Θεσσαλονίκη της Μακεδονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Θεσσαλονίκη της Μακεδονίας
Γέννηση
Οικογένεια
Σύζυγος Κάσσανδρος
Τέκνα Φίλιππος Δ΄ της Μακεδονίας
Ἀλέξανδρος ὁ Μακεδών
Ἀντίπατρος Β´ της Μακεδονίας
Γονείς Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας και Νικησίπολις
Αδέλφια

Αλέξανδρος ο Μέγας

Κλεοπάτρα της Μακεδονίας

Κυνάνη

Φίλιππος Γ' ο Αρριδαίος

Η Θεσσαλονίκη ήταν Μακεδόνισσα πριγκίπισσα, κόρη του βασιλιά Φιλίππου του Β´ και της Θεσσαλής γυναίκας του Νικησιπόλεως από τις Φερές.[1][2][3] Ήταν ετεροθαλής αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σύζυγος του Κάσσανδρου. Οι γιοί της ήταν οι Αλέξανδρος Ε´ και Αντίπατρος Β´, και μετά τον θάνατο του Κασσάνδρου η Θεσσαλονίκη δολοφονήθηκε από τον Αντίπατρο κατά τη διάρκεια δυναστικής έριδας με τον αδερφό του.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β´, για να εορτάσει την ημέρα γέννησης της κόρης του, η οποία συνέπιπτε με την νίκη των στρατευμάτων του το 353 π.Χ., μεταξύ του μακεδονικού στρατού και της Θεσσαλικής Συμμαχίας στη σημαντική μάχη του Κρόκιου Πεδίου στη Θεσσαλία εναντίον των Φωκιέων, φέρεται να ονόμασε την νεογέννητη κόρη του "Θεσσαλονίκη", από το Θεσσαλών + Νίκη[4].

Ονομασία της πόλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου το 323 π.Χ., και τους πολέμους των διαδόχων που ακολούθησαν, το 315 με 316 π.Χ. ο Κάσσανδρος ίδρυσε νέα πόλη στο μυχό του Θερμαϊκού κόλπου, δίνοντας της το όνομα της συζύγου του και ονομάζοντας την Θεσσαλονίκη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]