Wring that Neck

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το "Wring that Neck" συμπεριλήφθηκε στο σινγκλ του κομματιού "Kentucky Woman"

Το Wring that Neck (επίσης γνωστό ως Hard Road) είναι ορχηστρικό τραγούδι του βρετανικού χαρντ ροκ συγκροτήματος Deep Purple, το οποίο συμπεριλήφθηκε στον δεύτερο δίσκο τους με τίτλο "The Book of Taliesyn", του οποίου αποτέλεσε το δεύτερο κομμάτι.[1]

Σύνθεση και ηχογράφηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σύνθεση του τραγουδιού πραγματοποιήθηκε από τον κιθαρίστα Ρίτσι Μπλάκμορ, τον κιμπορντίστα Τζον Λορντ, τον μπασίστα Νικ Σίμπερ και το ντράμερ Ίαν Πέις και η συνολική του διάρκεια είναι στα πέντε λεπτά και δεκατρία δευτερόλεπτα.

Το κομμάτι είναι καθοδηγούμενο από τα πλήκτρα του Λορντ και περιέχει σόλο από τον ίδιο και τον Μπλάκμορ. Η ηχογράφηση του πραγματοποιήθηκε στα "De Lane Lee Studios" του Λονδίνου τον Αύγουστο του 1968 με παραγωγό τον Ντέρεκ Λώρενς.[2]

Ζωντανές εκτελέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ""Wring that Neck" αποτέλεσε μέρος του set list για τις ζωντανές εμφανίσεις των Deep Purple, και όπως και το "Mandrake Root", οι ζωντανές του εκτελέσεις είχαν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με την αρχική έκδοση, αγγίζοντας και ξεπερνώντας τα τριάντα λεπτά.

Όταν οι Deep Purple ηχογράφησαν το τραγούδι "Child in Time", του οποίου το ριφ είχε ηχογραφηθεί πιο πριν από τους It’s A Beautiful Day για το τραγούδι "Bombay Calling", οι τελευταίοι χρησιμοποίησαν το ριφ του "Wring that Neck" για το τραγούδι τους "Don and Dewey".

Σινγκλ κυκλοφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "Wring that Neck" συμπεριλήφθηκε στις κυκλοφορίες σινγκλ των τραγουδιών "Kentucky Woman" τον Δεκέμβριο του 1968, "Emmaretta" τον Φεβρουάριο του 1969 και στο ΕΡ του "Smoke on the Water" μαζί με τα "April" και "Painted Horse" που κυκλοφόρησε στη Γερμανία το 1993 σε μορφή CD.

Ζωντανές ηχογραφήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "Wring that Neck" συμπεριλήφθηκε στις ζωντανές εμφανίσεις των Deep Purple και παρέμεινε στο set list τους μέχρι το 1971, ενώ επανήλθε το 1999 για την ηχογράφηση του "Live at the Royal Albert Hall". Η πρώτη ζωντανά ηχογραφημένη εκτέλεση του υπάρχει στο "Concerto for Group and Orchestra" του 1969, ακολουθούμενη από αρκετές κυκλοφορίες οι οποίες προέρχονται από την περίοδο 1968 - 1971 κατά την οποία το συγκρότημα έπαιζε ζωντανά το συγκεκριμένο κομμάτι.[3] Αναλυτικότερα, ζωντανά ηχογραφημένοι δίσκοι στους οποίους συμπεριλήφθηκε το "Wring that Neck" είναι οι εξής:

Μέλη των Deep Purple[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σύνθεση του συγκροτήματος κατά την ηχογράφηση του "Wring that Neck" είχε την εξής μορφή:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Wring That Neck by Deep Purple Songfacts
  2. The Complete Deep Purple, Michael Heatley, Reynolds & Hearn, 2005
  3. Ian Gillan: The Autobiography of "Deep Purple's" Lead Singer, Blake Publishing, 1998

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Book of Taliesyn CD Booklet 2000 EMI Records