Βουλή των Ελλήνων: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
LaouraFlora (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 84: Γραμμή 84:


[[Αρχείο:Greece Parliament.jpg|thumb|Η σημερινή έδρα της Βουλής, τα λεγόμενα [[Παλαιά Ανάκτορα]].]]
[[Αρχείο:Greece Parliament.jpg|thumb|Η σημερινή έδρα της Βουλής, τα λεγόμενα [[Παλαιά Ανάκτορα]].]]
[[Αρχείο:Old Parliament Athens.JPG|thumb|Το [[Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής]] όπου σήμερα στεγάζεται το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.]]
[[Αρχείο:Old Parliament Athens.JPG|thumb|Το [[Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής]] όπου σήμερα στεγάζεται το [[Εθνικό Ιστορικό Μουσείο]].]]
Στις [[18 Μαρτίου]] του [[1844]] το Μέγαρο Κοντοσταύλου στην Αθήνα γίνεται έδρα της νεοσύστατης τότε ελληνικής Βουλής και Γερουσίας που προέβλεπε το νέο Σύνταγμα (1844) που καθιέρωνε την Συνταγματική Μοναρχία. Εκεί παρέμεινε για δέκα μόνο χρόνια, μέχρι το [[1854]], οπότε και καταστράφηκε από πυρκαγιά. Τότε με διάταγμα του Βασιλέως [[Όθων της Ελλάδας|Όθωνα]] η Βουλή στεγάστηκε προσωρινά σε αίθουσα του '''Οθωνείου Πανεπιστημίου''', όπως ονομαζόταν τότε το [[Πανεπιστήμιο Αθηνών]], που είχε ολοκληρωθεί η ανέγερσή του από το 1841, μέχρι της ανέγερσης νέου κτιρίου, στον ίδιο χώρο του κατεστραμμένου.<br>
Στις [[18 Μαρτίου]] του [[1844]] το Μέγαρο Κοντοσταύλου στην Αθήνα γίνεται έδρα της νεοσύστατης τότε ελληνικής Βουλής και Γερουσίας που προέβλεπε το νέο Σύνταγμα (1844) που καθιέρωνε την Συνταγματική Μοναρχία. Εκεί παρέμεινε για δέκα μόνο χρόνια, μέχρι το [[1854]], οπότε και καταστράφηκε από πυρκαγιά. Τότε με διάταγμα του Βασιλέως [[Όθων της Ελλάδας|Όθωνα]] η Βουλή στεγάστηκε προσωρινά σε αίθουσα του '''Οθωνείου Πανεπιστημίου''', όπως ονομαζόταν τότε το [[Πανεπιστήμιο Αθηνών]], που είχε ολοκληρωθεί η ανέγερσή του από το 1841, μέχρι της ανέγερσης νέου κτιρίου, στον ίδιο χώρο του κατεστραμμένου.<br>



Έκδοση από την 16:43, 18 Μαΐου 2012

Βουλή των Ελλήνων
Coat of arms or logo
Είδος
ΤύποςΚοινοβούλιο
Ηγεσία
Πρόεδρος της Βουλής
Αντιπρόεδροι
*Α΄ Ιωάννης Τραγάκης ΝΔ
  • Β΄ Αθανάσιος Νάκος ΝΔ
  • Γ΄ Σπυρίδων Ταλιαδούρος ΝΔ
  • Δ΄ Αναστάσιος Κουράκης ΣΥΡΙΖΑ
  • Ε΄ Λεωνίδας Γρηγοράκος ΠΑΣΟΚ
  • Στ΄ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά ΑΝΕΛ
  • Ζ΄ Ελπίδα Παντελάκη ΚΚΕ
Κοσμήτορες
*Κωνσταντίνος Κοντογιώργος ΝΔ
  • Τιμολέων Κοψαχείλης ΝΔ
  • Ειρήνη Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ)
Γραμματείς
*Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου ΝΔ
  • Χρίστος Δήμας ΝΔ
  • Κωνσταντίνος Καραγκούνης ΝΔ
  • Μάξιμος Σενετάκης ΝΔ
  • Ζωή Κωνσταντοπούλου ΣΥΡΙΖΑ
  • Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος ΠΑΣΟΚ
Δομή
Δομή Ελληνικού Κοινοβουλίου μετά τις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2012
Κοινοβουλευτικές
Ομάδες

