Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναγέννηση Καρδίτσας (ποδόσφαιρο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών του Α.Σ. Αναγέννηση Καρδίτσας. Για τον αθλητικό σύλλογο, δείτε: Α.Σ. Αναγέννηση Καρδίτσας.
Α.Σ. Αναγέννηση Καρδίτσας
Επίσημη ονομασίαΑθλητικός Σύλλογος Αναγέννηση Καρδίτσας 1904
Σύντομο όνομαΑναγέννηση Καρδίτσας
ΠροσωνύμιοΚιτρινόμαυροι, Καναρίνια
Ίδρυση16  Οκτωβρίου 1904
ΈδραΚαρδίτσα, Ελλάδα
ΣτάδιοΔημοτικό Στάδιο Καρδίτσας, Δήμος Καρδίτσας
Μητρικός σύλλογοςΑθλητικός Σύλλογος Αναγέννηση Καρδίτσας 1904
ΠρόεδροςΔημήτρης Παπαδημητρίου
ΠροπονητήςΤίμος Καβακάς
ΠρωτάθλημαΓ΄ Εθνική
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα
Ενεργά τμήματα της Αναγέννησης Καρδίτσας
Ποδόσφαιρο Μπάσκετ (Ανδρών) Μπάσκετ (Γυναικών)
Βόλλεϋ (Γυναικών)

Ο Αθλητικός Σύλλογος Αναγέννηση Καρδίτσας 1904[1] είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο το οποίο εδρεύει στην Καρδίτσα. Ιδρύθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1904. Η επικύρωση του καταστατικού της Αναγέννησης Καρδίτσας υπογράφτηκε από τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο Α΄.[2]

Από την αγωνιστική περίοδο 2024–2025 το ανδρικό τμήμα ποδοσφαίρου του Α.Σ. Αναγέννηση Καρδίτσας αγωνίζεται στο τρίτο τη τάξει της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας. Χρησιμοποιεί ως αγωνιστική έδρα το Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας το οποίο έχει χωρητικότητα 6.000 θέσεων.

Τα πρώτα χρόνια (1904–1950)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την αρχή της ιδρύσεως του Συλλόγου διέθετε τμήμα κλασσικού αθλητισμού ιδιαίτερα δραστήριο από το οποίο ανεδείχθη ο μετέπειτα (καρδιτσιώτης) αθλητής του Παναθηναϊκού στο άλμα εις τριπλούν και Βαλκανιονίκης Ιωάννης Παλαμιώτης,[3] ο οποίος όσο ήταν στην Αναγέννηση αγωνιζόταν ως αμυντικός ποδοσφαιριστής. Οι δραστηριότητες του τμήματος κλασσικού αθλητισμού μειώθηκαν σημαντικά μεταπολεμικά και τελικώς τερματίστηκαν.[4]

Τμήμα ποδοσφαίρου προϋπήρχε ανεπίσημα, όμως ιδρύθηκε το 1924 και το έτος 1925 τραβήχτηκε η πρώτη φωτογραφία της ποδοσφαιρικής ομάδας.

Το έτος 1905 η ομάδα απέκτησε δικό της ιδιόκτητο γυμναστήριο[5] στον χώρο που σήμερα βρίσκεται το πάρκο Παυσίλυπου της Καρδίτσας. Το γεγονός αυτό βοήθησε ιδιαίτερα την προώθηση του αθλητισμού και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο που από τότε και ύστερα άρχισε να οργανώνεται καλύτερα.[6]

Το 1929 ιδρύεται η Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας και η Αναγέννηση λαμβάνει μέρος στο πρώτο επίσημο Θεσσαλικό πρωτάθλημα, που διεξαγόταν σε τρεις (3) ομίλους, (1ος όμιλος: Βόλος, 2ος: Λάρισα, 3ος: Καρδίτσα - Τρίκαλα). Δυστυχώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την πορεία της ομάδας στα πρώτα χρόνια της διεξαγωγής των πρωταθλημάτων Θεσσαλίας. Σύμφωνα πάντως με πηγές της εποχής η Αναγέννηση κυριαρχούσε στο πρωτάθλημα Δυτικής Θεσσαλίας.[7]

