Αριθμός 13

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αριθμός 13
ΣκηνοθεσίαΆλφρεντ Χίτσκοκ
ΠαραγωγήΆλφρεντ Χίτσκοκ
ΣενάριοΑνίτα Ρος
ΠρωταγωνιστέςΚλερ Γκριτ
Έρνεστ Θέσιγκερ
Πρώτη προβολήΗμιτελής
ΚυκλοφορίαΔεν κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο
ΓλώσσαΒωβή ταινία
Αγγλικοί Μεσότιτλοι

Το 1922 ο Άλφρεντ Χίτσκοκ είχε την ευκαιρία να κάνει την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα με την ταινία Αριθμός 13 (Number 13) γνωστή επίσης και ως Mrs. Peabody. Στην ταινία επρόκειτο να πρωταγωνιστήσουν οι Κλερ Γκριτ και ο Έρνεστ Θέσινγκερ. Η ταινία ξεπέρασε τον αρχικό της προϋπολογισμό και δεν κυκλοφόρησε ποτέ στους κινηματογράφους, ενώ είχαν γυριστεί κάποιες σκηνές.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χρηματοδότηση της ταινίας είχε γίνει από το κινηματογραφικό στούντιο Gainsborough Pictures. Κι αφότου η παραγωγή της ταινίας διακόπηκε, το σενάριο χάθηκε. Οι σκηνές που πρόλαβε να γυρίσει ο σκηνοθέτης αγνοούνται επίσης. Φημολογείται ότι είχαν γυριστεί δυο μπομπίνες υλικού[1].

Μερικές από τις πληροφορίες που διασώζονται για την ταινία, έχουν να κάνουν με την υπόθεσή της. Η ταινία διηγούνταν την ιστορία των κατοίκων μιας πολυκατοικίας του Λονδίνου που φιλοξενούσε άτομα με χαμηλό εισόδημα, της οποίας την ανέγερση χρηματοδότησε ο τραπεζίτης και φιλάνθρωπος Τζορτζ Φόστερ Πίμποντι.

Το σενάριο της ταινίας έγραψε η Ανίτα Ρος, υπάλληλος της εταιρίας Ilsington. Σύμφωνα με τη συνέντευξη του Χίτσκοκ στον Φρανσουά Τρυφώ, η οποία καταγράφηκε στο βιβλίο του σκηνοθέτη Hitchcock/Truffaut, η Ρος ήταν συνεργάτιδα του Τσάρλι Τσάπλιν.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Χίτσκοκ μιλούσε σπάνια για την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, μέχρι την περίοδο που ο βιογράφος του Ντόναλντ Σπότο τον ρώτησε για τη ζωή στις αρχές της δεκαετίας του '20 και για τις πρώτες του ταινίες.
  • Ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε στην ταινία, σε άλλη μια περίσταση λέγοντας ότι ήταν μια ταπεινωτική εμπειρία, εφόσον η παραγωγή της σταμάτησε λόγω έλλειψης παροχής κεφαλαίου.
  • Όπως ακριβώς συμβαίνει με μεταγενέστερη ταινία του σκηνοθέτη The Mountain Eagle, της οποίας η τύχη αγνοείται, οι ιστορικοί του κινηματογράφου και συλλέκτες ψάχνουν απεγνωσμένα εδώ και χρόνια να βρουν το υλικό που γύρισε ο Χίτσκοκ.
  • Η πρωταγωνίστρια της ταινίας Κλερ Γκριτ, προσπάθησε να βοηθήσει το Χίτσκοκ προσφέροντας του χρήματα για να συνεχιστούν τα γυρίσματα. Πριν από εκείνη, ο θείος του σκηνοθέτη, Τζον Χίτσκοκ είχε προσφέρει κάποιο χρηματικό ποσό.
  • Ο Χίτσκοκ δεν ξέχασε ποτέ τη γενναιοδωρία της Γκριτ και στα χρόνια που ακολούθησαν της ανέθεσε ρόλους σε άλλες έξι ταινίες του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. F. Carlini, Alfred Hithcock, monografia, Il Castoro - p. 59

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Donald Spoto, The Life of Alfred Hitchcock: The Dark Side of Genius (HarperCollins Publishers, 1983) ISBN 0-00-216352-7
  • Patrick McGilligan, Alfred Hitchcock: A Life in Darkness and Light (Wiley and Sons, 2003) ISBN 0-470-86973-9

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]