Ριχάρδος Α΄ της Νορμανδίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ clean up, αντικατέστησε: Βρεττάνη → Βρετάνη με τη χρήση AWB
Francois-Pier (συζήτηση | συνεισφορές)
Επιμέλεια
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{Πληροφορίες προσώπου}}
[[Αρχείο:Richar fearless statue in falaise.jpg|thumb|right|250px|Ανδριάντας του Ριχάρδου Α΄ του ισχυρού στην πλατεία της [[Φαλέζ]] - τμήμα του συμπλέγματος των ανδριάντων έξι Νορμανδών δουκών]]
Ο '''Ριχάρδος Α΄ της Νορμανδίας''' (''Richard Ier de Normandie'', [[28 Αυγούστου]] [[933]] - [[20 Νοεμβρίου]] [[996]]) ήταν δούκας της [[Νορμανδία]]ς ([[942]] - [[996]]), ο πρώτος που κατείχε ουσιαστικά τον τίτλο και αποκαλείτο ''Ισχυρός''. Υιός και διάδοχος του [[Γουλιέλμος Α΄ της Νορμανδίας|Γουλιέλμου Α΄ της Νορμανδίας]] και της Σπρότα, μιας παλλακίδας από τη [[Βρετάνη]], από πόλεμο που τον απέτρεψε από Δανέζικο γάμο. Όταν ανέβηκε στο δουκάτο της Νορμανδίας ήταν ακόμα μικρό παιδί και ο βασιλιάς [[Λουδοβίκος Δ΄ της Γαλλίας]] τον κυρίευσε εύκολα. Ο Λουδοβίκος τον κρατούσε σε αιχμαλωσία και δραπέτευσε με την βοήθεια επιφανών ευγενών.
Ο '''Ριχάρδος Α΄ της Νορμανδίας''' (''Richard Ier de Normandie'', [[28 Αυγούστου]] [[933]] [[20 Νοεμβρίου]] [[996]]) ήταν δούκας της [[Νορμανδία]]ς από το [[942]] έως το [[996]], ο πρώτος που κατείχε ουσιαστικά τον τίτλο και αποκαλείτο '''Ισχυρός'''. Υπήρξε υιός και διάδοχος του [[Γουλιέλμος Α΄ της Νορμανδίας|Γουλιέλμου Α΄ της Νορμανδίας]] και της Σπρότα, μιας παλλακίδας από τη [[Βρετάνη]], από πόλεμο που τον απέτρεψε από Δανέζικο γάμο.


== Βιογραφικά στοιχεία ==
Το [[968]] συμμάχησε με τον [[Ούγος ο μέγας|Ούγο, κόμη των Παρισίων]], του οποίου έπλεξε το εγκώμιο. Συμμάχησε με στρατιωτικούς αρχηγούς των Νορμανδών και των [[Βίκινγκ]], έδιωξε τον Λουδοβίκο από την [[Ρουέν]] και ανακατέλαβε την [[Νορμανδία]] ([[947]]). Πολέμησε με τον βασιλιά της Αγγλίας [[Έθελρεντ του Ουέσσεξ]], που δέθηκε επιθέσεις από Βίκινγκς επιδρομείς. Μιλούσε δύο γλώσσες και εκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπαγιώ.
Όταν ανέβηκε στο δουκάτο της Νορμανδίας ήταν ακόμα μικρό παιδί και ο βασιλιάς [[Λουδοβίκος Δ΄ της Γαλλίας]] τον κυρίευσε εύκολα. Ο Λουδοβίκος τον κρατούσε σε αιχμαλωσία και δραπέτευσε με την βοήθεια επιφανών ευγενών.


Το [[968]] συμμάχησε με τον [[Ούγος ο μέγας|Ούγο, κόμη των Παρισίων]], του οποίου έπλεξε το εγκώμιο. Συμμάχησε με στρατιωτικούς αρχηγούς των Νορμανδών και των [[Βίκινγκ]], έδιωξε τον Λουδοβίκο από την [[Ρουέν]] και ανακατέλαβε την [[Νορμανδία]] το [[947]]. Πολέμησε με τον βασιλιά της Αγγλίας [[Έθελρεντ του Ουέσσεξ]], που δέχθηκε επιθέσεις από Βίκινγκς επιδρομείς. Μιλούσε δύο γλώσσες και εκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπαγιώ.
Επί της ηγεμονίας του, η [[Νορμανδία]] εκχριστιανίστηκε και εντάχθηκε στην σφαίρα της Γαλλικής επιρροής. Έφερε και στην [[Νορμανδία]] το [[φεουδαρχία|φεουδαρχικό]] σύστημα που ήταν σε ισχύ και στην υπόλοιπη [[Γαλλία]] και αναδιοργάνωσε το στρατιωτικό σύστημα της χώρας δημιουργώντας το Νορμανδικό ιππικό. Έγινε φρουρός του νεαρού Ούγου κόμη των Παρισίων με τον θάνατο του πατέρα του ([[956]]).


Επί της ηγεμονίας του, η [[Νορμανδία]] εκχριστιανίστηκε και εντάχθηκε στην σφαίρα της Γαλλικής επιρροής. Έφερε και στην [[Νορμανδία]] το [[φεουδαρχία|φεουδαρχικό]] σύστημα που ήταν σε ισχύ και στην υπόλοιπη [[Γαλλία]] και αναδιοργάνωσε το στρατιωτικό σύστημα της χώρας δημιουργώντας το Νορμανδικό ιππικό. Με τον θάνατο του πατέρα του το [[956]], έγινε φρουρός του νεαρού Ούγου, κόμη των Παρισίων.
== Κληρονόμοι ==


== Κληρονόμοι ==
Παντρεύτηκε ([[960]]) την Έμμα των Παρισίων, κόρη του Ούγου, αλλά πέθανε ([[966]]) χωρίς να αποκτήσει παιδιά. Αμέσως μετά τον θάνατο της Έμμας, πήγε σε κυνήγι, όπου σταμάτησε στο σπίτι ενός τοπικού δασοφύλακα και ερωτεύτηκε την σύζυγο του δασοφύλακα, Σεϊνφρέντα. Αυτή όμως, ηθικών αρχών, δεν ήθελε να διαλύσει τον γάμο με τον σύζυγο της και του πρότεινε σύζυγο την ανύπαντρη αδελφή της, [[Γκούνορ της Νορμανδίας]], που είχε καταγωγή επίσης όπως και ο Ριχάρδος από τους Βίκινγκς της [[Σκανδιναβία]]ς. Παιδιά τους ήταν:
Νυμφεύτηκε το [[960]] την Έμμα των Παρισίων, κόρη του Ούγου, η οποία πέθανε το [[966]] χωρίς να αποκτήσει παιδιά. Αμέσως μετά τον θάνατο της Έμμας, πήγε σε κυνήγι, όπου σταμάτησε στο σπίτι ενός τοπικού δασοφύλακα και ερωτεύτηκε την σύζυγο του δασοφύλακα, Σεϊνφρέντα. Αυτή όμως, ηθικών αρχών, δεν ήθελε να διαλύσει τον γάμο με τον σύζυγό της και του πρότεινε σύζυγο την ανύπαντρη αδελφή της, [[Γκούνορ της Νορμανδίας]], η οποία είχε καταγωγή, όπως και ο Ριχάρδος, από τους Βίκινγκς της [[Σκανδιναβία]]ς. Απέκτησαν μαζί επτά παιδιά, μεταξύ αυτών ήταν:
* [[Ριχάρδος Β΄ της Νορμανδίας]]
* [[Ριχάρδος Β΄ της Νορμανδίας]]
* Ροβέρτος Β΄, αρχιεπίσκοπος του Ρουέν
* [[Ροβέρτος Β΄ ο Δανός]], αρχιεπίσκοπος του Ρουέν
* [[Έμμα της Νορμανδίας]]
* [[Έμμα της Νορμανδίας]]
* Μαώ της Νορμανδίας, σύζυγος του [[Όντο Β΄ του Μπλουά]]
* [[Αουίς της Νορμανδίας]]
* [[Μαώ της Νορμανδίας]], σύζυγος του [[Όντο Β΄ του Μπλουά]]



{{Διαδοχή|[[Νορμανδία|Δούκας της Νορμανδίας]]<br />[[942]]–[[996]]|[[Γουλιέλμος Α΄ της Νορμανδίας|Γουλιέλμος Α΄]]|[[Ριχάρδος Β΄ της Νορμανδίας|Ριχάρδος Β΄]]}}
{{Διαδοχή|[[Νορμανδία|Δούκας της Νορμανδίας]]<br />[[942]]–[[996]]|[[Γουλιέλμος Α΄ της Νορμανδίας|Γουλιέλμος Α΄]]|[[Ριχάρδος Β΄ της Νορμανδίας|Ριχάρδος Β΄]]}}

== Παραπομπές ==
{{παραπομπές}}


{{Ενσωμάτωση κειμένου|en|Richard I of Normandy}}
{{Ενσωμάτωση κειμένου|en|Richard I of Normandy}}


== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
{{Authority control}}

{{DEFAULTSORT:Ριχαρδος 01 Νορμανδιας}}
[[Κατηγορία:Δούκες της Νορμανδίας]]
[[Κατηγορία:Δούκες της Νορμανδίας]]
[[Κατηγορία:Γάλλοι στρατιωτικοί]]