Το 1949 το ιδιόκτητο γυμναστήριο της Αναγέννησης παραχωρήθηκε στο Δήμο Καρδίτσας με αντάλλαγμα την έκταση όπου βρίσκεται σήμερα το Δημοτικό Στάδιο, το οποίο αργότερα πέρασε επίσης στην κυριότητα του Δήμου. Ταυτόχρονα ο σύλλογος μετονομάζεται από Γυμναστικός Σύλλογος η Αναγέννησις σε Αθλητικός Σύλλογος η Αναγέννησις προκειμένου να αρθεί η ρήτρα που υπήρχε στο συμφωνητικό ιδιοκτησίας του πρώην γυμναστηρίου της ομάδας, ρήτρα που ανέφερε πως η ιδιοκτησία του γυμναστηρίου από τον Γ.Σ. Αναγέννησις είναι εσαεί και μπορεί να παραχωρηθεί μόνο εάν ο σύλλογος διαλυθεί ή αλλάξει όνομα. [6]

Έως την καθιέρωση της ενιαίας Β΄ Εθνικής Κατηγορίας (1950–1962)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη δωδεκαετία αυτή η Αναγέννηση είχε ισχυρή ποδοσφαιρική ομάδα και κατέκτησε 4 πρωταθλήματα Δυτικής Θεσσαλίας (1953 [8], 1954 [9], 1955, 1956[10]) παρόλο τον αυξημένο ανταγωνισμό των ανερχόμενων ισχυρών Τρικαλινών ομάδων στον όμιλο (Αχιλλέας, ΑΕΤ).

Μεγαλύτερη επιτυχία δε σημειώθηκε την περίοδο 1961-62, οπότε και το Θεσσαλικό Πρωτάθλημα προκειμένου να ισχυροποιηθεί εν όψει της συγκρότησης ενιαίας Β’ Εθνικής Κατηγορίας, διεξήχθη σε ένα όμιλο με τη συμμετοχή όλων των Θεσσαλικών ομάδων, γεγονός που αποτελούσε αίτημα των Δυτικο-Θεσσαλικών ομάδων ήδη από πολλά χρόνια πριν. [11] Τη χρονιά εκείνη λοιπόν οι "κιτρινόμαυροι" αναδεικνύονται πρωταθλητές Θεσσαλίας στις 17 Δεκεμβρίου 1961. [12]

Πρώιμα χρόνια της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας (1962–1969)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτσι η Αναγέννηση το 1962 μετείχε στο Δ’ Όμιλο της τότε Β’ Εθνικής. Η Καρδιτσιώτικη ομάδα όμως δεν κατάφερε να επιτύχει την παραμονή της, καθώς τερμάτισε 7η σε σύνολο 8 ομάδων. Οι ανακατατάξεις όμως του νέου πρωταθλήματος έδωσαν την ευκαιρία στην Αναγέννηση να συνεχίσει την πορεία της στη Β’ Εθνική. [13]

Την επόμενη χρονιά (1962-63) λοιπόν ξανασυμμετέχει στον Δ’ Όμιλο της Β’ Εθνικής, όμως για ακόμα μια χρονιά φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων και τερμάτισε στην 13η θέση σε σύνολο 15 ομάδων, κι έτσι ο υποβιβασμός στο τοπικό πρωτάθλημα ήταν αναπόφευκτος.[14]

Την περίοδο 1963-64 αγωνίζεται στο Θεσσαλικό πρωτάθλημα το οποίο κατακτά για ακόμα μια φορά, και κερδίζει ξανά την άνοδο στη Β’ Εθνική Κατηγορία.

Αυτή τη φορά θα καταφέρει να παραμείνει στην κατηγορία για τρεις αγωνιστικές περιόδους (1964-67), και στη συνέχεια υποβιβάζεται για πρώτη φορά στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα (προάγγελος της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας), όπου συμμετέχει για δύο χρονιές 1967-68 και το 1968-69 όταν και τερματίζει 1η στον όμιλο, κατακτώντας το πρωτάθλημα.

Η χρυσή Δεκαετία του 1970 (1969–1980)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη συνέχεια η Αναγέννηση αγωνίστηκε στη Β’ Εθνική Κατηγορία για 11 συνεχόμενες αγωνιστικές περιόδους, γεγονός που αποτελεί ιστορική επίδοση για το σύλλογο.

Δεν είναι μόνο σημαντική η μακρόχρονη παρουσία της στην δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία, όσο το γεγονός, πως τη δεκαετία αυτή η Αναγέννηση άγγιξε τρεις φορές το «όνειρο», την άνοδο δηλαδή στην Α’ Εθνική. Δυστυχώς όμως και τις τρεις φορές κατέληξε 2η (1972-73, πίσω από την πρώτη ΑΕΛ & 1974-75, πίσω από τον πρώτο Απόλλωνα Σμύρνης), ή 3η (1978-79, πίσω από την πρώτη Δόξα και τον δεύτερο Ολυμπιακό Β.).

Ήταν η περίοδος όπου η Αναγέννηση διέθετε ίσως την καλύτερη ομάδα της ιστορίας της[15], γεγονός που ενισχύεται από το γεγονός ότι στα 11 αυτά χρόνια της σταθερής παρουσίας της στην Β' ΕΘνική διατηρούσε τον ίδιο κορμό ποδοσφαιριστών. Κύρια αιτία που η ομάδα δεν κατάφερε καμία χρονιά να ανέβει στην Α’ Εθνική ήταν το γεγονός πως δεν ακολούθησε το μοντέλο των συγχωνεύσεων, όπως οι ομάδες άλλων πόλεων, και διατήρησε τον αγωνιστικό ανταγωνισμό με την ετέρα Καρδιτσιώτικη ομάδα στη Β’ Εθνική, τον ΑΟΚ.

Δωδεκαετία μετριότητας (1980–1992)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε 12 αγωνιστικές περιόδους από το 1980 έως το 1992 η Αναγέννηση δεν κατάφερε να δημιουργήσει αξιόλογο σύνολο, κι έτσι με εξαίρεση την περίοδο 1981-82 που έπαιξε στη Β’ Εθνική, τις υπόλοιπες 10 περιόδους έπαιζε στην Γ’ Εθνική, ενώ στο τέλος επήλθε για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας ο υποβιβασμός στη Δ’ Εθνική (1991-92), όπου όμως κατάφερε να ξεκολλήσει γρήγορα, κατακτώντας αμέσως το πρωτάθλημα και ξεκινώντας μια αγωνιστική αντεπίθεση.

Εξαίρεση στην μετριότητα αποτέλεσε η κατάκτηση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδος, στις 5 Ιουλίου 1981, νικώντας τον Πανηλειακό με 1-0 (με γκολ του Σάκη Τσιώλη στο 55’) στο γήπεδο του Ταύρου της Αθήνας.[16]

Η αγωνιστική ανάκαμψη (1992–1994)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την επόμενη χρονιά (1992-93) η Αναγέννηση θα κατακτήσει το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και μια νέα γενιά Αναγεννησιωτών θα δημιουργηθεί, καθώς είναι τα χρόνια όπου αρχίζει η δράση της Θύρας-3 που ακολουθεί την ομάδα έως και σήμερα.

Την επόμενη περίοδο (1993-94) αγωνιζόμενη στη Β’ Εθνική, θα έρθει το αποκορύφωμα με την μεγάλη προσπάθεια του συλλόγου να ανέβει στην Α’ Εθνική, που είναι και η τελευταία πρωταγωνιστική περίοδος της ομάδας σε υψηλό επίπεδο. Έτσι η έως τότε ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου, μετατράπηκε για πρώτη στην 89χρονη τότε ιστορία της σε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (ΠΑΕ) την περίοδο 1993-94 επί διοικήσεως Κων/νου Ζάρρα.

Η ομάδα αναδείχθηκε άτυπα σε «πρωταθλήτρια χειμώνα» στο πρωτάθλημα, διότι είχε νικήσει στο αντίστοιχο Κύπελο Ελλάδος τον Ολυμπιακό Πειραιώς, αλλά τελικά έχασε την άνοδο.

Μεταξύ Β΄ και Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας (1994–2000)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα επόμενα 6 χρόνια η Αναγέννηση θα αγωνιστεί 5 περιόδους στη Β’ Εθνική,[17] ενώ ενδιάμεσα θα πέσει στη Γ’ (1996-97) από την οποία όμως επανήλθε αμέσως κατακτώντας για άλλη μια φορά το πρωτάθλημα.

Πέτρινα Χρόνια (2000–2004)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 1999-00 η Αναγέννηση υποβιβάστηκε ξανά από τη Β’ στη Γ’ Εθνική, από την οποία τερματίζοντας στην 15η θέση, έπεσε για μια ακόμη φορά στην ιστορία της στη Δ’.

Στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα θα μείνει για τρεις συνεχόμενες αγωνιστικές περιόδους, ώσπου την περίοδο 2003-04 παρόλο που έχασε το καλοκαίρι στο μπαράζ ανόδου με αντίπαλο το Κερατσίνι (είχε τερματίσει 2η στον 4ο όμιλο της Δ’ Εθνικής κι έτσι η άνοδος θα κρινόταν με αγώνα μπαράζ με τον 2ο του 7ου ομίλου), ωστόσο η αναδιάρθρωση των Εθνικών Κατηγοριών εκείνο το καλοκαίρι, επέτρεψε σε όλες τις 2ες ομάδες της Δ’ Εθνικής, ακόμα κι αυτές που έχασαν στους αγώνες μπαράζ, να έχουν μια θέση στη Γ’ Εθνική της επόμενης περιόδου.

Η Επιστροφή στη Β΄ Εθνική Κατηγορία (2004–2011)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτσι την περίοδο 2004-05 η Αναγέννηση συμμετείχε στον Βόρειο Όμιλο της Γ’ Εθνικής ξανά και μπόρεσε τον Οκτώβριο του 2004 να γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της με καλύτερη προοπτική για το μέλλον.

Έως την περίοδο 2006-07 η ΑΣΑ συμμετείχε στη Γ’ Εθνική, καταφέρνοντας δύσκολα να παραμείνει στην κατηγορία, ώσπου το 2007-08, όπου με μια αγωνιστική αντεπίθεση διαρκείας, στον β’ γύρο του πρωταθλήματος κατάφερε να τερματίσει 2η στον όμιλο, και να μπορέσει να διεκδικήσει την άνοδο στη Β’ Εθνική μετά από 8 χρόνια, μέσω αγώνα μπαράζ με την 2η ομάδα του Νοτίου Ομίλου της Γ’ Εθνικής. Έτσι στις 14 Ιουνίου 2008 στο γήπεδο της Ριζούπολης η Αναγέννηση νίκησε με 2-0 (δύο γκολ του Σωκράτη Μπουντούρη) την ομάδα της Ηλιούπολης, και πήρε το εισιτήριο που την οδήγησε την επόμενη χρονιά στη Β’ Εθνική Κατηγορία.

Έτσι η Αναγέννηση από το 2008 έως και το 2011 αγωνίστηκε στη Β’ Εθνική, οπότε και υποβιβάστηκε βαθμολογικά και εξωαγωνιστικά (για χρήση πλαστής Ασφαλιστικής Ενημερότητας) στη Γ' Εθνική. Εξ'αιτίας των χρεών όμως που κουβαλούσε η ΠΑΕ, η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε την συμμετοχή του ποδοσφαιρικού συλλόγου στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής Κατηγορίας.

Η απόσυρσή της από τη Γ΄ Εθνική, η επάνοδος & η πτώση (2011–σήμερα)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 2011-12 στην Δ΄ Εθνική η ομάδα οργανώθηκε διοικητικά από απλούς ανθρώπους, Καρδιτσιώτες επιχειρηματίες που έθεσαν ως στόχο την άμεση επάνοδο της Αναγέννησης στις επαγγελματικές κατηγορίες καθώς και την μελλοντική ισχυροποίηση του αγωνιστικού τμήματος με την προσθήκη πολλών νέων ποδοσφαιριστών από την ευρύτερη περιοχή του Νομού Καρδίτσας. Το αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθεια που ενισχύθηκε εντυπωσιακά από τον φίλαθλο κόσμο της και τελικά η Αναγέννηση τερμάτισε 1η στον 4ο όμιλο της Δ΄ Εθνικής, κατακτώντας παράλληλα την άνοδο στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία.

Την επόμενη χρονιά αγωνιζόμενη στην Γ΄ Εθνική η Αναγέννηση κατάφερε να κατακτήσει ξανά την άνοδο (τη 2η μέσα σε 2 χρόνια) τερματίζοντας στην 2η θέση του Βορείου Ομίλου της κατηγορίας, ένα βαθμό πίσω από τον πρωταθλητή Απόλλωνα Καλαμαριάς. Έτσι 2 χρόνια μετά την πτώση της στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, η ΑΣΑ επέστρεψε στη Β' Εθνική και τις επαγγελματικές κατηγορίες.

Τη σεζόν 2017-18 η Αναγέννηση τερμάτισε στην 13η θέση (σε σύνολο 18 ομάδων) και δεν κατάφερε να παραμείνει στην Β' Εθνική, καθώς υποβιβάστηκε στην ισοβαθμία με τον Αιγινιακό στην, ενιαία από το 2013 πλέον, Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική.

Η επόμενη σεζόν (2018-19) όμως, ήταν αυτή που αποδείχτηκε εφιαλτική για τους κιτρινόμαυρους. συμμετέχοντας στον 4ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας κατάφεραν σε 12 αγώνες να έχουν 1 ισοπαλία και 11 ήττες (με συντελεστή γκολ 7-34), και εν τέλει να αποσυρθούν από την κατηγορία στις 13/1/19 [18].

Την σεζόν 2019-20 η Αναγέννηση συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α' Κατηγορία της Ε.Π.Σ. Καρδίτσας στην οποία έκανε μια καταπληκτική πορεία τερματίζοντας 2η στην βαθμολογία. Την επόμενη σεζόν (2020-21) τερμάτισε στην 1η θέση του 3ου ομίλου της Γ΄ Εθνικής και συμμετείχε στο μίνι πρωτάθλημα ανόδου όπου κατέκτησε και εκεί την 1η θέση. Από το 2021 μέχρι το 2024 αγωνιζόταν στη Σούπερ Λιγκ 2, με την επωνυμία «Αθλητικός Σύλλογος Αναγέννηση Καρδίτσας 1904 Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία» και με τον διακριτικό τίτλο «Α.Σ.Α. 1904 Π.Α.Ε.».[19]

Τη σεζόν 2024–25 επέστρεψε στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία, μετά τον υποβιβασμό της από την Α2 Εθνική Κατηγορία (Super League 2).[20]

Η ιστορική πορεία στο Κύπελλο Ελλάδας (2021–2022)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη σεζόν 2021–22 η Αναγέννηση Καρδίτσας πραγματοποίησε ιστορική πορεία στο Κύπελλο Ελλάδας 2021–22 και προκρίθηκε στα προημιτελικά για πρώτη φορά στην ιστορία της. Στις 22 Δεκεμβρίου 2021 νίκησε με 5–0 τον Α.Ο. Άγιο Νικόλαο και σε συνδυασμό με το 1–0 του πρώτου αγώνα, “σφράγισε” το εισιτήριο για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Είχαν προηγηθεί οι προκρίσεις εις βάρος του Ν.Π.Σ. Βέροια 2019 (0–0 κ.δ., 1–0 παράταση), του Αλμωπού Αριδαίας (0–0, 1–1 παράταση, 2–0 πέναλτι) και του Γ.Σ. Καλλιθέας (0–0 κ.δ. και παράταση, 5–4 πέναλτι).[21]

Η διαχρονική πορεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Περίοδος Κατηγορία Θέση Σχόλιο
1961-62
Α΄ Κατηγορία Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας
[α]
1962-63
Β΄ Εθνική
13η Υποβιβασμός
1963-64
Α΄ Κατηγορία Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας
Άνοδος στην Β΄ Εθνική
1964-65
Β΄ Εθνική
11η
1965-66 16η
1966-67 17η Υποβιβασμός
1967-68
Α΄ Κατηγορία Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας
1968-69 Άνοδος στην Β΄ Εθνική[β]
1969-70
Β΄ Εθνική
1970-71
1971-72
1972-73
1973-74
1974-75
1975-76
1976-77 15η
1977-78
1978-79
1979-80 19η Υποβιβασμός
1980-81
Γ΄ Εθνική
Άνοδος στην Β΄ Εθνική
1981-82
Β΄ Εθνική
18η Υποβιβασμός
1982-83
Γ΄ Εθνική
11η
1983-84 20η
1984-85
1985-86 13η
1986-87
1987-88
1988-89 15η
1989-90
1990-91 16η Υποβιβασμός
1991-92
Δ΄ Εθνική
Άνοδος στην Γ΄ Εθνική
1992-93
Γ΄ Εθνική
Άνοδος στην Β΄ Εθνική
1993-94
Β΄ Εθνική
1994-95 10η
1995-96 17η Υποβιβασμός
1996-97
Γ΄ Εθνική
Άνοδος στην Β΄ Εθνική
1997-98
Β΄ Εθνική
11η
1998-99 14η
1999-00 18η Υποβιβασμός
2000-01
Γ΄ Εθνική
15η Υποβιβασμός
2001-02
Δ΄ Εθνική
11η
2002-03
2003-04 Άνοδος στην Γ΄ Εθνική
2004-05
Γ΄ Εθνική
12η
2005-06 11η
2006-07
2007-08 Άνοδος στην Β΄ Εθνική[γ]
2008-09
Β΄ Εθνική
12η
2009-10 15η
2010-11
Φούτμπολ Λιγκ
16η Υποβιβασμός
2011-12
Δ΄ Εθνική
Άνοδος στην Φούτμπολ Λιγκ 2
2012-13
Φούτμπολ Λιγκ 2
Άνοδος στην Φούτμπολ Λιγκ
2013-14
Φούτμπολ Λιγκ
2014-15
2015-16
2016-17 12η
2017-18 13η Υποβιβασμός
2018-19
Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική
14η Υποβιβασμός
2019-20
Α΄ Κατηγορία Ε.Π.Σ. Καρδίτσας
Άνοδος στην Γ΄ Εθνική[δ]
2020-21
Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική
(4ο επίπεδο)
Άνοδος στην Σούπερ Λιγκ 2[ε]
2021-22
Σούπερ Λιγκ 2
2022-23
2023-24 Υποβιβασμός
2024-25
Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική

Σύνολα συμμετοχών στα εθνικά πρωταθλήματα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κατηγορία Συμμετοχές
Β΄ Εθνική / Φούτμπολ Λιγκ / Σούπερ Λιγκ 2 34 (25 / 6 / 3)
Γ΄ Εθνική / Φούτμπολ Λιγκ 2 / Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική 20 (17 / 1 / 2)
Δ΄ Εθνική / Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική 6 (5 / 1)

Σημαντικές στιγμές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Η ομάδα αναδείχθηκε άτυπα σε «πρωταθλήτρια χειμώνα» στο πρωτάθλημα του 1993-94, διότι είχε νικήσει σε αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδος τον Ολυμπιακό Πειραιώς με 1-0, αλλά τελικά έχασε την άνοδο.[22]
  • Τον Δεκέμβριο του 2021 προκρίνεται, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στα προημιτελικά του Κυπέλου Ελλάδας.[23]

Αξιομνημόνευτοι Ποδοσφαιριστές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιομνημόνευτοι Προπονητές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Συμμετοχή στη Β΄ Εθνική, 7η, παραμονή
  2. Συμμετοχή στο ειδικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, 1η θέση
  3. Συμμετοχή σε αγώνα μπαράζ με Ηλιούπολη
  4. Άνοδος λόγω κενής θέσης
  5. Συμμετοχή στα πλέι-οφ ανόδου, 1η θέση
  1. «Εγγεγραμμένα σωματεία | Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση». somateia2023.gga.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2024. 
  2. Μπράτσος, Νάσος (21 Οκτωβρίου 2017). «113 χρόνια ζωής για την Αναγέννηση Καρδίτσας». Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2017. 
  3. https://greencorner.gr/erasitexnis, Ερασιτέχνης (5 Φεβρουαρίου 2021). «Ο Παναθηναϊκός δεν ξέχασε τον Γιάννη Παλαμιώτη». www.greencorner.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2021. [νεκρός σύνδεσμος]
  4. Αθλητική Ηχώ 7/10/1951
  5. «Γιόρτασε τα 116 χρόνια η υπεραιωνόβια Αναγέννηση!». 
  6. 6,0 6,1 Αθλητική Ηχώ 12/01/1950
  7. «Αναγέννηση Καρδίτσας: Σαν σήμερα το 1904 ιδρύθηκε – Κυρία 118 ετών με λαμπρή ιστορία». onsports.gr. 16 Οκτωβρίου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2024. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  8. Αθλητική Ηχώ 23/11/1953
  9. Αθλητική Ηχώ 10/01/1955: Η Αναγέννηση συμμετείχε στο πρωτάθλημα Θεσσαλίας, ως πρωταθλήτρια του πρωταθλ. Δυτικής Θεσσαλίας την προηγούμενη χρονιά, το 1954
  10. Αθλητική Ηχώ 19/11/1956
  11. Αθλητική Ηχώ 23/11/1958: «Ἐκεῖνο ποὺ θὰ ἔδιδε ζωὴν καὶ κίνησιν εἰς τὸ Θεσσαλικὸν ποδόσφαιρον θὰ ἦτο ὁ διαφορετικὸς τρόπος διεξαγωγῆς τοῦ πρωταθλήματος Θεσσαλίας. Τὸ πρωτάθλημα πρέπει νὰ λάβη Πανθεσσαλικὸν χαρακτῆρα»
  12. Αθλητική Ηχώ 18/12/1961
  13. Αθλητική Ηχώ 23/04/1962
  14. http://www.gate3.gr/history/?go=history3: Από την αγωνιστική περίοδο 1961-62 έως και σήμερα όλο το αρχείο των πρωταθλημάτων που συμμετείχε η Αναγέννηση βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.gate3.gr
  15. «Βραβεύεται η θρυλική Αναγέννηση του 1970». www.mouzakinews.gr. 8 Φεβρουαρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2024. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2017. CS1 maint: Unfit url (link)
  16. Αθλητική Ηχώ 06/07/1981
  17. «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Β' ΕΘΝΙΚΗ 95-96». www.rizospastis.gr. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3621661. 
  18. Ιαν. 2019 20:04, Επιμέλεια: Βασίλης Τεμπέλης Δημοσίευση: 15. «Αναγέννηση Καρδίτσας: Αποχώρησε από τη Γ Εθνική και υποβιβάζεται στο τοπικό». www.sport24.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2019. 
  19. «ΓΕΜΗ :: Υπηρεσίες Δημοσιότητας». publicity.businessportal.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2023. 
  20. Δημητρίου, Δημήτρης (22 Μαΐου 2024). «Έπεσε η Αναγέννηση Καρδίτσας και έμεινε ο Καμπανιακός». Έπεσε η Αναγέννηση Καρδίτσας και έμεινε ο Καμπανιακός. Δημήτρης Δημητρίου. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2024. 
  21. «Αναγέννηση Καρδίτσας: Ιστορική πρόκριση για τους «8» του Κυπέλλου (video)». agones.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2021. 
  22. «Όταν η Καρδίτσα ταπείνωσε τον Ολυμπιακό». Newsbeast. 21 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2024. 
  23. «Με Αναγέννηση Καρδίτσας στους «8» του Κυπέλλου». ΠΑΕ Παναθηναϊκός. 29 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2024. 
  24. Χαραλάμπους, Πάνος (4 Αυγούστου 2010). «Ανέλαβε ο Τζο Παλατσίδης». sport24.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2024. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2010. CS1 maint: Unfit url (link)
  25. «Αποχαιρέτησε την Αναγέννηση Καρδίτσας ο Περικλής Αμανατίδης». www.e-thessalia.gr. 19 Ιουνίου 2023. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2023. 
  26. ««Πρέπει πάντα να πρωταγωνιστεί η Αναγέννηση Καρδίτσας» τόνισε ο Καβακάς». www.mikriliga.com. 14 Ιουνίου 2024. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]