Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλέξανδρος Ε΄ της Μακεδονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλέξανδρος Ε΄ της Μακεδονίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ἀλέξανδρος (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση4ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος294 π.Χ.
Λάρισα
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΜακεδονία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛυσάνδρα
ΓονείςΚάσσανδρος και Θεσσαλονίκη της Μακεδονίας
ΑδέλφιαΑντίπατρος Β´ της Μακεδονίας
Φίλιππος Δ΄ της Μακεδονίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Αντιπατριδών

Ο Αλέξανδρος Ε΄ της Μακεδονίας (τέλη 4ου – αρχές 3ου αι. π.Χ.) από τη Δυναστεία των Αντιπατριδών ήταν ο τρίτος και νεώτερος γιος του Κάσσανδρου και της Θεσσαλονίκης, ετεροθαλής αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.[1] Ανέβηκε στον θρόνο το 297 π.Χ., μετά τον θάνατο του αδελφού του Φιλίππου Δ΄, ο οποίος είχε διαδεχτεί τον Κάσσανδρο, και συμβασίλευσε με τον άλλο αδελφό του, τον Αντίπατρο Β΄ μέχρι το 294. Όταν ο Αντίπατρος Β΄ δολοφόνησε τη μητέρα τους, διότι πίστευε πως ευνοούσε τον Αλέξανδρο Ε΄ , τα δύο αδέλφια ήρθαν σε ρήξη. Ο Αλέξανδρος Ε΄ ζήτησε τη βοήθεια του Πύρρου και του Δημητρίου Α΄ του Πολιορκητή για να τον βοηθήσουν να επανέλθει στο θρόνο. Στον Πύρρο προσέφερε ως αντάλλαγμα τις παραθαλάσσιες εκτάσεις της Μακεδονίας μαζί με τις Επαρχίες της Αμβρακίας, Ακαρνανίας και Αμφιλοχίας. Ο Πύρρος τις κατέλαβε μαζί με το υπόλοιπο βασίλειο της Μακεδονίας, το οποίο παρέδωσε στον Αλέξανδρο Ε΄.[2].

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, όταν ο Δημήτριος Α΄ ο Πολιορκητής εμφανίστηκε, το 294, τα δύο αδέλφια είχαν ήδη συμφιλιωθεί. Ο Αλέξανδρος Ε΄ υποδέχθηκε τον Δημήτριο Α΄ στο Δίον, επιφανειακά φιλικά, αλλά γρήγορα δημιουργήθηκε κλίμα καχυποψίας ανάμεσά τους και σχεδίασαν και οι δύο μυστικά την εξόντωση του άλλου. Ο Δημήτριος Α΄ φαίνεται να ειδοποιήθηκε πριν από ένα δείπνο πως ο Αλέξανδρος προετοίμαζε τη δολοφονία του και πήρε μέτρα ασφάλειας. Την επόμενη ημέρα ανακοίνωσε πως έπρεπε να φύγει εσπευσμένα. Ο Αλέξανδρος Ε΄ τον συνόδευσε μέχρι τη Λάρισσα, όπου ο Δημήτριος διέταξε να τον δολοφονήσουν μετά το τέλος ενός δείπνου. [3][4][5]

  1. Elder, Edward (1867). «Alexander». Στο: William Smith, επιμ. Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. 1. Βοστώνη: Little, Brown and Company, σσ. 115. 
  2. Πλούταρχος, «Βίοι Παράλληλοι:Πύρρος», §1
  3. Πλούταρχος, «Βίοι Παράλληλοι:Δημήτριος», §36
  4. Ιουστίνος, xvi. 1
  5. Διόδωρος Σικελιώτης, xxi. Exc. 7