Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ε/Γ - Ο/Γ Κνωσός Παλάς (2001)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το πλοίο των Minoan Lines γνωστό ως "Κνωσός Παλάς" από το 2020 και μετέπειτα. Για το πλοίο των Minoan Lines γνωστό ως "Κνωσός Παλάς" για την περίοδο από το 2000 έως το 2020, δείτε: Ε/Γ - Ο/Γ Κνωσός Παλάς (2000).

Το Knossos Palace ως Olympia Palace στην Ηγουμενίτσα το 2009. Διακρίνεται η τσιμινιέρα όπως ήταν πριν την προσθήκη των scrubbers.
Καριέρα (Ελλάδα)
Όνομα: Olympia Palace (2001-2012)
Bonaria (2012-2018)
Cruise Bonaria (2018-2020)
Knossos Palace (2020-σήμερα)
Όνομα από: Μινωικό ανάκτορο της Κνωσσού
Ιδιοκτήτης: Minoan Lines (2001-2012, 2020-σήμερα)
Tirrenia (2012-2018)
Grimaldi Lines (2018-2020)
Δρομολόγιο: Πειραιάς-Ηράκλειο
Τιμήθηκε:
Κατασκευαστής: Ναυπηγεία Fincantieri
Καθελκύστηκε: 14 Ιουνίου 2001
Τέθηκε σε υπηρεσία: 21 Δεκεμβρίου 2001
Παρθενικό ταξίδι: Δεκέμβριος 2000
Σε υπηρεσία: 2001 - σήμερα
Ναύσταθμος: Ηράκλειο (2001-2012, 2020-σήμερα)
Κάλιαρι (2012-2018)
Παλέρμο (2018-2020)
Αναγνωριστικό:

Αριθμός IMO: 9204063

Κωδικός κλήσης: SYQO

Αριθμός MSSI: 237641000 [1]
Γενικά χαρακτηριστικά
Κλάση: SVDA8
Τύπος: επηβατηγό/οχηματαγωγό πορθμείο
Μήκος: 214 μ.
Πλάτος: 26,4 μ.
Βύθισμα: 7,3 μ.
Καταστρώματα: 8
Πρόωση: Τέσσερις μηχανές diesel, 67,517 kW
Ταχύτητα: 31,6 κόμβοι [2]
Χωρητικότητα:

2.184 Καλοκαίρι / 1.865 Χειμώνα

735 I.X. ή 135 Φορτηγά + 100 I.X.

Ολική χωρητικότητα: 54.310 τόνοι [2]

Το Knossos Palace είναι επιβατηγό/οχηματαγωγό πορθμείο, που αποτελεί τμήμα του στόλου της Minoan Lines. Ναυπηγήθηκε το 2000 στα ναυπηγεία της Sestri Cantieri Navale Spa. Είναι αδελφό πλοίο του Festos Palace, με το οποίο έχει την ίδια χωρητικότητα, ταχύτητα και όψεις, αλλά και με το Kydon Palace, με το οποίο όμως έχουν διαφορετικές όψεις, ενώ έχουν άλλο ένα αδερφό, το "Cruise Bonaria" της Grimaldi Lines.[3] Χωράει μέχρι 2.184 επιβάτες το καλοκαίρι, 1.865 τον χειμώνα και 735 οχήματα Ι.Χ.[1], διαθέτει 660 κλίνες και 700 καθίσματα αεροπορικού τύπου για τους επιβάτες, 600 οικονομικής θέσης και 100 διακεκριμένης. Το σκάφος τροφοδοτείται από τέσσερις ντιζελοκινητήρες Wärtsilä 16V46C με συνδυασμένη δύναμη των 67,517 kW,[4] και φτάνει ταχύτητες μέχρι 31,6 κόμβους. Το όνομα του πλοίου σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει 'Παλάτι της Κνωσσού".

Οι καμπίνες είναι εξοπλισμένες με τηλέφωνο και Τηλεόραση, και διαχωρίζονται σε λουξ, τετράκλινες και δίκλινες, ενώ τα αεροπορικά καθίσματα σε οικονομικής και VIP.[5] Το πλοίο διαθέτει δύο εστιατόρια (A La Carte και Self Service) και κυλικείο για την παρασκευή γευμάτων, καθώς και συνεδριακό κέντρο, κινηματογράφο, καζίνο, ντισκοτέκ, Internet Cafe, δορυφορικό τηλέφωνο και φαξ, πισίνες, παιδική χαρά, κυλιόμενες σκάλες, καταστήματα, νοσοκομείο και πτερύγια ευστάθειας,[6][7] ενώ διαθέτει Online internet.

Παραγγελία και κατασκευή

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη δεκαετία του 1990, οι εταιρίες Minoan Lines και Superfast Ferries βρίσκονταν σε σκληρό ανταγωνισμό όσον αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας και Ιταλίας, με την Superfast Ferries να αποκτά πλοία υψηλών ταχυτήτων Superfast I και Superfast II το 1995, τα οποία ο υπάρχων στόλος των Μινωικών Γραμμών δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί. Για την προμήθεια συνολικά επτά νέων πλοίων, και εν μέσω επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας που ξεκίνησε το 1995, επιλέχθηκε το Ιταλικό ναυπηγείο Fincantieri στην Γένοβα. Τα δύο πλοία από αυτά, ονομάστηκαν Knossos Palace και Festos Palace και τοποθετήθηκαν στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο[8] Τα άλλα πέντε, τοποθετήθηκαν στη γραμμή της Αδριατικής, ενώνοντας τη δυτική Ελλάδα με την Ιταλία και παραδόθηκαν σε δύο δόσεις. Στην πρώτη δόση, παραδόθηκαν τα τρία πρώτα καράβια, τα οποία εστίαζαν στη μεταφορά επιβατών, οχημάτων αλλά και φορτίου, και βαπτίστηκαν Προμηθέας, Αριάδνη Palace και Ωκεανός (αργότερα μετονομάστηκε Αριάδνη Palace Ι), από ονόματα τα οποία προήλθαν από τους αντίστοιχους χαρακτήρες της Ελληνικής μυθολογίας. Στη δεύτερη δόση, παραδόθηκαν τα δύο τελευταία καράβια, τα οποία εστίαζαν αποκλειστικά στη μεταφορά επιβατών και οχημάτων και βαπτίστηκαν Olympia Palace και Europa Palace.

Τα Olympia Palace και Europa Palace κατασκευάστηκαν με παρόμοιο τρόπο με τα συγγενικά πλοία τους Knossos Palace και Festos Palace, καθώς και τα τέσσερα πλοία έχουν ίδιες εξωτερικές διαστάσεις. Οι κυριότερες διαφορές τους αφορούν κατά κύριο λόγο τις εξωτερικές τους όψεις στο οπίσθιο μέρος, ενώ επίσης το γκαράζ των δύο πρώτων έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα, επιτρέποντας αυξημένη μεταφορά φορτίου σε σχέση με τα δύο τελευταία, που έχουν μικρότερο γκαράζ αλλά αυξημένη χωρητικότητα επιβατών. Οι κινητήρες τους, όμως, είναι ίδοι και στα τέσσερα πλοία, επιτρέποντας ανάπτυξη ταχυτήτων μέχρι 31 κόμβους. Το Olympia Palace κατασκευάστηκε από το ναυπηγείο Fincantieri στη Γένοβα, στη θέση Sestri Ponente, και καθελκύστηκε στις 14 Ιουνίου 2001, ενώ παραδόθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Ναυπήγηση από Minoan Lines

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Το Olympia Palace το 2007 με τους αρχικούς του χρωματισμούς.

Στις 21 Δεκεμβρίου του 2001, δρομολογήθηκε στην γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα, την οποία εξυπηρετούσε μέχρι το 2009, ενώ ορισμένες φορές εκτελούσε και συμπληρωματικά δρομολόγια στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο. Αρχικά, ήτο χρώματος λευκού, με μία πορτοκαλί διαμήκους ρίγα, πορτοκαλο-πράσινη τσιμινιέρα, και τις λέξεις "MINOAN LINES" με πράσινα γράμματα και "highspeed" με πορτοκαλί, αλλά από το 2007, η τσιμινιέρα βάφτηκε εξ' ολοκλήρου κόκκινη, το ίδιο και ρίγα και η λέξη "highspeed", ενώ το "MINOAN LINES" βάφτηκε μαύρο και άλλαξε γραμματοσειρά και ο "Πρίγκηπας των Κρίνων" στην τσιμινιέρα έγινε ανάγλυφος. Η αλλαγή αυτή των σινιάλων, εφαρμόστηκε και στα υπόλοιπα πλοία της εταιρείας.[9]

Το 2009, με την άφιξη των τότε ολοκαίνουργιων πλοίων Cruise Europa και Cruise Olympia, το Olympia Palace αποσύρθηκε από τη γραμμή της Ανκόνας και μεταφέρθηκε στη γραμμή Πάτρα - Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα - Βενετία, την οποία μέχρι τότε εκτελούσαν τα Ikarus Palace και Pasiphae Palace, ενώ τα Cruise Europa και Cruise Olympia τοποθετήθηκαν στη γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα. Με τη μετατόπιση του Olympia Palace στη γραμμή Βενετίας, το Pasiphae Palace μεταφέρθηκε στη SNCM εξυπηρετώντας δρομολόγια ανάμεσα στη Μασσαλία και την Κορσική, ενώ το Ikarus Palace ενοικιάστηκε από τη Grimaldi Lines και ξεκίνησε να εκτελεί δρομολόγια μεταξύ Τυνησίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Μαρόκου.

Στις αρχές της δεκαετίας το 2010, με την οικονομική κρίση που έπληξε σε μεγάλο βαθμό και την Ελλάδα και την Ιταλία, μειώθηκε σημαντικά η επιβατική κίνηση, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το 2012 οι Μινωικές Γραμμές να καταργήσουν τα δρομολόγια από και προς Βενετία. Το Olympia Palace αποσύρθηκε προσωρινά στο Πέραμα υπό την Grimaldi Lines, ενώ τον Ιούλιο του ίδιου έτους μεταφέρθηκε στην ιταλική εταιρία Tirrenia.

Στις 19 Ιουλίου 2012, το Olympia Palace έπλευσε στο ναυπηγείο Palumbo στη Μεσσίνα για τις απαραίτητες μετατροπές. Οι χρωματισμοί του πλοίου παρέμειναν κόκκινοι όσον αφορά τη διαμήκους ρίγα, τη λέξη "highspeed" και την τσιμινιέρα, ενώ οι λέξεις "MINOAN LINES" αντικαταστάτηκαν από τη λέξη "tirrenia" βαμμένη μπλε, ενώ ο πρίγκηπας την κρίνων στην τσιμινιέρα αντικαταστάθηκε με ένα μπλε γράμμα "t" μέσα σε ένα λευκό κύκλο. Μετέπειτα το πλοίο μετονομάστηκε σε Bonaria, τάχθηκε υπό ιταλική σημαία και ο ναύσταθμός του άλλαξε από Ηράκλειο σε Κάλιαρι.

Τον Αύγουστο του 2012, το πλοίο τοποθετήθηκε στη γραμμή Τσιβιταβέκια - Κάλιαρι, ενώνοντας την ηπειρωτική Ιταλία με τη Σαρδηνία, αντικαθιστώντας τα τότε προϋπάρχοντα πλοία της κλάσης Strade Romane που εκτελούσαν αυτή τη διαδρομή, μειώνοντας έτσι τη διάρκεια ταξιδιού από 15-16 ώρες σε 11 ώρες. Ωστόσο, η διαδρομή δεν εκτελούταν με την μέγιστη ταχύτητα πλεύσης του πλοίου, καθώς αυτό θα αυξάνει το κόστος λειτουργίας λόγω της υψηλής κατανάλωσης. Έτσι, έπειτα από συμβολή του Υπουργείου Μεταφορών, το ταξίδι διανυόταν με ταχύτητα 21-22 κόμβων, χρησιμοποιώντας μόνο τους δύο από τους τέσσερις κινητήρες.

Κατά τη χειμερινή περίοδο, το Bonaria εκτελεί δρομολόγια στη γραμμή Γένοβα - Πόρτο Τόρρες και Τσιβιταβέκια - Όλμπια, λόγω υψηλότερης ανάγκης μεταφοράς φορτίου σε αυτές τις διαδρομές, ενώ τα δρομολόγια Τσιβιταβέκια - Κάλιαρι τα εκτελούσαν πλοία της κλάσης Bithia.

Μεταφορά σε Grimaldi Lines και ανακαίνιση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 22 Ιανουαρίου 2018, έληξε το συμβόλαιο ναύλωσης υπό Tirrenia, με το καράβι να μεταβιβάζεται στην Grimaldi Lines και να μετονομάζεται σε Cruise Bonaria, ενώ εξακολουθεί να εξυπηρετεί κίνηση από και προς τη Σαρδηνία, αυτή τη φορά εκτελώντας δρομολόγια στη γραμμή Λιβόρνο - Όλμπια.

Στα τέλη του 2019, το πλοίο έπλευσε στη Βαλέτα για ορισμένες σημαντικές ανακαινίσεις. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν νέες προπέλες και πλαστικοποιήθηκαν τα ύφαλα, ενώ επίσης, τοποθετήθηκαν scrubbers (συσκευές κατάλυσης) στην τσιμινιέρα, με σκοπό την μείωση ρύπων σύμφωνα με την νέα νομοθεσία. Η αλλαγή αυτή έγινε και σε άλλα πλοία της εταιρείας.[9][10]

Επιστροφή σε Minoan Lines

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δεκέμβριο του 2020, ο όμιλος Grimaldi, ιδιοκτήτης των Minoan Lines και Grimaldi Lines, αποφάσισε να προβεί σε μεταξύ ανταλλαγή πλοίων των δύο μεταξύ τους εταιριών. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε το Knossos Palace των Minoan Lines να ανταλλαχθεί με το Cruise Bonaria των Grimaldi Lines. Έτσι, το Knossos Palace ενσωματώθηκε στο στόλο της ιταλικής εταιρίας ως Cruise Bonaria ενώ το ομώνυμο καράβι των Grimaldi επαναφέρθηκε στις Μινωικές Γραμμές και μετονομάστηκε σε Knossos Palace, αντικαθιστώντας το ομώνυμο καράβι. Ο λόγος για αυτή την ανταλλαγή ήταν διότι στην γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο υπήρχε ανάγκη για μεγαλύτερο γκαράζ λόγω του υψηλού φόρτου οχημάτων, και το νέο "Knossos Palace" διέθετε μεγαλύτερο γκαράζ από το προϋπάρχον. Η μετατροπή έλαβε χώρα στο Πέραμα με ορισμένες τροποποιήσεις ώστε να πληροί τις προδιαγραφές των Minoan Lines ώστε να ξαναπλεύσει υπό ελληνική σημαία. Στις 7 Ιανουαρίου 2021 τοποθετήθηκε στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο.

  • Στις 14 Ιουλίου 2006, στο λιμάνι της Πάτρας, το επίπεδο του τόξου του πλοίου συγκρούστηκε με την προβλήτα του λιμανιού, με αποτέλεσμα την ακινητοποίησή του μέχρι τις 19 Ιουλίου.
  • Στις 24 Ιανουαρίου 2019, κατά τη διάρκεια ενός ελιγμού αναχώρησης στο λιμάνι της Όλμπιας, ισχυροί άνεμοι το οδήγησαν στο να εκτραπεί από την πορεία του, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το πλοίο Athara της εταιρείας Tirrenia που ήταν αγκυροβολημένο σε μικρή απόσταση από το Cruise Bonaria [11]. Το Athara υπέστη μικρές ζημιές στη γέφυρά του.
  • Στις 18 Ιουνίου 2020, ενώ το πλοίο ολοκλήρωνε ένα δρομολόγιο μεταξύ Λιβόρνου και Όλμπιας, ξέσπασε φωτιά στο πάνω κατάστρωμα του γκαράζ. Ξεκινώντας από ένα ρυμουλκούμενο ψυγείο, το περιστατικό τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο από το πλήρωμα με τη βοήθεια πυροσβεστικής. Το "Cruise Bonaria" αγκυροβόλησε τελικά στην προβλήτα Isola Bianca περίπου στις 6.30 μ.μ. με τους 150 επιβάτες του να αποβιβάζονται εκεί[12].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. «Πληροφορίες για το Σκάφος: KNOSSOS PALACE (Ro-Ro/Passenger Ship) - IMO 9204063, MMSI 237641000, Call Sign SYQO Σημαία Greece | AIS Marine Traffic». MarineTraffic.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2018. 
  2. 2,0 2,1 «H/S/F KNOSSOS PALACE - Πλοία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-02-10. https://web.archive.org/web/20190210221653/https://www.minoan.gr/ploia/135/hsf-knossos-palace. Ανακτήθηκε στις 2018-09-08. 
  3. «Knossos palace». web.archive.org. 17 Μαρτίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαρτίου 2008. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  4. «M/S KNOSSOS PALACE (2000)». www.faktaomfartyg.se. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2020. 
  5. «Καμπίνες και Καθίσματα Αεροπορικού Τύπου στα OLYMPIA PALACE, EUROPA PALACE, KNOSSOS PALACE, KYDON PALACE». www.ferries.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2020. 
  6. «Υπηρεσίες των OLYMPIA PALACE, EUROPA PALACE, KNOSSOS PALACE, KYDON PALACE». www.ferries.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2020. 
  7. «Λοιποί χώροι των OLYMPIA PALACE, EUROPA PALACE, KNOSSOS PALACE, KYDON PALACE». www.ferries.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2020. 
  8. βλ. σχετικές σελίδες "M/S ERIMO MARU" και "M/S SHIRETOKO MARU" στο Faktaomfartyg.se
  9. 9,0 9,1 Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα :0.
  10. «Μινωικές Γραμμές: Η μοναδική εταιρεία που...προνόησε!». Cretalive. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2020. 
  11. https://nautilia.gr/eidiseis/aktoploia/epivatiga-ploia-sygkroystikan-limani-olbia/
  12. https://www.naftikachronika.gr/2020/06/20/grimaldi-lines-fotia-xespase-se-ferryboat/