Billboard Hot 100
Το Billboard Hot 100 είναι ένα chart, το οποίο κυκλοφορεί εβδομαδιαίως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από το περιοδικό Billboard και αφορά στα singles. Οι κατατάξεις πωλήσεων προκύπτουν από τη ραδιοφωνική συχνότητα που παίζει κάποιο τραγούδι, από το online streaming και από τις πωλήσεις (φυσικές ή ψηφιακές).
Όταν η Nielsen ξεκίνησε να καταμετρά τις πωλήσεις το 1991, η εβδομαδιαία περίοδος πωλήσεων διαρκούσε απο τη Δευτέρα έως και την Κυριακή, όμως τον Ιούλιο του 2015 η περίοδος άλλαξε και διαρκεί πια από την Παρασκευή έως και την Πέμπτη. Το ραδιοφωνικό airplay, σε αντίθεση με τα streaming δεδομένα και τα νούμερα των πωλήσεων, είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, αλλά καταμετράται με βάση τον ίδιο κύκλο, Παρασκευή έως και Πέμπτη (στο παρελθόν ακολουθούσε τον κύκλο Δευτέρα έως και Κυριακή και πιο πριν τον Ιούλιο του 2015 τον κύκλο Τετάρτη έως και Τρίτη). Τα εκάστοτε καινούρια charts καταμετρώνται και επισήμως δημοσιοποιούνται από το Billboard κάθε Τρίτη, αλλά λαμβάνουν συγκεκριμένα την ημερομηνία του Σαββάτου που ακολουθεί.[1]
Το πρώτο Νο1 τραγούδι που ανέβηκε ποτέ στο Hot 100 ήταν το ''Poor Little Fool'' του Ricky Nelson στις 4 Αυγούστου, 1958. Μέχρι και το τεύχος για την εβδομάδα που λήγει στις 27 Αυγούστου 2022, από την κορυφή του Hot 100 έχουν περάσει 1.141 διαφορετικά τραγούδια. Το τραγούδι που βρίσκεται στο Νο1 αυτή τη στιγμή είναι το "Super Freaky Girl" από τη Νίκι Μινάζ.[2]
Ιστορία του Billboard Hot 100
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πριν το 1955, το Billboard δεν είχε ένα ενωτικό chart, που να περιελάμβανε όλα τα μέσα ακρόασης ενός τραγουδιού, αλλά βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις. Στην αρχή της ροκ εποχής το 1955 υπήρχαν τρία τέτοια charts:
- Τα Best Sellers των καταστημάτων ήταν το πρώτο chart του Billboard, που καθιερώθηκε το 1936. Το chart αυτό κατέτασσε τα ευπώλητα βινύλια των καταστημάτων δίσκων, όπως ανέφεραν οι έμποροι όλης της χώρας (20 με 50 θέσεις).
- Τα δημοφιλέστερα ανάμεσα στους DJs των Disco ήταν ένα αυθεντικό chart του Billboard όσον αφορά στο ραδιοφωνικό airplay. Το chart κατέτασσε τα πιο πολυπαιγμένα ραγούδια στους ραδιοφωνικούς σταθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ανέφεραν οι DJs των Disco και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί (20 με 25 θέσεις).
- Τα δημοφιλέστερα στα Jukeboxes κατέτασσε τα πιο πολυπαιγμένα τραγούδια σε κάθε jukebox όλης της χώρας (20 θέσεις). Αυτή ήταν η βασική μέθοδος με την οποία ήταν εφικτό να μετρήσουν τη δημοφιλία των τραουδιών ανάμεσα στις νέες γενιές ακροατών, από τη στιγμή κιόλας που πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δε δέχονταν να προσθέσουν rock and roll μουσική στις playlists τους για πολλά χρόνια.
Παρόλο που και τα τρία charts ήταν ισοβαρή όσον αφορά στη σημασία τους, πολλοί ιστορικοί των charts αναφέρονται στο πρώτο από τα τρία, όταν θέλουν να μιλήσουν για την επιτυχία ενός τραγουδιού πριν τη δημιουργία του Hot 100. Αυτό συμβαίνει γιατί μέχρι και την αρχή της ροκ εποχής το 1955, το ραδιόφωνο βρισκόταν στη Χρυσή Εποχή του - χαρακτηριζόταν όμως, περισσότερο από ομιλητικές εκπομπές πάρα από μουσικές - και έτσι, οι φυσικές πωλήσεις ήταν η κυριαρχική ένδειξη για την επιτυχία ενός τραγουδιού. Την εβδομάδα που έληξε στις 12 Νοεμβρίου, 1955, το Billboard εξέδωσε για πρώτη φορά το Top 100. The Top 100 συγκέντρωνε όλες τις πτυχές της πορείας ενός τραγουδιού (πωλήσεις, ραδιοφωνικό airplay και jukebox δεδομένα), σύμφωνα με ένα σύστημα πόντων, το οποίο έδινε περισσότερο βάρος στις πωλήσεις έναντι του ραδιοφωνικού airplay. Τα τρία προαναφερθέντα charts συνέχισαν να κυκλοφορούν ταυτόχρονα με το νέο Top 100 chart.
Στις 21 Ιουνίου, 1957, το Billboard σταμάτησε να κυκλοφορεί το chart "Τα δημοφιλέστερα στα Jukeboxes" , αφού η δημοφιλία των jukeboxesελαττώθηκε και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ενσωμάτωναν όλο και περισσότερη ροκ μουσική στις playlists τους. Την εβδομάδα που έληξε στις 28 Ιουλίου, 1958, κυκλοφόρησαν για τελευταία φορά τα charts ''Τα δημοφιλέστερα ανάμεσα στους DJs των Disco" και ''The Top 100". Και στα δύο αυτά charts το τελευταίο τραγούδι που ανέβηκε στην κορυφή ήταν η ενόργανη εκδοχή του "Patricia'' από τον Perez Prado.
Στις 4 Αυγούστου, 1958, το Billboard παρουσίασε ένα βασικό chart με όλα τα είδη μουσικής: το Hot 100. To Hot 100, λοιπόν, γρήγορα καθιερώθηκε ως το κύριο chart της Μουσικής βιομηχανίας και έτσι το Billboard σταμάτησε να κυκλοφορεί το chart ''Τα Best Sellers των καταστημάτων" στις 13 Οκτωβρίου, 1958.
Το Billboard Hot 100 παραμένει ακόμη το κύριο chart σύμφωνα με το οποίο μετριέται η επιτυχία ενός τραγουδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Hot 100 και η κατάταξή του προκύπτουν από το ραδιοφωνικό airplay που μετρά η Nielsen BDS, από το δεδομένα των πωλήσεων που συγκεντρώνει η Nielsen Soundscan (φυσικές και ψηφιακές) και από τα streaming δεδομένα που παρέχουν αρκετές διαδικτυακές μουσικές πηγές.
Υπάρχουν, βέβαια, μερικά charts που συνεισφέρουν στην όλη καταμέτρηση για το Hot 100. Τα πιο σημαντικά είναι τα εξής:
- Hot 100 Airplay: περιέχει περίπου 1.000 σταθμούς, που καλύπτουν τα μουσικά φάσματα της adult contemporary, R&B, Hip-hop, country, rock, gospel, latin και christian, παρακολουθείται ψηφιακά 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά μέρες την εβδομάδα.Το chart αυτο βασίζεται στο ραδιοφωνικό airplay και τα αποτελέσματα εξετάζονται από τα δεδομένα της Arbitron.
- Hot Singles Sales: τα ευπώλητα singles σιγκεντρώνονται με βάση ένα εθνικό δείγμα καταστημάτων δίσκων, εμπόρων και διαδικτυακών αναφορών για αγορές. Όλα αυτά συλλέγονται και παρέχονται από τη Nielsen Soundscan. Το chart κυκλοφορεί εβδομαδιαία και καταμετρά τις φυσικές πωλήσεις των singles. Με την υποχώρηση, βέβαια, των φυσικών πωλήσεων των singles στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρκετά τραγούδια που ανεβαίνουν στο Νο1 αυτού του chart, συνήθως δεν καταφέρνουν να εισχωρήσουν στο Hot 100.
- Hot Digital Songs: Οι ψηφιακές πωλήσεις παρακολουθούνται από τη Nielsen Soundscan και συμπεριλαμβάνονται ως κομμάτι των συνολικών πόντων ενός τραγουδιού.
- Streaming Songs: μια συνεργασία ανάμεσα στο Billboard, τη Nielsen Soundscan και τον National Association of Recording Merchandisers, η οποία μετρά τα περισσότερο streamed τραγούδια, και τα on-demand τραγούδια και βίντεο σε κύριες διαδικτυακές μουσικές πλατφόρμες.
Συλλογή Δεδομένων
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η εβδομαδιαία καταμέτρηση των πωλήσεων και των streams ξεκινά κάθε Παρασκευή και τελειώνει την Πέμπτη, ενώ αυτή του ραδιοφωνικού airplay διαρκεί απο Δευτέρα έως και Κυριακή. Ένα νέο chart συγκεντρώνεται και δημοσιεύεται από το Billboard κάθε Τρίτη. Η ημερομηνία κάθε chart αποδίδεται τέσσερις μέρες μετά τη διαδικτυακή δημοσίευση του. Για παράδειγμα:
- Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου - ξεκινά η παρακολούθηση των εβδομαδιαίων πωλήσεων, του online streaming και του ραδιοφωνικού airplay
- Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου - λήγει η παρακολούθηση των εβδομαδιαίων πωλήσεων, του online streaming και του ραδιοφωνικού airplay
- Τρίτη, 12 Ιανουαρίου - κυκλοφορεί το νέο chart, με μεταχρονολογημένη ημερομηνία Σάββατο, 16 Ιανουαρίου[1]
Αλλαγές στην πολιτική του Hot 100
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι μέθοδοι και οι πολιτικές βάσει των οποίων τα δεδομένα αποκτώνται και συγκεντρώνονται έχουν αλλάξει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας του chart.
Παρόλο που η έλευση ενός μουσικού chart γέννησε τους λεγόμενους ιστορικούς και τους παρατηρητές των charts, επηρέασε άμεσα την ποπ κουλτούρα και δημιούργησε ένα σωρό αμέτρητες ασήμαντες πληροφορίες, ο βασικός σκοπός του Hot 100 είναι να βοηθήσει αυτούς που βρίσκονται εντός της μουσικής βιομηχανίας: να αντικατοπτρίσει την επιτυχία ενός ''προιόντος'' (singles, άλμπουμς κλπ.) και να παρακολουθήσει τις τάσεις του αγοραστικού κοινού. Το Billboard έχει ουκ ολίγες φορές αλλάξει τη μεθοδολογία και τις πολιτικές του, ώστε να δίνει πάντα την πιο ακριβή και έγκυρη εντύπωση του τι είναι δημοφιλές. Ένα πολύ βασικό παράδειγμα έιναι η αναλογία που αποδίδεται ανάμεσα στις πωλήσεις και στο ραδιοφωνικό airplay. Κατά την πρώιμη εποχή του Hot 100 τα singles ήταν το μέσο με το οποίο οι άνθρωποι αγόραζαν μουσική. Στις περιόδους, όπου οι πωλήσεις ήταν εύρωστες, περισσότερο βαρός δινόταν στους πόντους ενός τραγουδιού που προέκυπταν από τις πωλήσεις του παρά από το ραδιοφωνικό του airplay.
Όσο περνούσαν οι δεκαετίες, η μουσική βιομηχανία επικεντρώθηκε στις πωλήσεις των άλμπουμς παρά των αυτόνομων singles. Οι μουσικοί, εν τέλει, άρχισαν να εκφράζουν τις δημιουργικές τους ανησυχίες μέσω ολοκληρωμένων άλμπουμς παρά μέσω singles και ως τη δεκαετία του 1990 πολλές δισκογραφικές εταιρείες έπαυσαν εντελώς να κυκλοφορούν singles (Βλέπε ''Περικοπές στα Άλμπουμς", παρακάτω). Τελικά, το ραδιοφωνικό airplay κατέληξε να έχει περισσότερο βάρος στους πόντους ενός τραγουδιού έναντι των πωλήσεών του. Το Billboard έχει τροποποιήσει αρκετές φορές την αναλογία πωλήσεων και ραδιοφωνικού airplay, ώστε να αντανακλά με τη μεγαλύτερη ακρίβεια την πραγματική δημοφιλία των τραγουδιών.
Singles δύο πλευρών
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Billboard επίσης, έχει τροποποιήσει αρκετές φορές την πολιτική του όσον αφορά στα ''singles δύο πλευρών''. Το προ Hot 100 chart "Τα Best Sellers των καταστημάτων" κατέτασσαν τις δημοφιλείς Α- και Β-πλευρές μαζί, με την πλευρά που είχε παιχτεί συχνότερα να βρίσκεται πιο ψηλα στη λίστα. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα, αλλά σίγουρα όχι το μοναδικό ήταν το "Don't Be Cruel'' / ''Hound Dog'' του Elvis Presley. Καθόλη την πορεία αυτών των singles του Presley στα charts, το τοπ τραγούδι εναλλασσόταν αρκετές φορές ανάμεσα στα δύο προαναφερθέντα. Αλλά στα τότε σύγχρονα charts ''Τα δημοφιλέστερα ανάμεσα στους DJs των Disco", "Τα δημοφιλέστερα στα Jukeboxes" και στο Top 100, τα δύο τραγούδια μπήκαν ξεχωριστά, όπως γινόταν και με όλα τα υπόλοιπα. Με τον ερχομό του Hot 100 το 1958, οι Α- και Β-πλευρές έμπαιναν στα charts ξεχωριστά, όπως γινόταν και στο προηγούμενο Top 100.
Ξεκινώντας με το chart της εβδομάδας που έληξε στις 29 Νοεμβρίου, 1969, αυτός ο κανόνας τροποποιήθηκε. Αν και οι δύο πλευρές αποκτούσαν σημαντικό airplay, κατατάσσονταν μαζί. Αυτό, βέβαια, άρχισε να γίνεται συζητήσιμο θέμα μέχρι και το 1972, αφού οι περισσότερες μεγάλης εμβέλειας δισκογραφικές εταιρείες παγίωσαν μία τάση που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1960 βάζοντας το ίδο τραγούδι και στις δύο πλευρές των singles.
Πιο σύνθετα θέματα άρχισαν να προκύπτουν από τη στιγμή που ξεκίνησαν να κυκλοφορούν τα singles των 12 ιντσών και τα maxi-singles, πολλά από τα οποία περιείχαν περισσότερες από δυο πλευρές. Ακόμη περισσότερα προβλήματα ήρθαν στην επιφάνεια όταν, σε αρκετές περιπτώσεις, η Β-πλευρά ξεπερνούσε σε δημοτικότητα την Α- και έτσι με την έλευση του νέου single, το τελευταίο είχε την πρώην Β-πλευρά στη θέση της Α- μαζί με τη ''νέα'' Β-πλευρά.
Το τέλος στα θέματα των singles δύο πλευρών δόθηκε με τη συμπερίληψη των περικοπών στα άλμπουμς που ενσωματώθηκαν στο Hot 100.
Περικοπές στα άλμπουμ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Όσο κι αν έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στις πολιτικές του Hot 100, ένας κανόνας παρέμενε πάντα σταθερός: τραγούδια που δεν είναι διαθέσιμα προς αγορά ως singles, απαγορεύεται να μπουν στο Hot 100. Παρόλα αυτά, στις 5 Δεκεμβρίου, 1998, το Hot 100 μετατράπηκε από ''chart για singles'' σε ''chart για τραγούδια''. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, μια αυξανόμενη τάση στη μουσική βιομηχανία ήταν να παραδίδουν τα τραγούδια στα ραδιόφωνα χωρίς καν να κυκλοφορούν ως singles. Οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες ισχυρίστηκαν πως οι πωλήσεις των singles επιβάρυναν τις πωλήσεις των άλμπουμς και έτσι τα πρώτα σιγά σιγά άρχισαν να καταργούνται. Τότε ήταν που άρχισαν να διατυπώνονται κατηγορίες για χειραγώγηση των charts, αφού οι εταιρείες περίμεναν να φτάσει στην ακμή του ένα τραγούδι όσον αφορά τα airplays για να το κυκλοφορήσουν ως single, με αποτέλεσμα να γίνονται εφικτά ντεμπούτα των τραγουδιών όχι μόνο στην κορυφαία δεκάδα, αλλά ακόμη και στο Νο1. Σε αρκετές περιπτώσεις, μια εταιρεία διέγραφε το single από τον κατάλογό της μετά από μόλις μια εβδομάδα, προκαλώντας έτσι την είσοδο ενός τραγουδιού στο Hot 100 σε υψηλή θέση και έπειτα την κάθοδό του, μέχρι να πουληθούν όλα τα αντίτυπα του single που κυκλοφόρησε την πρώτη του εβδομάδα.
Εκείνη ήταν η περίοδος, όπου πολλές δημοφιλείς επιτυχίες δεν μπήκαν ποτέ στο Hot 100 ή μπήκαν σε καλή θέση, αφότου υποχώρησε το airplay τους. Κατά την περίοδο που δεν είχαν κυκλοφορήσει ως singles, τα τραγούδια μπορούσαν να μπουν στο Hot 100. Πολλά από αυτά τα τραγούδια κυρίευσαν το Hot 100 Airplay chart για εκτεταμένες περιόδους:
- 1995 The Rembrants: ''I'll Be There for You'' (Νο1 για οκτώ εβδομάδες)
- 1996 No Doubt: ''Don't Speak'' (No1 για 16 εβδομάδες)
- 1997 Sugar Ray featuring Super Cut: ''Fly'' (No1 για έξι εβδομάδες)
- 1997 Will Smith: ''Men in Black'' (No1 για τέσσερις εβδομάδες)
- 1997 The Cardigans: ''Lovefool'' (No1 για οκτώ εβδομάδες)
- 1998 Natalie Imbruglia: ''Torn'' (Νο1 για 11 εβδομάδες)
- 1998 Goo Goo Dolls: ''Iris'' (No1 για 18 εβδομάδες)
Μετά από πολύ συχνές και επίμονες διαμαρτυρίες και αντιρρήσεις, το Billboard εν τέλει αποφάσισε να επιτρέπει singles που προορίζονται μόνο για τα ραδιόφωνα (ή Περικοπές στα άλμπουμς) να εισέρχονται στο Hot 100, προς ανακούφιση καλλιτεχνών και ατόμων της μουσικής βιομηχανίας.
Τα EP
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι Extended play (EP) κυκλοφορίες είναι κάτι σαν μίνι άλμπουμς και περιέχουν συνήθως τέσσερα με έξι κομμάτια. Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1960, μπορούσαν να μπουν στο Top 100 και έπειτα στο Hot 100. Με την αυξανόμενη δημοτικότητα των άλμπουμς, όμως, αποφασίστηκε να μεταφερθούν τα EP από το Hot 100 στο Billboard 200, όπου και συμπεριλαμβάνονται μέχρι και σήμερα.
Ψηφιακά downloads και διαδικτυακό streaming
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Από τις 12 Φεβρουαρίου, 2005, το Billboard Hot 100 συμπεριελάμβανε τα ψηφιακά downloads των τραγουδιών από διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως τα iTunes, το Musicmatch και τη Rhapsody. Το Billboard είχε αρχίσει να καταμετρά τα downloads το 2003 σύμφωνα με το Hot Digital Tracks chart. Παρόλα αυτά, αυτά τα downloads δε μετρούσαν για το Hot 100 και το chart αυτο (εν αντιθέσει με το chart Hot Digital Songs) μετρούσε κάθε εκδοχή του τραγουδιού ξεχωριστά (το chart υπάρχει ακόμη και σήμερα μαζί με το Hot Digital Songs). Αυτή ήταν η πρώτη σημαντική διόρθωση της φόρμουλας του Hot 100 μετά τον Δεκέμβριο του 1998.
Η αλλαγή στη μεθοδολογία τάραξε αισθητά το chart, με μερικά τραγούδια να κάνουν το ντεμπούτο τους στο chart ακολουθώντας αποκλειστικά τις εύρωστες διαδικτυακές πωλήσεις τους και άλλα να κατορθώνουν δραστικά άλματα. Τα τελευταία χρόνια, πολλά τραγούδια έχουν καταφέρει άνοδο 80 ή και 90 θέσεων μέσα σε μια βδομάδα, από τη στιγμή που γίνονταν διαθέσιμα σε διαδικτυακά καταστήματα. Από το 2006 και έπειτα, το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη άνοδο όλων των εποχών μέσα σε μόλις μία εβδομάδα έχει ξεπεραστεί εννιά φορές.
Στο τεύχος της 11ης Αυγούστου, 2007, το Billboard ξεκίνησε να ενσωματώνει εβδομαδιαία δεδομένα από υπηρεσίες streaming και on-demand υπηρεσίες στο Hot 100. Οι δύο πρώτες μεγάλης εμβέλειας εταιρείες που έδωσαν τα στατιστικά τους στη Nielsen BDS ήταν η AOL music και η Yahoo! Music.[3] Στις 24 Μαρτίου, 2012, το Billboard παρουσίασε το On-Demand Songs chart, τα δεδομένα του ενσωματώθηκαν στον αλγόριθμο που δημιουργεί το Hot 100.[4] Αυτό επεκτάθηκε σε ένα πιο ευρύ chart, τα Streaming Songs τον Ιανουάριο του 2013, το οποίο κατατάσσει τα streams διαδικτυακών μουσικών σταθμών από υπηρεσίες, όπως το Spotify και άλλες on-demand πλατφόρμες.[5] Τον Φεβρουάριο του 2013, οι προβολές ενός τραγουδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες στο YouTube προστέθηκαν στη φόρμουλα για το Hot 100. Το "Harlem Shake" ήταν το πρώτο τραγούδι που ανέβηκε στην κορυφή αφότου οι αλλαγές αυτές τέθηκαν σε εφαρμογή.[6]
Τον Ιούλιο του 2020, το Billboard ανακοίνωσε πως δε θα επιτρέπει πλέον οι συνδυασμοί φυσικών και ψηφιακών πωλήσεων να προσμετρούνται ως ψηφιακές πωλήσεις. Αυτός ο κανόνας αναφέρεται σε τραγούδια που αγοράζονται μαζί με προϊόντα καλλιτεχνών που πωλούνται μέσα από την ιστοσελίδα του καλλιτέχνη. Το περιοδικό δήλωσε πως αυτή ήταν μια τακτική που χρησιμοποιούσαν αρκετοί καλλιτέχνες, για να αυξήσουν τις πιθανότητες για καλύτερη θέση στο τσαρτ. Αντ' αυτού, τέτοιου είδους φυσικές πωλήσεις προσμετρώνται μόνο όταν σταλούν στον πελάτη, καθιστώντας την τακτική αυτή "αναποτελεσματική".[7]
Τα Ρεμίξ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Billboard έχει αποκριθεί επίσης και σε αρκετές ερωτήσεις γνωστών της μουσικής βιομηχανίας για το θέμα που αφορά στα ρεμίξ των τραγουδιών. Μια αυξανόμενη τάση στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα ήταν να κυκλοφορεί ένα τραγούδι ως ''ρεμίξ'', το οποίο ήταν δραστικά διαφορετικό από την αυθεντική εκδοχή, όσον αφορά στη δομή και τους στίιχους, ήταν στην ουσία ένα ''νέο τραγούδι''. Στην πραγματικότητα όμως, οι πόντοι για το airplay της άλμπουμ εκδοχής ενός τραγουδιού μαζί με το ραδιοφωνικό μιξ του και/ή το dance μιξ του κλπ. όλα μαζί συγκεντρώνονταν και ενσωματώνονταν στην πορεία του τραγουδιού στο chart, ενώ η δομή, οι στίχοι και η μελωδία παρέμεναν ανέπαφα. Οι κριτικές ξεκίνησαν όταν τραγούδια άρχισαν να ηχογραφούνται από την αρχή, σε σημείο να μη θυμίζουν καθόλου την αυθεντική ηχογράφηση. Το πρώτο παράδειγμα ήταν το ''I'm Real'' της Jennifer Lopez. Ενώ η άλμπουμ εκδοχή του τραγουδιού μπήκε στο chart, στα μέσα της πορείας του κυκλοφόρησε ένα ''ρεμίξ'' που περιείχε και τον ράπερ Ja Rule. Αυτή η νέα εκδοχή αποδείχθηκε μακράν πιο δημοφιλής και προώθησε το τραγούδι στο νούμερο ένα.
Για να επιλύσει αυτό το θέμα, το Billboard διαχωρίζει πια τους πόντους για το airplay της αυθεντικής εκδοχής ενός τραγουδιού και του ρεμίξ του, αν το ρεμίξ θεωρείται ως ''νέο τραγούδι''. Από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή αυτός ο κανόνας, αρκετά τραγούδια έχουν μπει δύο φορές στο chart, συνήθως βαπτισμένα ''Μέρος 1ο'' και ''Μέρος 2ο''. Ο κανόνας για τα ρεμίξ ισχύει μέχρι και σήμερα.
Τραγούδια με επαναλαμβανόμενη συχνότητα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Billboard στην προσπάθειά του να επιτρέψει στο chart να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο επίκαιρο και για να αποδώσει τη σωστή παρουσίαση σε νέους και ανερχόμενους καλλιτέχνες και κομμάτια, έχει (από το 1991) αφαιρέσει ορισμένα τραγούδια που έχουν καλύψει συγκεκριμένα κριτήρια όσον αφορά στην εβδομαδιαία θέση και στο εβδμαδιαίο σύνολο παρουσίας στο chart. Τα κριτήρια της επαναλαμβανόμενης συχνότητας έχουν τροποποιηθεί αρκετές φορές και πια (απο το 2015) ένα τραγούδι θεωρείται ότι καλύπτει αυτά τα κριτήρια, άν έχει περάσει 20 εβδομάδες στο Hot 100 και έχει πέσει κάτω από το νούμερο 50. Επιπλέον, τραγούδια που βρίσκονται κάτω από το νούμερο 25 μετά από 52 εβδομάδες στο chart, αφαιρούνται επίσης.[8] Εξαιρέσεις υφίστανται για τις επανεκτελέσεις και για την ξαφνική άνοδο τραγουδιών που άργησαν πάρα πολύ να κάνουν επιτυχία. Αυτές οι σπάνιες περιπτώσεις διαχειρίζονται μία προς μία και απόφασίζονται κάθε φορά από τους διευθυντές και το προσωπικό του Billboard. Τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια παρουσιάζονται τακτικά πλέον στο Hot 100 κάθε Δεκέμβριο, μετά τη χαλάρωση των κανόνων για τα τραγούδια με επαναλαμβανόμενη συχνότητα, καταλήγοντας στο τραγούδι του 1994 "All I Want for Christmas Is You" της Μαράια Κάρεϊ να φτάνει το Νο1 στο εν λόγω chart το Δεκέμβριο του 2019.[9]
Προσαρμογή της εβδομαδιαίας παρακολούθησης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Billboard έχει τροποιήσει την εβδομαδιαία παρακολούθηση των πωλήσεων, του ραδιοφωνικού airplay και του διαδικτυακού streaming, ώστε να συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Νέων Κυκλοφοριών, η οποία πέφτει κάθε Παρασκευή σε όλες τις περιοχές σημαντικής αγοράς μουσικής (Τα προιόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφορούσαν κάθε Τρίτη έως τον Ιούνιο του 2015). Αυτό το τροποποιημένο πρόγραμμα παρακολούθησης τέθηκε σε εφαρμογή από το τεύχος της 25ης Ιουλίου, 2015.[1]
Τα ετήσια chart
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το μουσικό έτος για το Billboard διαρκεί από την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου μέχρι και την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου. Το τροποποιημένο αυτό ημερολόγιο επιτρέπει στο Billboard να καταμετρά τα ετήσια charts και να τα δημοσιεύει έγκαιρα στο τελευταίο τεύχος την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου.
Πριν τη Nielsen Soundscan, τα ετήσια charts των singles υπολογίζονταν βάσει ενός αντίστροφου συστήματος που εξαρτιόταν αποκλειστικά από την πορεία ενός τραγουδιού στο Hot 100 (για παράδειγμα, ένα τραγούδι θα κέρδιζε έναν πόντο για μία εβδομάδα στο νούμερο 100, δύο πόντους για μία εβδομάδα στο νούμερο 99 και ούτω καθεξής έως και 100 πόντους για μία εβδομάδα στο νούμερο ένα). Άλλοι παράγοντες, όπως το σύνολο των εβδομάδων παρουσίας ενός τραγουδιού στο chart και στην κορυφαία θέση του προσμετρώνταν επίσης για το ετήσιο αποτέλεσμα.
Αφότου το Billboard άρχισε να αποκτά τις πληροφορίες για τις πωλήσεις και το ραδιοφωνικο airplay από τη Nielsen Soundscan, υιοθετήθηκε ένα ευθέως συγκεντρωτικό σύστημα για την καταμέτρηση των ετήσιων πωλήσεων και του airplay. Αυτό το σύστημα δίνει μία ακριβέστερη εικόνα για τα δημοφιλή τραγούδια ενός έτους, αφού πιο πριν ένα τραγούδι που υποθετικά είχε περάσει εννιά εβδομάδες στο νούμερο ένα τον Μάρτιο πιθανότατα θα κέρδιζε λιγότερους πόντους σε σχέση με ένα τραγούδι που είχε περάσει έξι εβδομάδες στο νούμερο τρία τον Ιανουάριο. Τραγούδια που βρίσκονταν στην ακμή τους στην αλλαγή του μουσικού έτους (Νοέμβριος-Δεκέμβριος) πολλές φορές κατέληγαν να κατατάσσονται και στο chart του επόμενου έτους, αφού οι συγκεντρωτικοί πόντοι τους μοιράζονταν ανάμεσα στα δύο έτη, αλλά συχνά κατατάσσονταν χαμηλότερα από τη θέση στην οποία θα μπορούσαν να βρίσκονται, αν βρίσκονταν στην κορυφαία τους θέση μόνο εντός ενός έτους.
Χρήση στα Μ.Μ.Ε.
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Hot 100 ήταν για πολλά χρόνια η πηγή πληροφοριών για το εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό countdown American Top 40. Αυτή η σχέση έληξε στις 30 Νοεμβρίου, 1991, όταν το American Top 40 άρχισε να ακολουθεί ένα άλλο chart του Billboard, το Hot 100 Airplay (τότε ονομαζόταν Top 40 Radio Monitor). Το τότε σχίσμα των Top 40 Ραδιοφώνων στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οδήγησε τους σταθμούς να αφοσιωθούν σε συγκεκριμένα είδη μουσικής, γεγονός που σήμαινε ότι πρακτικά κανένας σταθμός δε θα έπαιζε το ευρύ φάσμα των μουσικών ειδών που τυπικά συνέθεταν το εβδομαδιαίο Hot 100.
Η ικανότητα ενός καλλιτέχνη ή μιας μπάντας να έχει επιτυχίες στο Ηοt 100 σε διάρκεια αρκετών δεκαετιών αναγνωρίζεται ως σημάδι μακροζωίας και ικανότητας προσαρμογής σε μουσικά στιλ που αλλάζουν. Μόνο πέντε καλλιτέχνες είχαν από μία Τοπ 40 επιτυχία στο Hot 100 σε καθεμία από τις τέσσερις δεκαετίες από τη δεκαετία του 1980 μέχρι και τη δεκαετία του 2010: ο Μάικλ Τζάκσον, η Μαντόνα, o "Weird Al" Yankovic, οι U2 και ο Kenny G. H Μαράια Κάρεϊ είναι η πρώτη καλλιτέχνις που έχει από ένα Νο1 σινγκλ σε τέσσερις διαφορετικές δεκαετίες.
Παρόμοια Charts
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ένα νέο chart, το Pop 100, παρουσιάστηκε από το Billboard τον Φεβρουάριο του 2005, για να απαντήσει στις κριτικές που έλεγαν πως το Hot 100 είναι προκατειλημμένο υπέρ των ρυθμικών τραγουδιών, αφού καθόλη τη διάρκεια της ύπαρξής του, το Hot 100 έδινε την εντύπωση ενός ποπ chart. Το Pop 100 διεκόπη τον Ιούνιο του 2009 αφού έμοιαζε υπερβολικά πολύ με το Hot 100.
Το Canadian Hot 100 ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου, 2007. Όπως και το βασικό Hot 100, χρησιμοποιει τα δεδομένα των πωλήσεων και του ραδιοφωνικού airplay, τα οποία συλλέγονται από τη Nielsen SoundScan και την BDS.[10]
Το Japan Hot 100 ξεκίνησε στο τεύχος της 31ης Μαίου, 2008, χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθοδολογίες με τα Hot 100 charts των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, αντλώντας τα δεδομένα για τις πωλήσεις και το ραδιοφωνικό airplay από την SoundScan Japan και την εταιρεία παρακολούθησης ραδιοφώνων Plantech.
Σημειώσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ 1,0 1,1 1,2 «Billboard to Alter Chart Tracking Week for Global Release Date». Billboard. http://www.billboard.com/articles/columns/chart-beat/6605842/billboard-alter-chart-tracking-week-global-release-date. Ανακτήθηκε στις 2017-07-08.
- ↑ «Nicki Minaj's 'Super Freaky Girl' Soars In at No. 1 on Billboard Hot 100». Billboard (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2021.
- ↑ «Billboard Hot 100 To Include Digital Streams». Billboard. http://www.billboard.com/articles/news/1050326/billboard-hot-100-to-include-digital-streams. Ανακτήθηκε στις 2017-07-09.
- ↑ «Hot 100 Impacted by New On-Demand Songs Chart». Billboard. http://www.billboard.com/articles/news/502020/hot-100-impacted-by-new-on-demand-songs-chart. Ανακτήθηκε στις 2017-07-09.
- ↑ «New Dance/Electronic Songs Chart Launches With Will.i.am & Britney at No. 1». Billboard. http://www.billboard.com/articles/news/1510640/new-danceelectronic-songs-chart-launches-with-william-britney-at-no-1. Ανακτήθηκε στις 2017-07-09.
- ↑ Sisario, Ben (2013-02-20). «Billboard Makes YouTube Part of Hot 100 Formula» (στα αγγλικά). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2013/02/21/arts/music/billboard-makes-youtube-part-of-hot-100-formula.html. Ανακτήθηκε στις 2017-07-09.
- ↑ «Billboard Announces New Chart Rules: No More Merch & Ticket Bundles». Billboard (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2021.
- ↑ «Adele Tops Hot 100 for Fourth Week; Justin Bieber, Alessia Cara Hit Top 10». Billboard. http://www.billboard.com/articles/columns/chart-beat/6770427/adele-tops-hot-100-fourth-week-justin-bieber-alessia-cara. Ανακτήθηκε στις 2017-07-09.
- ↑ «Wish Come True: Mariah Carey's 'All I Want for Christmas Is You' Hits No. 1 on Hot 100 After 25-Year Wait». Billboard (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2021.
- ↑ «Billboard Launches Canadian Hot 100 Chart». Billboard. http://www.billboard.com/articles/news/1051685/billboard-launches-canadian-hot-100-chart. Ανακτήθηκε στις 2017-07-09.
Αναφορές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Bronson, Fred. Billboard Book of Number 1 Hits, 5th Edition (ISBN 0-8230-7677-6)
- Feldman, Christopher G. The Billboard Book of No. 2 Singles (ISBN 0-8230-7695-4)
- Whitburn, Joel. Top Pop Singles 1955-2008, 12 Edition (ISBN 0-89820-180-2)
- Whitburn, Joel. The Billboard Pop Charts, 1955–1959 (ISBN 0-89820-092-X)
- Whitburn, Joel. The Billboard Hot 100 Charts: The Sixties (ISBN 0-89820-074-1)
- Whitburn, Joel. The Billboard Hot 100 Charts: The Seventies (ISBN 0-89820-076-8)
- Whitburn, Joel. The Billboard Hot 100 Charts: The Eighties (ISBN 0-89820-079-2)
- Whitburn, Joel. The Billboard Hot 100 Charts: The Nineties (ISBN 0-89820-137-3)