Will You Be There

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Will You be There"
Single από Μάικλ Τζάκσον
από το άλμπουμ 'Dangerous'
Κυκλοφόρησε28 Ιουνίου 1993
FormatCD single, 7"
Ηχογραφήθηκε1991
Είδοςποπ, R&B, γκόσπελ[1]
Διάρκεια7:40 (album version)
5:52 (edit)
3:40 (radio edit)
ΔισκογραφικήEpic Records
ΣτιχουργόςΜάικλ Τζάκσον
ΠαραγωγόςΜάικλ Τζάκσον
Μπρους Σβήντεν (συμπαραγωγός)
singles των Μάικλ Τζάκσον ανά χρονολογία
Give In to Me
(1993)
Will You Be There
(1993)
Gone Too Soon
(1993)


Give In to Me
(10)
Will You Be There
(11)
Keep the Faith
(12)

Το Will You Be There είναι τραγούδι του Μάικλ Τζάκσον που κυκλοφόρησε το 1993. Το τραγούδι είναι το όγδοο single από το άλμπουμ Dangerous. Το τραγούδι ήταν σάουντρακ της ταινίας Free Willy.

Το τραγούδι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα hits του Dangerous, μένοντας στο top 40 για έξι εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το single είχε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία στις ΗΠΑ, όπου πώλησε 500.000 και έμεινε στο top 10 για έξι εβδομάδες, φθάνοντας έως την 7η θέση ενώ έγινε και χρυσό.[2] Το single πώλησε 1.600.000 αντίτυπα παγκοσμίως.[3]

Πληροφορίες για το κομμάτι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε συνέντευξη του με το ITV, το 2002, ο Τζάκσον είπε ότι έγραψε το Will You Be There καθώς κάθονταν κάτω από ένα δένδρο στο Neverland Ranch.

Η ολοκληρωμένη εκδοχή του τραγουδιού περιλαμβάνει ένα πρελούδιο που ακούγεται η Cleveland Orchestra και η Cleveland Orchestra Chorus που εκτελεί μέρος της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν. Αυτό το κομμάτι είναι από την τέταρτη κίνηση του Ύμνου Στη Χαρά. Οι γερμανικοί στίχοι γράφτηκε από τον Φρέντριχ Σχίλλερ.

Αρχικό κείμενο (γερμανικά)[4]
Ελληνική μετάφραση
Ihr stürzt nieder, Millionen?
Ahnest du den Schöpfer, Welt?
Such' ihn über'm Sternenzelt!
Über Sternen muss er wohnen.
Καταποντίζεστε, εκατομμύρια;
Αισθάνεστε τον Δημιουργό, κόσμε;
Αναζητήστε τον πέρα από το έναστρο θόλο!
Πιο πάνω από τα αστέρια, εκεί που κατοικεί.

Αυτή η κλασσική εισαγωγή ακολουθείται από το χορωδιακό διάλειμμα που διευθέτησαν οι Αντράε Κράουτς και Σάντρα Κράουτς. Οι Andrae Crouch Singers ακούγονται και στο υπόλοιπο κομμάτι.

Νομικά θέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Will You Be There ήταν θέμα δύο αγωγών. Η πρώτη ήταν για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων της ηχογράφησης της Cleveland Orchestra και η έλλειψη πιστώσεων προς τον Μπετόβεν για τη χρήση της συμφωνίας του στο πρελούδιο. Η αγωγή κατατέθηκε από την Cleveland Orchestra[5] για 7 εκατομμύρια δολάρια και λύθηκε εκτός δικαστηρίου. Οι επόμενες κυκλοφορίες του Dangerous είχαν όλες τις πιστώσεις στο booklet του άλμπουμ. Η δεύτερη αγωγή ήταν ισχυρισμός λογοκλοπής από τον Αλμπάνο Καρρίσι, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το Will You Be There ήταν αντιγραφή του I Cigni di Balaka (The Swans of Balaka). Μετά από επτά χρόνια, ένα ιταλικό δικαστήριο αθώωσε τον Τζάκσον, δηλώνοντας ότι αν και τα δύο τραγούδια ήταν πολύ όμοια, ήταν εμπνευσμένα από την παραδοσιακή ιταλική μουσική. Ο Καρίσι διατάχθηκε να πληρώσει όλα τα νομικά έξοδα σχετικά με την υπόθεση.[6]

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Will You Be There κέρδισε ένα MTV Movie Award στην κατηγορία Best Song in a Movie, το 1994. Συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ All Time Greatest Movie Songs, το οποίο κυκλοφόρησε από την Sony, το 1999.

Μουσικό βίντεο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για το κομμάτι κυκλοφόρησε ένα μουσικό βίντεο. Το βίντεο συμπεριλαμβάνει σκηνές από την εκτέλεση του τραγουδιού στο Dangerous World Tour. Συμπεριλήφθηκε στα DVDs Dangerous - The Short Films και Michael Jackson's Vision.

Ζωντανές εκτελέσεις από τον Τζάκσον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάικλ Τζάκσον εκτέλεσε το Will You Be There κατά τη διάρκεια Dangerous World Tour. Ο Τζάκσον επίσης εκτέλεσε στα 10α γενέθλια του MTV στα NAACP Image Awards, το 1993. ο Τζάκσον θα εκτελούσε το κομμάτι για τις συναυλίες του This Is It, οι οποίες ακυρώθηκαν λόγω του θανάτου του καλλιτέχνη. Ακούγεται στην ταινία This Is It (αν και δεν συχνάζει στα DVD/Blu Ray), αν και έγινε δεκτό ότι θα ήταν κομμάτι της συναυλίας, μαζί με τα Bad, Dirty Diana, Dangerous, Rock With You, You Are Not Alone, You Rock My World, We Are the World, Heal the World, Don't Stop 'til You Get Enough και Stranger in Moscow, το οποίο δεν ακούγεται στην ταινία.

Επανεκτελέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η Τζέννιφερ Χιούντσον εκτέλεσε το κομμάτι στη κηδεία του Μάικλ Τζάκσον στις 7 Ιουλίου 20099.
  • Το τραγούδι επίσης εκτελέστηκε από το συγκρότημα Boyce Avenue στο άλμπουμ Influential Sessions. Οι πωλήσεις του κομματιού στο iTunes χρησιμοποιήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για τον σεισμό του 2010 στην Αϊτή, δια μέσω του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. Ο Αλεχάντρο Μανζάνο, μέλος του συγκροτήματος, είπε «...αν και ξέραμε ότι οποιαδήποτε επανεκτέλεση της μουσικής του Μάικλ Τζάκσον θα φέρει σύγκριση με την αρχική εκτέλεση, ήμασταν υποχρεωμένοι να δώσουμε μια βοήθεια στην κρίσιμη στιγμή, επανεκτελώντας ένα από τα αγαπημένα μας κομμάτια του Τζάκσον, Will You Be There».[7]
  • Ο Μάικλ Λαντς εκτέλεσε το τραγούδι στην ένατη χρονιά του American Idol στις 11 Μαϊου 2010, πριν αποκλειστεί από τον Τελικό 4.

Κατάλογος κομματιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • CD Single and 12":
  1. Will You Be There (Radio Edit) - 3:40
  2. Man In The Mirror - 5:20
  3. Girlfriend - 3:04
  4. Will You Be There (Album Version) - 7:40
  • CD Promo:
  1. Will You Be There (Radio Edit) - 3:40
  • 7" and Cassette:
  1. Will You Be There (Radio Edit) - 3:40
  2. Will You Be There (Instrumental) - 3:40
  • 3 Inch:
  1. Will You Be There (Radio Edit) - 3:40
  2. Girlfriend - 3:04

Τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Dangerous». Sputnik. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2009. 
  2. «HIStory: 1990's». Official Michael Jackson site. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2007. 
  3. «Chart Action Wanted». MJJ Charts. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2007. 
  4. «Beethoven Foundation - Schiller's "An die Freude" and Authoritative Translation». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2011. 
  5. Michael Jackson: The King of Pop Branden Publishing Company, 1993, p. 315
  6. «Michael Jackson Found Not Guilty Of Plagiarism». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2011. 
  7. Will You Be There - Help for Haiti
  8. 8,0 8,1 «Swiss Singles Chart Archives». hitparade.ch. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2009. 
  9. «Australian Singles Chart». Australian Record Industry Association. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2009. 
  10. «New Zealand Singles Chart». RIANZ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2007. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2009. 
  11. http://www.swedishcharts.com/showitem.asp?interpret=Michael+Jackson&titel=Will+You+Be+There&cat=s
  12. «U.S. Billboard Hot Digital Songs». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2011. 
  13. «Billboard Top 100 - 1993». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Νοεμβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Will You Be There της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).