The Legend of Zelda

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Legend of Zelda
The text "The Legend of Zelda"
ΔημιουργόςNintendo
ΕκδότηςNintendo
ΣχεδιαστήςΣιγκέρου Μιγιαμότο
ΠλατφόρμαGame Boy Advance, Nintendo 3DS, Nintendo Entertainment System, Super Nintendo Entertainment System, Nintendo 64, Gamecube, Nintendo Wii, Nintendo Wii U, Virtual Console, Nintendo Switch, Game Boy, Game Boy Color και Nintendo DS
Ημ/νία κυκλοφορίας21  Φεβρουαρίου 1986
δεδομένα (π  σ  ε )

Το The Legend of Zelda (ιαπωνικά: ゼルダの伝説, Χέπμπορν: Zeruda no Densetsu) είναι σειρά βιντεοπαιχνιδιών δράσης περιπέτειας της εταιρίας Nintendo, σχεδιασμένη από τους Σιγκέρου Μιγιαμότο και Τακάσι Τεζούκα. Το πρώτο παιχνίδι της σειράς, με τον ομώνυμο τίτλο, κυκλοφόρησε το 1986[1] για το Nintendo Entertainment System και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Επίσης, το The Legend of Zelda έχει γίνει σειρά κινουμένων σχεδίων, που προβαλλόταν στην Ιαπωνία από το 1989[2] αλλά και κόμικ. Η σειρά των παιχνιδιών έχει στην Ιαπωνία τεράστια αναγνωρισιμότητα και επιτυχία, όμοια του Mario και των Pokémon, όμως είναι εξαιρετικά δημοφιλής και σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο, έχοντας λάβει πολλά βραβεία[3][4] και εξαιρετικές κριτικές για τον επαναστατικό και ιδιόμορφο τρόπο διασκέδασης που προσφέρει.

Ο κάθε τίτλος αφορά στην αναζήτηση ενός νεαρού ξιφομάχου. Κατά την διάρκεια της αναζήτησης, ο πρωταγωνιστής πρέπει να αντιμετωπίσει δύσκολους αντιπάλους και να λύσει πολλούς γρίφους. Κάθε τίτλος αναφέρεται σε μια διαφορετική ιστορία, συνήθως σε διαφορετικό χώρο και χρόνο, που όμως συνδέεται με την ιστορία των προηγούμενων τίτλων. Ο πρωταγωνιστής τυχαίνει να ονομάζεται πάντα Link, όμως οι υπόλοιποι χαρακτήρες που εμφανίζονται σε κάθε παιχνίδι δεν είναι πάντα οι ίδιοι. Το 2011 εκδόθηκε από την ίδια την Nintendo το επίσημο χρονοδιάγραμμα των ιστοριών που εμπλέκονται σε κάθε τίτλο της σειράς, σε μορφή βιβλίου με τίτλο Hyrule Historia.[5]

Έμπνευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα παιχνίδια The Legend of Zelda ήταν κυρίως εμπνευσμένα από «εξερευνήσεις» του Σιγκέρου Μιγιαμότο όταν ήταν νεαρό αγόρι, σε πλαγιές, δάση και σπηλιές γύρω από το πατρικό του σπίτι στο Σόνομπε, Ιαπωνία, όπου εξορμούσε σε δάση με απομονωμένες λίμνες, σπηλιές και χωριά της υπαίθρου. Σύμφωνα με τον Μιγιαμότο, μία από τις πιο αξέχαστες εμπειρίες του ήταν η ανακάλυψη μιας εισόδου ενός σπηλαίου στη μέση του δάσους. Μετά από κάποιο δισταγμό, εισήλθε φοβισμένος στο σπήλαιο και το εξερεύνησε με τη βοήθεια ενός φαναριού. Ο Μιγιαμότο αναφέρθηκε στη δημιουργία των παιχνιδιών Zelda ως μια προσπάθεια να φέρει στη ζωή ένα «μικροσκοπικό κήπο» για να παίζουν οι παίκτες σε κάθε παιχνίδι της σειράς.

Ακούγοντας για την σύζυγο του Αμερικάνου συγγραφέα Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, Ζέλντα, ο Μιγιαμότο θεώρησε ότι το όνομα ακούγεται «ευχάριστο και σημαντικό». Προς τιμήν της, επέλεξε να δώσει στην πριγκίπισσα το όνομά της και στο παιχνίδι τον τίτλο The Legend of Zelda.

Ο Link και η νεράιδα εμπνεύστηκαν από τον Πήτερ Παν και την Τίνκερ Μπελλ.

Το Master Sword (Μέγα Ξίφος) είναι εμπνευσμένο από το μύθο του Βασιλιά Αρθούρου, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Ουαλική Μυθολογία (Mabinogion) ως «Καλεντβούλχ» Εξκάλιμπερ. Οι ομοιότητες αποδίδονται στο ότι τα σπαθιά είναι καρφωμένα σε μία πέτρα μέχρι ο εκλεκτός «ήρωας» να τα βγάλει για να σώσει τη χώρα.

Παιχνίδια της σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Κονσόλα
1987 The Legend of Zelda Nintendo Entertainment System, (2004) Nintendo Game Boy Advance
1988 The Adventure of Link Nintendo Entertainment System, (2005) Nintendo Game Boy Advance
1992 A Link to the Past Super Nintendo Entertainment System
1993 Link's Awakening Nintendo Game Boy, (DX) (1999) Nintendo Game Boy Color
1998 Ocarina of Time Nintendo 64, (3D) (2011) Nintendo 3DS
2000 Majora's Mask Nintendo 64, (3D) (2015) Nintendo 3DS
2001 Oracle of Ages Nintendo Game Boy Color
2001 Oracle of Seasons Nintendo Game Boy Color
2003 A Link to the Past/Four Swords Nintendo Game Boy Advance
2003 Ocarina of Time Master Quest Nintendo GameCube
2003 The Wind Waker Nintendo GameCube, (HD) (2013) Nintendo Wii U
2004 The Minish Cap Nintendo Game Boy Advance
2005 Four Swords Adventures Nintendo GameCube
2006 Twilight Princess Nintendo GameCube, Nintendo Wii (HD) (2016) Nintendo Wii U
2007 Phantom Hourglass Nintendo DS, Nintendo DSi
2009 Spirit Tracks Nintendo DS
2011 Skyward Sword Nintendo Wii
2013 A Link Between Worlds Nintendo 3DS
2015 Tri Force Heroes Nintendo 3DS
2017 Breath of the Wild Nintendo Switch

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]