Δημήτριος Σούτσος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Pumpie (συζήτηση | συνεισφορές)
μ en
Γραμμή 16: Γραμμή 16:
[[Κατηγορία:Δήμαρχοι Αθηναίων|Σούτσος]]
[[Κατηγορία:Δήμαρχοι Αθηναίων|Σούτσος]]
[[Κατηγορία:Οικογένεια Σούτσου]]
[[Κατηγορία:Οικογένεια Σούτσου]]

[[en:Dimitrios Soutsos]]

Έκδοση από την 03:43, 15 Αυγούστου 2010

Αρχείο:Dimitrios Soutsos.JPG

Ο Δημήτριος Σούτσος ήταν δήμαρχος των Αθηναίων.

Βιογραφία

Ήταν γιός του Σκαρλάτου Σούτσου, υποστράτηγου και γόνου εύπορης Φαναριώτικης οικογένειας και της Ελπίδας Καντακουζηνού, κόρη του Αλέξανδρου Καντακουζηνού.

Εκλέχτηκε για πρώτη φορά δήμαρχος Αθηναίων στις 11 Μαΐου του 1879 και ξανεκλέχτηκε για δεύτερη θητεία. Στον δημαρχιακό θώκο παρέμεινε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 1887.

Το 1876 ο Δημήτριος Σούτσος αγόρασε σε εξευτελιστική τιμή τεράστιες εκτάσεις γης στην Αττική για λογαριασμό της γυναίκας του Ευφροσύνης από τον Κωνσταντίνο Βερσή. Η γυναίκα του όμως απεβίωσε από δυστοκία λίγες μέρες αργότερα και σύμφωνα με το Ελληνορωμαϊκό δίκαιο που ίσχυε τότε, η περιουσία πέρασε στα χέρια της μητέρας της και των αδερφών της. Ύστερα απο δικαστικές διαμάχες κατάφερε να πάρει τα κτήματά του πίσω έχοντας ως δικηγόρο τον Δημήτριο Ράλλη, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν υπουργός δικαιοσύνης. Το 1883 ο Σούτσος, τότε δήμαρχος Αθηναίων, κατηγορήθηκε για διαφθορά και συνελήφθη μαζί με δύο άλλους μηχανικούς του δήμου δια βουλεύματος. Ο φίλος του Δημήτριος Ράλλης τον αποφυλάκισε, αφού όμως πρώτα φρόντισε να του πάρει τις παραπάνω εκτάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί οτι ο Δημήτριος Σούτσος είχε κληρονομήσει τεράστια περιουσία, κυρίως σε γη, απο τον πατέρα του Σκαρλάτο Σούτσο, της οποίας μεγάλο μέρος πούλησε στον Ανδρέα Συγγρό.