Frankreich)'', αν και η [[γλώσσα]] τους τελικά δεν επικράτησε. Επίσης έχουν δώσει το όνομά τους στην περιοχή της [[Φραγκονία]]ς ''(Franken)'' στη [[Βαυαρία]].<br />
Οι Φράγκοι έδωσαν το όνομά τους στο κράτος της [[Γαλλία]]ς ''(France, Frankreich)'', αν και η [[γλώσσα]] τους τελικά δεν επικράτησε. Επίσης έχουν δώσει το όνομά τους στην περιοχή της [[Φραγκονία]]ς ''(Franken)'' στη [[Βαυαρία]].<br />
Από τους κατοίκους των ελληνικών, σλαβικών και μουσουλμανικών χωρών Φράγκοι ονομάζονταν αδιακρίτως (και σε ορισμένες περιπτώσεις ονομάζονται ακόμη) οι λατινικής και γερμανικής καταγωγής λαοί της Ευρώπης. Η λέξη υποδήλωνε επίσης την ρωμαιοκαθολική πίστη (φραγκοκκλησιά, φραγκόπαπας, φραγκεύω).
Από τους κατοίκους των ελληνικών, σλαβικών και μουσουλμανικών χωρών Φράγκοι ονομάζονταν αδιακρίτως (και σε ορισμένες περιπτώσεις ονομάζονται ακόμη) οι λατινικής και γερμανικής καταγωγής λαοί της Ευρώπης. Η λέξη υποδήλωνε επίσης τη ρωμαιοκαθολική πίστη (φραγκοκκλησιά, φραγκόπαπας, φραγκεύω).


==Δείτε επίσης==
==Δείτε επίσης==

Έκδοση από την 18:31, 10 Δεκεμβρίου 2015

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Φράγκοι (αποσαφήνιση).
Πολεμικά όπλα των Φράγκων της εποχής της δυναστείας των Μεροβιγγείων: Σπάθα, Σαξ, Φραγκίσκα, κράνος, αιχμή από δόρυ και ασπίδα. Γερμανικό εθνικό μουσείο στην Νυρεμβέργη

Οι Φράγκοι είναι ιστορικά γνωστή αρχικά ως ομάδα γερμανικών φύλων που περιπλανιόταν στις εκτάσεις του Ρήνου τον 3ο αιώνα μ.Χ. και, δεύτερον, ως οι κάτοικοι της Γαλατίας που συγχωνεύθηκαν με τους γαλλορωμαϊκούς πληθυσμούς κατά τη διάρκεια των επόμενων αιώνων, περνώντας το όνομά τους στη σημερινή Γαλλία και γινόμενοι μέρος της κληρονομιάς του σύγχρονου γαλλικού λαού.

Καταγωγή - μετακινήσεις

Οι Φράγκοι, προερχόμενοι από τη Βαλτική, εισέβαλαν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και κατά τον 5ο και τον 6ο μ.Χ. αιώνα κατέκτησαν τη Ρωμαϊκή Γαλατία. Εμφανίστηκαν την εποχή του Γαλλιηνού, ο οποίος τους απώθησε στην δεξιά όχθη του Ρήνου (254 μ.Χ.). Αποτελούσαν ένα νεοσύστατο στρατιωτικό συνασπισμό, που προέκυψε από την συνένωση των υπολειμμάτων αρχαιοτέρων γερμανικών φυλών. Σύντομα ξεχώρισαν δύο μεγάλα σύνολα, οι Σάλιοι Φράγκοι και οι Ριπουάριοι Φράγκοι. Από την εποχή του αυτοκράτορα Πόστομου (258-262 μ.Χ.) ορισμένοι Φράγκοι κατατάσσονταν ατομικά ως βοηθητικοί στον ρωμαϊκό στρατό. Οι Ριπουάριοι εγκαταστάθηκαν κυρίως στη σημερινή Φλάνδρα. Υιοθέτησαν τον πολιτισμό της χριστιανικής Δύσης τον 8ο μόλις αιώνα.

Θρησκεία-Πολιτισμός-Διοίκηση-Νομοθεσία

Οι Φράγκοι δημιούργησαν το πιο ισχυρό χριστιανικό κράτος. Οι Σάλιοι Φράγκοι (ένα από τα δύο φύλα) είδαν να αναγνωρίζεται από τον Ιουλιανό η εγκατάστασή τους στην Τοξανδρία το 358 μ.Χ. Κατά τον 4ο αιώνα μερικοί απ' αυτούς αναρριχήθηκαν σε ανώτατα αξιώματα. Γνωρίζουμε το Φραγκικό Δίκαιο από τον Σάλιο Νόμο, που συντάχθηκε γύρω στο 500 μ.Χ., και τον Ριπουάριο Νόμο, που συντάχθηκε γύρω στο 540 μ.Χ. Σε αυτούς τους νόμους βρίσκουμε κανόνες ποινικής δικονομίας και προπαντός τα περιβόητα «βέργκελτ», τις προβλεπόμενες από το νόμο αποζημιώσεις που όφειλε να καταβάλει ο θύτης στην οικογένεια του θύματός του.

Πόλεμος

Ο βασιλιάς τους, Γκενοπότ, αναγνωρίζει τη ρωμαϊκή κυριαρχία. Την εποχή που αρχίζει η εξασθένηση του ρωμαϊκού κράτους οι Φράγκοι κατορθώνουν να προχωρήσουν δυτικότερα και να εγκατασταθούν στις περιοχές της Νορμανδίας και της Καμπανίας. Την εποχή των μεγάλων επιδρομών, απωθημένοι από τον Αέτιο, αναγκάστηκαν να περιμένουν το θάνατό του για να εγκατασταθούν στην κοιλάδα του Μοζέλα.

Το κράτος των Φράγκων

Ο Μεροβίγγειος Χιλδέριχος Α΄ βασιλιάς των Σαλίων, εξακολούθησε να παραμένει υποτακτικός του Ρωμαίου Αιγίδιου, ο οποίος κατείχε την καρδιά της λεκάνης του Παρισιού. Ο βασιλιάς των Φράγκων Χλωδοβίκος Α΄ (Clovis), γιος του Χιλδέριχου, νίκησε και σκότωσε το Ρωμαίο ηγεμόνα Συάγριο, γιο και διάδοχο του Αιγίδιου, απαιτώντας έτσι πλήρη ανεξαρτησία.
Το κράτος των Φράγκων κυβερνήθηκε αρχικά από τη δυναστεία των Μεροβιγγείων, των απογόνων δηλαδή του Χλωδοβίκου και στη συνέχεια από τη δυναστεία των Καρολιδών. Ακολούθησε η δυναστεία των Καπετιδών, επί της οποίας το κράτος των Φράγκων μετεξελίχθηκε στη σημερινή Γαλλία. Ο Φίλιππος Β΄ (1180-1223), αντί του μέχρι τότε τίτλου Rex Francorum (βασιλιάς των Φράγκων), άρχισε να ονομάζεται Rex Franciæ, βασιλιάς της (κατά τους Έλληνες) Γαλλίας.

Προσωπικότητα

Οι Φράγκοι ήταν υψηλόσωμοι, είχαν ανοιχτό χρώμα δέρματος και ξανθά μαλλιά. Φορούσαν βράκες από λινό ύφασμα ή δέρμα ζώου και άφηναν συχνά ακάλυπτο το πάνω μέρος του σώματός τους. Ήταν «βάρβαροι», διέθεταν πολύ πρωτόγονα μέσα για την καλλιέργεια της γης, θεωρούσαν πολύ φυσιολογικό το να προβαίνουν σε λεηλασίες για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Όντας υποχρεωμένοι να κατασκευάζουν και να επισκευάζουν τα όπλα τους, οι Φράγκοι είχαν εξελιχθεί σε πολύ επιδέξιους τεχνίτες. Το ταλέντο τους στην κατεργασία μετάλλων διακρίνεται ιδιαίτερα από τα έργα χρυσοχοΐας, τα οποία ήταν φιλοτεχνημένα στα πρότυπα της τέχνης των στεπών.

Φραγκοκρατία στην Ελλάδα

Μετά την Δ΄ Σταυροφορία και την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, οι Σταυροφόροι ίδρυσαν στην Ελλάδα κρατίδια, σε μια περίοδο από τον 12ο μέχρι τον 14ο αιώνα που ονομάστηκε Φραγκοκρατία.

Οι Φράγκοι σήμερα

Οι Φράγκοι έδωσαν το όνομά τους στο κράτος της Γαλλίας (France, Frankreich), αν και η γλώσσα τους τελικά δεν επικράτησε. Επίσης έχουν δώσει το όνομά τους στην περιοχή της Φραγκονίας (Franken) στη Βαυαρία.
Από τους κατοίκους των ελληνικών, σλαβικών και μουσουλμανικών χωρών Φράγκοι ονομάζονταν αδιακρίτως (και σε ορισμένες περιπτώσεις ονομάζονται ακόμη) οι λατινικής και γερμανικής καταγωγής λαοί της Ευρώπης. Η λέξη υποδήλωνε επίσης τη ρωμαιοκαθολική πίστη (φραγκοκκλησιά, φραγκόπαπας, φραγκεύω).

Δείτε επίσης

Εξωτερικοί σύνδεσμοι