Εκλογές
«Ενισχυμένη» Αναλογική
Τελευταία εκλογή
6 Μαΐου 2012
Τόπος συνεδριάσεων
Παλαιά Ανάκτορα, Αθήνα
Ιστοσελίδα
www.hellenicparliament.gr

Η Βουλή των Ελλήνων είναι το κοινοβούλιο της Ελλάδας. Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα αποτελεί απλό νομοθετικό σώμα, ο αριθμός των μελών του οποίου ορίζεται με νόμο μεταξύ 200 και 300. Σήμερα συγκροτείται από 300 βουλευτές, που εκλέγονται από το εκλογικό σώμα για περίοδο τεσσάρων ετών. Κατά τις περιόδους 1844-1863 και 1927-1935 το κοινοβούλιο αποτελούνταν από δύο σώματα, τη Γερουσία και τη Βουλή. Στεγάζεται στο κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας, πάνω από την Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Μπροστά από το κοινοβούλιο βρίσκεται το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Εκλογή

Τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων, που ασκούν τη νομοθετική εξουσία του κράτους, εκλέγονται από το εκλογικό σώμα με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία για περίοδο τεσσάρων ετών. Η Βουλή μπορεί να διαλυθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να προκηρυχθούν εκλογές και νωρίτερα για συγκεκριμένους λόγους που προβλέπονται από το Σύνταγμα, όπως μετά από πρόταση της Κυβέρνησης για ανανέωση της λαϊκής εντολής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Από το 1974 μόνο η Βουλή της Δ΄ Περιόδου Προεδρευομένης Δημοκρατίας (1985-1989) τερμάτισε φυσιολογικά το βίο της με τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Για την εκλογή των βουλευτών ισχύει ένα σύνθετο και μη γραμμικά αναλογικό εκλογικό σύστημα εκπροσώπησης των ψήφων, την «ενισχυμένη» αναλογική, που επιτρέπει ευκολότερα, έναντι της απλής αναλογικής, το σχηματισμό κυβερνήσεων από ένα μόνο κόμμα, δίνοντάς του ισχυρή πλειοψηφία σε έδρες στη Βουλή, ακόμα και αν αυτό υστερεί της απόλυτης πλειοψηφίας στο σύνολο των ψήφων. Για να μπορεί να καταλάβει μία από τις 300 βουλευτικές έδρες ένα κόμμα, πρέπει να έχει λάβει τουλάχιστον το 3% του συνόλου των έγκυρων ψήφων και με τον εκλογικό νόμο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις Βουλευτικές εκλογές του 2007 το πρώτο κόμμα είναι δυνατό να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία βουλευτών στη Βουλή (151 βουλευτές) με ποσοστό 42,5% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σημειώνεται πως, εκτός των άκυρων, κατά την κατανομή των βουλευτικών εδρών δεν προσμετρώνται τα λευκά ψηφοδέλτια.

Σύνθεση ΙΔ΄ Περιόδου

Μετά τις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2012, η σύνθεση της Βουλής έχει ως εξής:

Κοινοβουλευτική Ομάδα Αρχηγός Βουλευτές Έμβλημα
Νέα Δημοκρατία Αντώνης Σαμαράς 108
ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας 52
Αρχείο:SYRIZA.png
ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ευάγγελος Βενιζέλος 41
Αρχείο:Pasok-logo.png
Ανεξάρτητοι Έλληνες Πάνος Καμμένος 33
Αρχείο:Anexartiti.png
Κ.Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα 26
Χρυσή Αυγή Νίκος Μιχαλολιάκος 21
Αρχείο:Έμβλημα.jpg
Δημοκρατική Αριστερά Φώτης Κουβέλης 19
Αρχείο:Dimokratiki Aristera.jpg
300
  • Στις 17 Μαΐου 2012 έλαβε χώρα η εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας Βουλής και η ορκωμοσία των βουλευτών της.
  • Στις 18 Μαΐου ακολούθησε η εκλογή του νέου προεδρείου σε δύο συνδριάσεις. Πρόεδρος της νέας Βουλής εξελέγη ο Βύρων Πολύδωρας.Ακόμα εξελέγησαν οι Αντιπρόεδροι, οι Κοσμητορες και οι Γραμματείς του Προεδρείου της Βουλής.

Αναμένεται η έκδοση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών πιθανότατα για τη 17η Ιουνίου 2012.

Κτήριο

Η σημερινή έδρα της Βουλής, τα λεγόμενα Παλαιά Ανάκτορα.
Το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής όπου σήμερα στεγάζεται το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Στις 18 Μαρτίου του 1844 το Μέγαρο Κοντοσταύλου στην Αθήνα γίνεται έδρα της νεοσύστατης τότε ελληνικής Βουλής και Γερουσίας που προέβλεπε το νέο Σύνταγμα (1844) που καθιέρωνε την Συνταγματική Μοναρχία. Εκεί παρέμεινε για δέκα μόνο χρόνια, μέχρι το 1854, οπότε και καταστράφηκε από πυρκαγιά. Τότε με διάταγμα του Βασιλέως Όθωνα η Βουλή στεγάστηκε προσωρινά σε αίθουσα του Οθωνείου Πανεπιστημίου, όπως ονομαζόταν τότε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που είχε ολοκληρωθεί η ανέγερσή του από το 1841, μέχρι της ανέγερσης νέου κτιρίου, στον ίδιο χώρο του κατεστραμμένου.

Στις 15 Αυγούστου του 1858 η Βασίλισσα Αμαλία θέτει το θεμέλιο λίθο του νέου Βουλευτηρίου, γνωστού σήμερα ως Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, το οποίο βρίσκεται στην οδό Σταδίου στην Αθήνα, σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Φρανσουά Λουί Φλοριμόν Μπουλανζέ, τα οποία στη συνέχεια τροποποιούνται από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκο.

Με την έλευση του Βασιλέως Γεωργίου, η Βουλή μεταστεγάζεται στη λεγόμενη "παράγκα", που ήταν ένα πλιθόκτιστο οίκημα παράπλευρα του οικοπέδου ανέγερσης του νέου κτιρίου. Τελικά στις 11 Αυγούστου του 1875, παρουσία των Βασιλέων και επί πρωθυπουργίας Χαριλάου Τρικούπη, εγκαινιάζεται το νέο κτήριο του Βουλευτηρίου. Στο νεοκλασικό κτήριο αυτό στεγάστηκε η Βουλή από το 1875 μέχρι το 1932. Σήμερα αυτό το κτήριο είναι γνωστό ως Παλιά Βουλή.

Τον Μάρτιο του 1929 η κυβέρνηση του Ε. Βενιζέλου αποφασίζει τη μεταρρύθμιση του κτηρίου των Παλαιών Ανακτόρων, που είχαν υποστεί τεράστιες φθορές από την εκεί εγκατάσταση Μικρασιατών προσφύγων. Έτσι στις 3 Δεκεμβρίου του 1930 ξεκίνησαν οι εργασίες μετατροπής του κτηρίου σε κοινοβούλιο από τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή.

Tρία χρόνια μετά, στις 2 Αυγούστου του 1934 επί πρωθυπουργίας Παναγή Τσαλδάρη εγκαινιάζεται στο ανακαινισμένο κτήριο η αίθουσα της Γερουσίας και τον επόμενο χρόνο, στις 1 Ιουλίου 1935, επί ιδίου πρωθυπουργού πραγματοποιούνται πανηγυρικά σ΄ αυτό οι εργασίες της Ε΄ Εθνοσυνέλευσης, στη νέα αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής.

Σήμερα το κτήριο αυτό στεγάζει την αίθουσα της Ολομέλειας και των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, τα γραφεία του Προέδρου της Βουλής και των Αντιπροέδρων, μέρος του αρχείου της Βουλής (το υπόλοιπο βρίσκεται στο Καπνεργοστάσιο επί της οδού Λένορμαν), τα γραφεία των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και διοικητικές υπηρεσίες.

Άλλα κτήρια, που στεγάζουν υπηρεσίες της Βουλής των Ελλήνων είναι το πρώην Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν (Βιβλιοθήκη και Αρχείο της Βουλής), τα κτήρια της Λεωφόρου Αμαλίας 14 & 21 (διοικητικές υπηρεσίες και τηλεοπτικός σταθμός), τα κτήριο των οδών Βουλής 4, Σέκερη 1 και Μητροπόλεως 2, όπου βρίσκονται τα γραφεία των Βουλευτών επαρχίας και το Εκθετήριο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, τμήμα του Μεγάρου Αρβανίτη (διοικητικές υπηρεσίες) και το κτήριο της οδού Σέκερη 1Α (διοικητικές υπηρεσίες).

Δείτε επίσης

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι