Άννα Γιαγκελλόνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άννα Γιαγκιελόνσκα
Βασίλισσα της Πολωνίας
Μεγάλη Δούκισσα της Λιθουανίας
Περίοδος15 Δεκεμβρίου 1575 - 18 Σεπτεμβρίου 1587
Στέψη1 Μαΐου 1576
Κρακοβία
ΠροκάτοχοςΕρρίκος του Βαλουά
ΔιάδοχοςΣιγισμούνδος Γ΄ της Πολωνίας
Γέννηση18 Οκτωβρίου 1523
Κρακοβία, Πολωνία
Θάνατος9 Σεπτεμβρίου 1596 (73 ετών)
Βαρσοβία, Πολωνία
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός της Κρακοβίας
ΣύζυγοςΣτέφανος Μπάτορυ
ΟίκοςΟίκος των Γιαγκελλόνων
ΠατέραςΣιγισμούνδος Α΄ της Πολωνίας
ΜητέραΜπόνα Σφόρτσα
ΘρησκείαΚαθολική Εκκλησία
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Άννα Γιαγκιελόνσκα (πολωνικά: Anna Jagiellonka) (18 Οκτωβρίου 1523 - 12 Νοεμβρίου 1596), από τον Οίκο των Γιαγκελλόνων, ήταν βασίλισσα της Πολωνίας και μεγάλη δούκισσα της Λιθουανίας (1575-86), η 2η στην ιστορία της Κοινοπολιτείας των δύο χωρών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η τέταρτη κόρη του Σιγισμούνδου Α΄ της Πολωνίας και της Μπόνα Σφόρτσα, κόρης του Τζαν Γκαλεάτσο Σφόρτσα, δούκα του Μιλάνου.

Παρά τις πολλές προτάσεις, έμενε άγαμη ως τα 52 της έτη. Μάλιστα, έπειτα από το θάνατο του αδελφού της, Σιγισμούνδου Β΄ της Πολωνίας, τελευταίου άρρενα των Γιαγκελλόνων, το χέρι της ζητήθηκε από διεκδικητές του θρόνου για να διατηρηθεί η δυναστική παράδοση.

Η Άννα εκλέχθηκε μαζί με τον μνηστήρα της, Στέφανο Μπάτορυ, το 1576 από το Πολωνο-Λιθουανικό Κοινοβούλιο, με τον Μπάτορυ ως συγκυβερνήτη. Ο γάμος ήταν μία επίσημη διευθέτηση και οι δύο ήταν σε απόσταση: ο Στέφανος ήταν απορροφημένος με τον Λιβονικό Πόλεμο και η Άννα περνούσε τον χρόνο της στη Βαρσοβία με τοπικά διοικητικά θέματα και αρκετά κατασκευαστικά έργα. Έπειτα από το τέλος του άνδρα της το 1586, είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει τον θρόνο για τον εαυτό της, αλλά δεν το προσπάθησε. Αντίθετα, προώθησε τον ανιψιό της, Σιγισμούνδο Γ΄ Βάσα, γιο της αδελφής της, Αικατερίνης, στον Πολωνικό θρόνο. Το διαδέχθηκαν οι γιοί του, Βλαδίσλαος Δ΄ και Ιωάννης Β΄ Καζίμιρ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Στέφανο Μπάτορυ, βοεβόδα και μετά πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας. Δεν απέκτησαν απογόνους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dmitrieva, Marina; Lambrecht, Karen (2000). Κρακοβία, Prag und Wien: Funktionen von Metropolen im frühmodernen Staat (γερμανικά). Franz Steiner Verlag. ISBN 3-515-07792-8. In der Zeit des zweiten Interregnums trug sie den Titel „Anna Dei Gratia Infans Regni Poloniae".
  • Duczmal, Małgorzata (2012). Jogailaičiai (λιθουανικά). Translated by Birutė Mikalonienė and Vyturys Jarutis. Βίλνιους: Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras. ISBN 978-5-420-01703-6.