Έκδοση από την 06:34, 19 Οκτωβρίου 2015

Ριχάρδος Α΄ της Νορμανδίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Richard Ier de Normandie (Γαλλικά)
Γέννηση28  Αυγούστου 933[1]
Φεκάμπ
Θάνατος20  Νοεμβρίου 996
Φεκάμπ
Χώρα πολιτογράφησηςΔουκάτο της Νορμανδίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΈμμα του Παρισιού, δούκισσα της Νορμανδίας (960–968)[2]
Γκούνορ της Νορμανδίας (969–996)[3][2]
ΣύντροφοςNN
ΤέκναΡιχάρδος Β΄ της Νορμανδίας[3]
Ροβέρτος Β΄ ο Δανός
Μάουζερ του Κορμπέιγ
Έμμα της Νορμανδίας[4][3]
Αουίς της Νορμανδίας
Μωντ της Νορμανδίας[4]
Γοδεφρείδος του Ε
Γουλιέλμος Α΄ του Ε
Miruel of Hauteville[4]
Fressenda of Hauteville
unknown (?)[4]
Beatrix de Normandie[4][5]
Papia de Normandie
Robert of Normandy, Comte d'Avranches
ΓονείςΓουλιέλμος Α΄ της Νορμανδίας[3] και Σπρότα[3]
ΑδέλφιαRodulf of Ivry[3]
ΟικογένειαΟίκος της Νορμανδίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔούκας της Νορμανδίας (942–996)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ριχάρδος Α΄ της Νορμανδίας (Richard Ier de Normandie, 28 Αυγούστου 93320 Νοεμβρίου 996) ήταν δούκας της Νορμανδίας από το 942 έως το 996, ο πρώτος που κατείχε ουσιαστικά τον τίτλο και αποκαλείτο Ισχυρός. Υπήρξε υιός και διάδοχος του Γουλιέλμου Α΄ της Νορμανδίας και της Σπρότα, μιας παλλακίδας από τη Βρετάνη, από πόλεμο που τον απέτρεψε από Δανέζικο γάμο.

Βιογραφικά στοιχεία

Όταν ανέβηκε στο δουκάτο της Νορμανδίας ήταν ακόμα μικρό παιδί και ο βασιλιάς Λουδοβίκος Δ΄ της Γαλλίας τον κυρίευσε εύκολα. Ο Λουδοβίκος τον κρατούσε σε αιχμαλωσία και δραπέτευσε με την βοήθεια επιφανών ευγενών.

Το 968 συμμάχησε με τον Ούγο, κόμη των Παρισίων, του οποίου έπλεξε το εγκώμιο. Συμμάχησε με στρατιωτικούς αρχηγούς των Νορμανδών και των Βίκινγκ, έδιωξε τον Λουδοβίκο από την Ρουέν και ανακατέλαβε την Νορμανδία το 947. Πολέμησε με τον βασιλιά της Αγγλίας Έθελρεντ του Ουέσσεξ, που δέχθηκε επιθέσεις από Βίκινγκς επιδρομείς. Μιλούσε δύο γλώσσες και εκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπαγιώ.

Επί της ηγεμονίας του, η Νορμανδία εκχριστιανίστηκε και εντάχθηκε στην σφαίρα της Γαλλικής επιρροής. Έφερε και στην Νορμανδία το φεουδαρχικό σύστημα που ήταν σε ισχύ και στην υπόλοιπη Γαλλία και αναδιοργάνωσε το στρατιωτικό σύστημα της χώρας δημιουργώντας το Νορμανδικό ιππικό. Με τον θάνατο του πατέρα του το 956, έγινε φρουρός του νεαρού Ούγου, κόμη των Παρισίων.

Κληρονόμοι

Νυμφεύτηκε το 960 την Έμμα των Παρισίων, κόρη του Ούγου, η οποία πέθανε το 966 χωρίς να αποκτήσει παιδιά. Αμέσως μετά τον θάνατο της Έμμας, πήγε σε κυνήγι, όπου σταμάτησε στο σπίτι ενός τοπικού δασοφύλακα και ερωτεύτηκε την σύζυγο του δασοφύλακα, Σεϊνφρέντα. Αυτή όμως, ηθικών αρχών, δεν ήθελε να διαλύσει τον γάμο με τον σύζυγό της και του πρότεινε σύζυγο την ανύπαντρη αδελφή της, Γκούνορ της Νορμανδίας, η οποία είχε καταγωγή, όπως και ο Ριχάρδος, από τους Βίκινγκς της Σκανδιναβίας. Απέκτησαν μαζί επτά παιδιά, μεταξύ αυτών ήταν:


Προκάτοχος:
Γουλιέλμος Α΄
Δούκας της Νορμανδίας
942996
Διάδοχος:
Ριχάρδος Β΄

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p10218.htm#i102172. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 p10218.htm#i102172. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 «Kindred Britain»
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  5. Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Richard I of Normandy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι