The Legend of Zelda (βιντεοπαιχνίδι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Legend of Zelda
ΔημιουργόςNintendo Entertainment Analysis & Development και Nintendo
ΕκδότηςNintendo
ΣχεδιαστήςΣιγκέρου Μιγιαμότο, Κότζι Κόντο και Τακάσι Τεζούκα
ΠλατφόρμαNintendo Entertainment System[1] και Family Computer Disk System
Ημ/νία κυκλοφορίας21  Φεβρουαρίου 1986
δεδομένα (π  σ  ε )

Το The Legend of Zelda (ιαπωνικά: ゼルダの伝説, Χέπμπορν: Zeruda no Densetsu) είναι βιντεοπαιχνίδι δράσης περιπέτειας, που αρχικά κυκλοφόρησε ως Hyrule Fantasy: Legend of Zelda στην Ιαπωνία, αναπτύχθηκε και κυκλοφόρησε από τη Nintendo, και σχεδιάστηκε από τον Σιγκέρου Μιγιαμότο και τον Τακάσι Τεζούκα.

Είναι το πρώτο παιχνίδι της σειράς The Legend of Zelda, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1986 στην Ιαπωνία, ως τίτλος που απευθυνόταν για το Computer System Disk Family. Το 1987, κυκλοφόρησε στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη, τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο αντίστοιχα, για το Nintendo Entertainment System σε μορφή κασέτας, κάνοντας το παιχνίδι τον πρώτο τίτλο του NES. Περιλαμβάνει μια εσωτερική μπαταρία για την αποθήκευση δεδομένων. Μια ιαπωνική έκδοση σε μορφή κασέτας για το Family Computer κυκλοφόρησε το 1994 και ακολούθησαν επανεκδόσεις για το Nintendo GameCube, Game Boy Advance και Virtual Console.

Από το 2011, η Nintendo γιόρτασε την 25η επέτειο του παιχνιδιού, στο ίδιο πνεύμα με το Super Mario Bros. της 25ης επετείου του προηγούμενου έτους. Αυτή η επέτειος περιελάμβανε δωρεάν προσφορές για τα μέλη της Club Nintendo: το soundtrack του παιχνιδιού The Legend of Zelda: Ocarina of Time, μια έκδοση για το Nintendo 3DS από το συγκεκριμένο παιχνίδι, ειδικές αφίσες που είχαν ταχυδρομηθεί έξω ως δώρο από την Club Nintendo, καθώς και μια ειδική πίστα, εμπνευσμένη από το παιχνίδι The Legend of Zelda στο παιχνίδι Super Mario 3D Land για το Nintendo 3DS.

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο dungeon του παιχνιδιού

Το βιντεοπαιχνίδι The Legend of Zelda ενσωματώνει στοιχεία παιχνίδια δράσης, περιπέτειας, ρόλων και παζλ. Ο παίκτης ελέγχει τον Link από κάτοψη, καθώς ταξιδεύει στην επιφάνεια με μεγάλο εξωτερικό χάρτη που έχει ποικίλα περιβάλλοντα. Ο Link ξεκινά το παιχνίδι οπλισμένος με μια μικρή ασπίδα, αλλά το σπαθί γίνεται διαθέσιμο, αφού ο ίδιος μπαίνει σε μια σπηλιά που είναι προσβάσιμη από την πρώτη οθόνη του χάρτη του παιχνιδιού. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, έμποροι, κάτοικοι, και άλλοι οδηγούν τον Link στα απόκρυφα στοιχεία. Αυτοί οι άνθρωποι είναι διάσπαρτοι σε όλο το έδαφος και κρυμμένοι σε σπηλιές, θάμνους ή πίσω από τοίχους και καταρράκτες.

Υπάρχουν εχθροί που πρέπει να πολεμήσει για να εντοπίσει τις εισόδους σε εννέα υπόγεια. Κάθε αποθήκη είναι μοναδική, με λαβυρίνθους από δωμάτια που συνδέονται με πόρτες και μυστικά περάσματα και φυλάσσονται από τέρατα διαφορετικά από εκείνα που βρίσκονται στην επιφάνεια. Οι δοκιμασίες κρύβουν επίσης χρήσιμα εργαλεία που μπορεί να προσθέσει στα πράγματά του, όπως ένα μπούμερανγκ για την ανάκτηση μακρινών αντικειμένων και αντιμετώπιση εχθρών και μια συσκευή εγγραφής, με μαγικές ιδιότητες. Ο Link αφού πλοηγηθεί με επιτυχία στα πρώτα οκτώ μπουντρούμια και λάβει όλα τα οκτώ κομμάτια του Triforce της Σοφίας, ολοκληρώνοντας το τεχνούργημα, μπορεί να εισέλθει στο ένατο μπουντρούμι για τη διάσωση της Zelda. Εκτός από αυτή την εξαίρεση, η σειρά της ολοκλήρωσης εξαρτάται από τον παίκτη, αν και αυξάνεται σταθερά η δυσκολία και κάποια από αυτά μπορεί να είναι μόνο επιτευγμένα ή ολοκληρωμένα στοιχεία που χρησιμοποίησε αφού τα είχε αποκτήσει από μια προηγούμενη πίστα. Ο Link μπορεί να περιπλανηθεί ελεύθερα στο έδαφος, την εύρεση και την αγορά στοιχείων σε οποιοδήποτε σημείο. Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει ασυνήθιστους τρόπους στο παίξιμο του παιχνιδιού. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν να φθάσει στο τελικό αφεντικό του παιχνιδιού, χωρίς να πάρει το σπαθί.

Μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, ο παίκτης έχει πρόσβαση σε μια δυσκολότερη εκδοχή, επισήμως αναφέρεται ως «Second Quest», τα μπουντρούμια, η τοποθέτηση των αντικειμένων είναι διαφορετική και οι εχθροί είναι ισχυρότεροι. Παρά το γεγονός ότι αυτό είναι πιο δύσκολο δεν είναι μοναδικό για το Zelda, λίγα παιχνίδια προσφέρουν εντελώς διαφορετικά επίπεδα για να ολοκληρωθεί στο δύσκολο. Το Second Quest μπορεί να επαναληφθεί κάθε φορά αφού το παιχνίδι έχει ολοκληρωθεί και μπορεί επίσης να έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή, ξεκινώντας ένα νέο αρχείο με το όνομα «ZELDA».

Πλοκή και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιγραφή της ιστορίας στην αρχή του παιχνιδιού

Η πλοκή του The Legend of Zelda περιγράφεται στο εγχειρίδιο και στον σύντομο πρόλογο μετά την αρχική οθόνη. Η γη του Hyrule, το μέρος όπου το παιχνίδι λαμβάνει χώρα, είναι βυθισμένη στο χάος μετά που ένας στρατός οδηγούμενος από τον Ganon, τον Πρίγκιπα του Σκότους, εισέβαλε και έκλεψε το «Triforce of Power», ένα μέρος μιας μαγικής υπόστασης που εναποθέτει μεγάλη δύναμη στον κάτοχό του. Σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τον Ganon από το να αποκτήσει το «Triforce of Wisdom», άλλο ένα από τα κομμάτια, η Princess Zelda το χωρίζει και κρύβει τα οκτώ θραύσματα σε μυστικά μπουντρούμια καθ’ όλην τη χώρα. Πριν απαχθεί από τον Ganon, διατάζει την νταντά της, την Impa, να βρει κάποιον αρκετά θαρραλέο για να σώσει το βασίλειο. Καθώς περιπλανιόταν στην περιοχή, η ηλικιωμένη γυναίκα περικυκλώθηκε από τους μπράβους του Ganon, όμως ένα νεαρό αγόρι ονόματι Link εμφανίζεται και την σώζει. Μετά που άκουσε την ικεσία της Impa, αποφασίζει να σώσει την Zelda και ξεκινά να ανασυνθέτει τα διάσπαρτα θραύσματα του «Triforce of Wisdom», ώστε να γίνει αρκετά δυνατός για να νικήσει τον Ganon.

Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, ο Link εντοπίζει τους οκτώ υπόγειους λαβύρινθους, νικά διάφορα τέρατα φρουρούς, και παίρνει τα θραύσματα. Με το ολοκληρωμένο «Triforce of Wisdom», ο Link είναι σε θέση να διεισδύσει στο κρησφύγετο του Ganon, το «Death Mountain». Εκεί αντιμετωπίζει τον χοιροειδή εχθρό του και τον εξολοθρεύει με ένα Ασημένιο Βέλος. Ο Link παίρνει το «Triforce of Power» από τις στάχτες του Ganon και επιστρέφει και τα δύο κομμάτια του «Triforce» στην διασωσμένη Princess Zelda, αποκαθιστώντας την ειρήνη στο Hyrule.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]