Ο Αετός του Βουνού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από The Mountain Eagle)
The Mountain Eagle
Αυθεντική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΆλφρεντ Χίτσκοκ
ΠαραγωγήΜάικλ Μπάλκον
ΣενάριοΈλιοτ Στάναρντ
Μαξ Φέρνερ
ΙστορίαΤσαρλς Λάπγουορθ
ΠρωταγωνιστέςΝίτα Νάλντι
Μάλκομ Κιν
Τζον Φ. Χάμιλτον
Μπέρναρντ Γκέτσκε
ΦωτογραφίαΓκαετάνο ντι Βεντιμίλια
Εταιρεία παραγωγήςGainsborough Pictures
Münchner Lichtspielkunst
Bavaria Film
ΔιανομήWoolf & Freedman Film Service
Πρώτη προβολήΜάιος 1926 (Μόναχο)
Κυκλοφορία23 Μαΐου 1927 (ΗΒ)
Διάρκεια57 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο
Γλώσσααγγλική τίτλοι (βωβή ταινία)
Ο Μάλκομ Κιν σε σκηνή της ταινίας

Το The Mountain Eagle (γνωστό στην Ελλάδα ως Ο αετός του βουνού) είναι βρετανική βωβή ταινία, του 1926, σε σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ. Πρόκειται για τη δεύτερη ταινία του Άγγλου σκηνοθέτη, μετά το Ο κήπος των ηδονών (1925). Η πλοκή της ταινίας διαδραματίζεται στο Κεντάκι και επίκεντρο έχει έναν χήρο, ο οποίος καταλήγει να ανταγωνίζεται τον γιο του κι έναν άλλο άντρα που μισεί για μία δασκάλα. Το κύριο μέρος των γυρισμάτων έγιναν στη Γερμανία, στα στούντιο της Emelka Film, ενώ εξωτερικά πλάνα γυρίστηκαν στην Αυστρία.

Η ταινία προβλήθηκε για τους παραγωγούς τον Οκτώβριο του 1926, οι οποίοι δεν την είχαν εγκρίνει. Κατόπιν, ο Χίτσκοκ, κυκλοφορεί την ταινία Ο ενοικιαστής, το 1927, και τον ίδιο χρόνο, εξαιτίας της εισπρακτικής επιτυχίας αυτής της ταινίας, κυκλοφορεί και το The Mountain Eagle. Οι κριτικοί το αντιμετώπισαν αρνητικά, ενώ λίγο αργότερα ο Χίτσκοκ είπε πως το φιλμ χάθηκε. Το 2012, βρέθηκαν 24 φωτογραφίας του έργου, ενώ η Cine Tirol Film Commission, το ονόμασε το "πιο ποθητό φιλμ στον κόσμο", αφού έως και σήμερα συνεχίζει η αναζήτησή του.[1]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο τοποθετείται στο Κεντάκι, όπου η σύζυγος του Τζ. Π. Πέτιγκρου μόλις είχε πεθάνει, επάνω στη γέννα, του γιου τους Έντουαρντ, ο οποίος γεννήθηκε με αναπηρία. Ο Πέτιγκρου μισεί τον Τζον 'Fear o' God' Φούλτον, ο οποίος ήταν ερωτευμένος με τη νεκρή γυναίκα του. Ο πατέρας αργότερα διαπιστώνει την αγάπη του γιου του για μία δασκάλα, την Μπίατρις και αργότερα δείχνει την αρνητικότητά του για αυτό. Προσπαθεί να την πάρει υπό την προστασία του, αλλά αυτή δεν λαμβάνει υπόψιν της τις συμβουλές του. Έτσι, εγκαταλείπει το χωριό, όπου μένει.

Ο Πέτιγκρου, καταβεβλημένος όπως είναι από την απόρριψη που δέχτηκε από τη δασκάλα, αλλά και παράλληλα που έχασε από τη ζωή του τον γιο του, προσπαθεί να δημιουργήσει υπόθεση και να τη συλλάβει η αστυνομία. Ο Τζον ματαιώνει τα σχέδια του και παντρεύεται τελικά με τη δασκάλα, αφού πλέον είναι ερωτευμένοι. Η δασκάλα, αργότερα, κυοφορεί. Κατόπιν τούτου, ο Πέτιγκρου θα αναζητήσει εκδίκηση, προσπαθώντας να φυλακίσει τον Τζον για τη δολοφονία του γιου του, ο οποίος είναι χαμένος.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Τζον αποδρά από τη φυλακή και προσπαθεί να το σκάσει με τη δασκάλα και του παιδί τους. Ωστόσο, η Μπίατρις αρρωσταίνει βαριά και ο Τζον αναγκάζεται να επιστρέψει στο χωριό για να βρει γιατρό. Εκεί ανακαλύπτει ότι ο Έντουαρντ τελικά δεν είναι νεκρός. Εφόσον ο νεαρός είναι ζωντανός, ο Τζον καθαρίζει το όνομά του και αφήνεται ελεύθερος. Τέλος, ο Πέτιγκρου, πυροβολείται κατά λάθος και πεθαίνει, μη αποτελώντας πλέον απειλή στον Τζον και στην οικογένειά του.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Mountain Eagle». British Film Institute. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2014. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Pierre Lherminier, Χίτσκοκ, μτφρ.Γιώργος Σπανός,εκδ. Πλέθρον, Αθήνα, 1985, σελ.11/13
  • Μπάμπης Ακτσόγλου, Χίτσκοκ, εκδ.Αιγόκερως, Αθήνα, 1985,σελ.12-13
  • Φρανσουά Τρυφώ, Χίτσκοκ, μτφρ. Γιάννης Ιωαννίδης, εκδ. Ύψιλον, Αθήνα, 1986, σελ.32

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]