The Daily Ittefaq

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Daily Ittefaq
Τύποςεφημερίδα
Μορφήμεγάλο σχήμα
ΙδρυτήςAbdul Hamid Khan Bhashani
Ίδρυση24  Δεκεμβρίου 1953
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Σελίδα στο Twitter
Η έδρα της The Daily Ittefaq και της Manab Zamin στην Ντάκα.

Η ