Κατάλογος των singles του Μάικλ Τζάκσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Μάικλ Τζάκσον στον Λευκό Οίκο, το 1984

Αυτό το άρθρο αποτελεί κατάλογος των singles του Μάικλ Τζάκσον, με μερικό κατάλογο των singles που κυκλοφόρησαν φυσικώς και άλλων singles (χωρίς να συμπεριλαμβάνει τις επανεκδόσεις, εκτός και αν αυτές κατάφεραν να πάρουν μια θέση στα τσαρτ). Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται οι καλύτερες θέσεις των singles στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στην Αυστρία4, στον Καναδά, στην Γαλλία5, στην Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στη Νορβηγία, στη Νέα Ζηλανδία, στην Ισπανία, στην Σουηδία4, στην Ελβετία και στο Ηνωμένο Βασίλειο - επίσης συμπεριλαμβάνονται πιστοποιήσεις (βραβεία) από τις RIAA, ARIA, Music Canada, SNEP, IFPI Germany, RIANZ και BPI.

Σημειώστε ότι σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς, η αξία των βραβείων έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου μαζί με τα κριτήρια των πιστοποιήσεων ανάλογα με το έτος κυκλοφορίας του single. Στις ΗΠΑ, τα κριτήρια δεν εξαρτώνται από το έτος κυκλοφορίας του single και τα σύγχρονα κριτήρια είναι ενεργά από το 1989.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • 1 Promo-only κυκλοφορίες.
  • 2 Ψηφιακή κυκλοφορία, ή το τραγούδι δεν κυκλοφόρησε ως single και κατέκτησε μια θέση στα τσάρτ λόγω του digital download.
  • 3 Ο Τζάκσον δεν αναφέρεται στα τσαρτ για τις φωνητικές συνεισφορές του (εξαίρεση αποτελεί το Eaten Alive της Νταϊάνα Ρος, που σε ορισμένες χώρες διαπιστεύτηκε επίσης στον Τζάκσον).
  • 4 Πριν τον Σεπτέμβριο του 1993, τα τσάρτ στην Σουηδία δημοσιεύονταν δύο φορές την εβδομάδα, όπως και τα τσαρτ της Αυστρίας κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1980 (μηνιαία στην δεκαετία του 1970).
  • 5 Πριν τον Νοέμβριο του 1984, δεν υπήρχε αξιόπιστο εβδομαδιαίο τσαρτ για τα singles στην Γαλλία. Έτσι, το 2000, η Fabrice Ferment σε συνεργασία με την SNEP συγκέντωσε όλα τα μηνιαία τσαρτ, με βάση τις λιανικές πωλήσεις του χρόνου.

Singles[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Singles που κυκλοφόρησαν φυσικώς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Single Θέσεις στα τσαρτ Άλμπουμ
ΗΠΑ
[1]
ΑΥΣ
[2]
ΑΥΤ
[3]
ΚΑΝ
[4]
ΓΑΛ
[5]
ΓΕΡ
[6]
ΙΤΑ
[7]
ΟΛΛ
[8]
ΝΟΡ
[9]
ΝΖ
[10]
ΙΣΠ
[11]
ΣΟΥ
[12]
ΕΛΒ
[13]
ΗΒ
[14]
1971 Got to Be There 4 83 3 5 Got to Be There
1972 Rockin' Robin 2 16 13 16 19 3
I Wanna Be Where You Are 16 57
Ain't No Sunshine 16 99 8
Ben 1 1 6 2 12 19 7 Ben
1973 With a Child's Heart 50 60 Music & Me
Morning Glow 98
Music and Me 34
Happy 31 21 52
1975 Just a Little Bit of You 23 43 Forever, Michael
We're Almost There 54 79 61 21 46
1979 Don't Stop 'til You Get Enough 1 1 11 3 15 13 6 2 1 1 2 18 4 3 Off the Wall
Rock with You 1 4 3 59 58 9 3 1 68 7
Off the Wall 10 94 11 23 4 14 9 81 7
1980 She's Out of My Life 10 17 15 19 6 97 3
Girlfriend 49 41
1981 One Day in Your Life 55 9 1 48 1 One Day in Your Life
1982 The Girl Is Mine(με τον Πώλ ΜακΚάρτνεϊ) 2 4 8 53 22 12 2 3 1 8 Thriller
1983 Billie Jean 1 1 2 1 2 2 1 2 5 2 1 2 1 1
Beat It 1 2 6 1 1 2 12 1 8 1 1 19 2 3
Wanna Be Startin' Somethin' 5 25 1 14 16 14 1 35 30 8
Human Nature 7 63 11 64 14 33 38 46 622
P.Y.T. (Pretty Young Thing) 10 40 17 15 51 13 92 11
1984 Thriller 4 3 5 3 1 9 2 3 7 6 1 10 3 10
Farewell My Summer Love 38 68 46 51 35 7 Farewell My Summer Love
Girl You're So Together 33
1987 Twenty-Five Miles The Original Soul of Michael Jackson
I Just Can't Stop Loving You (με την Σίνταχ Γκάρρετ) 1 10 5 2 12 2 2 1 1 3 5 4 2 1 Bad
Bad 1 4 9 5 4 4 1 1 2 2 1 4 3 3
The Way You Make Me Feel 1 5 15 7 29 12 4 6 2 1 24 8 3
1988 Man in the Mirror 1 8 10 3 23 16 16 15 4 11 19 22 2
Dirty Diana 1 26 7 5 9 3 6 2 17 5 1 29 3 4
Another Part of Me 11 44 20 28 32 10 10 14 31 5 15
Smooth Criminal 7 16 17 4 9 6 1 29 1 12 5 8
1989 Leave Me Alone 37 15 17 16 8 6 6 9 1 19 10 2
Liberian Girl 50 15 23 15 31 12 13
1991 Black or White 1 1 2 1 1 2 1 3 1 1 1 1 1 1 Dangerous
1992 Remember the Time 3 6 16 2 5 8 6 3 10 1 2 8 4 3
In the Closet 6 5 23 16 9 15 2 9 10 5 2 29 25 8
Jam 26 11 28 29 8 18 3 9 2 1 30 22 13
Who Is It 14 34 5 6 8 9 17 15 10 16 19 24 14 10
Heal the World 27 20 4 21 2 3 4 6 3 3 1 15 5 2
1993 Give In to Me 4 12 7 10 3 7 1 6 15 7 2
Will You Be There 7 42 11 6 29 12 3 2 22 3 9
Gone Too Soon 76 32 45 31 6 33 33
1995 Scream (με την Τζάνετ Τζάκσον) 5 2 9 12 4 8 1 3 2 1 1 8 3 3 HIStory: Past, Present and Future, Book I
Childhood 73
You Are Not Alone 1 7 2 11 1 4 3 6 9 1 1 2 1 1
Earth Song 15 2 40 2 1 6 4 4 4 1 4 1 1
1996 They Don't Care About Us 30 16 2 4 1 1 4 6 9 2 3 3 4
Stranger in Moscow 91 14 7 18 21 1 9 6 1 21 5 4
1997 Blood on the Dance Floor 42 5 9 4 10 5 2 4 2 1 1 2 5 1 Blood on the Dance Floor: HIStory in the Mix
HIStory/Ghosts 43 36 26 14 16 29 4 12 16 5
2001 You Rock My World 10 4 9 2 1 6 3 3 2 13 1 5 5 2 Invincible
Cry 43 65 30 76 15 6 48 42 25
2003 One More Chance 83 58 44 29 7 23 7 24 5 Number Ones
2008 The Girl Is Mine 2008 (με τον will.i.am) 60 51 76 22 21 17 41 47 32 Thriller - 25th Anniversary Edition
Wanna Be Startin' Somethin' 2008 (με τον Akon) 81 8 32 10 63 20 48 4 3 69
2010 Hold My Hand (με τον Akon) 39 37 9 16 27 7 4 28 9 6 7 8 9 10 Michael
2011 Hollywood Tonight 55 54 152
Behind the Mask
"—" δηλώνει κυκλοφορίες που δεν κατέκτησαν θέση στα τσαρτ

Άλλα singles (Συνεργασία σε singles άλλων καλλιτέχνων, singles που κυκλοφόρησαν μόνο στα ραδιόφωνα κτλ.)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Single Θέσεις στα τσαρτ Άλμπουμ
ΗΠΑ
[1]
AΥΣ
[2]
ΑΥΤ
[3]
ΚΑΝ
[4]
ΓΑΛ
[5]
ΓΕΡ
[6]
ITA
[7]
ΟΛΛ
[8]
ΝΟΡ
[9]
ΝΖ
[10]
ΙΣΠ
[11]
ΣΟΥ
[12]
ΕΛΒ
[13]
ΗΒ
[14]
1978 Ease on Down the Road (με την Νταϊνα Ρος) 41 35 47 45 The Wiz
1979 You Can't Win 81
A Brand New Day (με τους Diana Ross & The Wiz Stars) 1
1980 Night Time Lover (με την Λα Τόγια Τζάκσον) 1 3 La Toya Jackson
Save Me (με τον Ντέιβ Μάσον) 71 Old Crest on a New Wave
1982 Muscles (με την Νταϊάνα Ρος) 3 10 18 69 10 18 12 6 15 Silk Electric
State of Independence (με τους Donna Summer & Friends) 3 41 1 14 Donna Summer
Someone in the Dark 1 E.T. the Extra-Terrestrial
1983 Say Say Say (με τον Πώλ ΜακΚάρτνεϊ) 1 4 10 1 2 12 1 4 1 10 1 1 2 2 Pipes of Peace
1984 Somebody's Watching Me (με τον Rockwell και τον Ζερμαίν Τζάκσον) 3 2 12 14 2 5 2 14 2 7 5 1 4 3 6 Somebody's Watching Me
Tell Me I'm Not Dreamin' (Too Good to Be True) (με τον Ζερμαίν Τζάκσον) 1 Jermaine Jackson
Don't Stand Another Chance (με την Τζάνετ Τζάκσον) 3 Dream Street
Centipede (με την Ρέμπι Τζάκσον και τις Weather Girls) 3 24 97 4 Centipede
The Man (με τον Πώλ ΜακΚάρτνεϊ) 1 Pipes of Peace
1985 We Are the World (ως μέλος του USA for Africa) 1 1 2 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 We Are the World
Eaten Alive (με την Νταϊάνα Ρος) 3 77 81 79 38 10 26 26 14 17 71 Eaten Alive
1986 Love's Gone Bad (με τους Τζάκσον 5) 1 Looking Back to Yesterday
1987 I Saw Mommy Kissing Santa Claus (με τους Τζάκσον 5) 91 δεν υπάρχει σε άλμπουμ
Get It (με τον Στήβι Γουόντερ) 80 49 14 19 37 Characters
1988 I Want You Back '88 (με τους Τζάκσον 5) 14 8 δεν υπάρχει σε άλμπουμ
1989 Speed Demon 1 Bad
2300 Jackson Street (με τους Τζάκσον 5, Τζάνετ Τζάκσον, Ρέμπι Τζάκσον και Μαρλόν Τζάκσον) 3 48 76 2300 Jackson Street
1990 Do the Bartman (με τους Σίμσονς) 3 1 17 14 5 2 1 1 2 3 12 1 The Simpsons Sing the Blues
1992 Black or White (The Clivillés & Coles Remixes) 18 14 Black or White (The Clivillés & Coles Remixes) CDS
1993 Whatzupwitu (με τον Έντι Μέρφι) 121 36 Love's Alright
1995 Scream (David Morales Remix) (με την Τζάνετ Τζάκσον) 43 Scream (David Morales Remix)
This Time Around (με τον The Notorious B.I.G.) 1 HIStory: Past, Present and Future, Book I
1996 Why (με τους 3T) 112 46 21 9 29 10 9 14 11 2 Brotherhood
I Need You (με τους 3T) 3 17 5 22 5 30 42 9 3
State of Independence (Remix) (με τους Donna Summer & Friends) 3 13 State of Independence (Remix)
1997 Is It Scary 1 Blood on the Dance Floor: HIStory in the Mix
1998 On the Line 1 Ghosts - Deluxe Collector Box Set
2001 Butterflies 1 14 Invincible
Speechless 1
2002 Heaven Can Wait 1
2003 What More Can I Give (με πολλούς αστέρες) 2 δεν υπάρχει σε άλμπουμ
Todo Para Ti (με πολλούς αστέρες) 2
2004 Cheater 1 The Ultimate Collection
2008 Beat It 2008 (με την Fergie) 2 14 77 8 26 177 Thriller - 25th Anniversary Edition
Billie Jean 2008 (με τον Κέινι Γουέστ) 2 183
Thriller Megamix 2 80 96 King of Pop
2009 Maria (You Were the Only One) 2 62 Got to Be There
Dangerous 2 99 78 Dangerous
Smile 2 56 71 70 74 HIStory: Past, Present and Future, Book I
This Is It (με τους Τζάκσον 5) 2 118 56 22 18 Michael Jackson's This Is It
2010 Mind Is the Magic (για τους Siegfried & Roy) 80 Mind Is the Magic: Anthem for the Las Vegas Show
Breaking News 1 Michael
Much Too Soon 1
(I Can't Make It) Another Day (με τον Λέννι Κράβιτζ) 1
Monster (with 50 Cent) 2 197
2011 (I Like) The Way You Love Me 1
All in Your Name (με τον Μπάρρι Γκίμπ) 2 δεν υπάρχει σε άλμπουμ
Immortal Megamix 2 41 Immortal
You Are Not Alone/I Just Can't Stop Loving You (Immortal Version) 1
Wanna Be Startin' Somethin' (Immortal Version) 1
I'll Be There (Immortal Version) 1
Dancing Machine/Blame it on the Boogie (Immortal Version) 1
This Place Hotel/Smooth Criminal/Dangerous (Immortal Version) 1
Is It Scary/Threatened/Thriller (Immortal Version) 1
"—" δηλώνει κυκλοφορίες που δεν κατέκτησαν θέση στα τσαρτ

Πιστοποιήσεις/Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Single ΗΠΑ[15] AΥΣ[16] ΚΑΝ[17] ΓΑΛ[18] ΓΕΡ[19] ΝΖ[10][20] ΗΒ[21]
1979 Don't Stop 'til You Get Enough Πλατινένιο
(1.000.000)
Χρυσό[22]
(35.000)
Πλατινένιο
(20.000)
Αργυρό
(250.000)
1980 Rock with You Πλατινένιο
(1.000.000)
Χρυσό
(10.000)
Off the Wall Χρυσό
(500.000)
She's Out of My Life Χρυσό
(500.000)
1981 One Day in Your Life Χρυσό
(500.000)
1982 The Girl Is Mine Χρυσό
(1.000.000)
Χρυσό
(10.000)
1983 Billie Jean Πλατινένιο
(1.000.000)
Πλατινένιο[22]
(70.000)
2Χ Πλατινένιο
(200.000)
Πλατινένιο
(1.000.000)
Χρυσό
(10.000)
Χρυσό
(500.000)
Beat It Πλατινένιο
(1.000.000)
Πλατινένιο[22]
(70.000)
Πλατινένιο
(100.000)
Πλατινένιο
(1.000.000)
Χρυσό
(10.000)
Αργυρό
(250.000)
Say Say Say Πλατινένιο
(1.000.000)
Χρυσό
(500.000)
Αργυρό
(250.000)
1984 Thriller Πλατινένιο
(1.000.000)
Πλατινένιο[22]
(70.000)
Πλατινένιο
(1.000.000)
Αργυρό
(250.000)
1987 I Just Can't Stop Loving You Χρυσό
(1.000.000)
Αργυρό
(5.000)
Bad Πλατινένιο[22]
(70.000)
Αργυρό
(200.000)
1988 The Way You Make Me Feel Χρυσό[22]
(35.000)
The 12" Mixes Πλατινένιο[23]
(70.000)
1989 Smooth Criminal Αργυρό
(200.000)
1991 Black or White Πλατινένιο
(1.000.000)
2Χ Πλατινένιο[24]
(140,000)
Χρυσό
(50.000)
Αργυρό
(125.000)
Χρυσό
(250.000)
Πλατινένιο
(10.000)
Αργυρό
(200.000)
1992 Remember the Time Χρυσό
(500.000)
Χρυσό[24]
(35.000)
In the Closet Χρυσό
(500.000)
Χρυσό
(35.000)
Heal the World Χρυσό[22]
(35.000)
Αργυρό
(125.000)
Χρυσό
(250.000)
Χρυσό
(5.000)
Χρυσό
(400.000)
1993 Give In to Me Χρυσό[24]
(35.000)
Χρυσό
(5.000)
Will You Be There Χρυσό
(500.000)
Χρυσό
(5.000)
1995 Scream/Childhood Πλατινένιο
(1.000.000)
Χρυσό[24]
(35.000)
Χρυσό
(5.000)
You Are Not Alone Πλατινένιο
(1.000.000)
Πλατινένιο[24]
(70.000)
Χρυσό
(250.000)
Χρυσό
(250.000)
Χρυσό
(5.000)
Χρυσό
(400.000)
Earth Song Χρυσό
(250.000)
2Χ Πλατινένιο
(1.000.000)
Πλατινένιο
(600.000)
1996 They Don't Care About Us Χρυσό[24]
(35.000)
Αργυρό
(125.000)
Πλατινένιο
(500.000)
Αργυρό
(200.000)
1997 Blood on the Dance Floor Χρυσό[25]
(35.000)
Χρυσό
(250.000)
Χρυσό
(5.000)
2001 You Rock My World Χρυσό[24]
(35.000)
Χρυσό
(250.000)
2008 Wanna Be Startin' Somethin' 2008 Χρυσό[26]
(35.000)
2010 Hold My Hand Χρυσό
(7.500)
  • Στις ΗΠΑ, τα Don't Stop 'til You Get Enough, Billie Jean και Thriller κέρδισαν επίσης ένα Χρυσό Βραβείο (500.000) στην κατηγορία των Ψηφιακών.
  • Στις ΗΠΑ, τα Billie Jean, Beat It και Thriller κέρδισαν επίσης ένα Χρυσό Βραβείο (500.000) στην κατηγορία των Mastertone.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Peak chart positions for singles charting on the United States chart:
  2. 2,0 2,1 Peak chart positions for singles charting on the Australian chart:
  3. 3,0 3,1 Peak chart positions for singles charting on the Austrian chart:
  4. 4,0 4,1 Peak chart positions for singles charting on the Canadian chart:
  5. 5,0 5,1 Peak chart positions for singles charting on the French chart:
  6. 6,0 6,1 Peak chart positions for singles charting on the German chart:
  7. 7,0 7,1 Peak chart positions for singles charting on the Italian chart:
  8. 8,0 8,1 Peak chart positions for singles charting on the Netherlands chart:
  9. 9,0 9,1 Peak chart positions for singles charting on the Norwegian chart:
  10. 10,0 10,1 10,2 Peak chart positions for singles charting on the New Zealand chart:
  11. 11,0 11,1 Peak chart positions for singles charting on the Spanish chart:
  12. 12,0 12,1 Peak chart positions for singles charting on the Swedish chart:
  13. 13,0 13,1 Peak chart positions for singles charting on the Swiss chart:
  14. 14,0 14,1 Peak chart positions for singles charting on the United Kingdom chart:
  15. «United States singles certifications». Recording Industry Association of America. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2009. 
  16. «Australian accreditations (1997-to date)». Australian Recording Industry Association. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2009. 
  17. «Canadian certifications». Music Canada. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2011. 
  18. «French singles certifications». InfoDisc. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2009. 
  19. «German albums certifications». IFPI Germany. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2011. 
  20. «New Zealand singles certifications». Radioscope. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2011. 
  21. «British certifications». British Phonographic Industry. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2009. 
  22. 22,0 22,1 22,2 22,3 22,4 22,5 22,6 «Australian singles certifications (2009)». Australian Recording Industry Association. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2009. 
  23. «Australian singles accreditations (2003)». Australian Recording Industry Association. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2009. 
  24. 24,0 24,1 24,2 24,3 24,4 24,5 24,6 «Australian Top 100 Singles Chart» (PDF). Australian Recording Industry Association. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2009. 
  25. «Australian singles accreditations (1997)». Australian Recording Industry Association. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2009. 
  26. «Australian singles accreditations (2008)». Australian Recording Industry Association. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2009. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Michael Jackson singles discography της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).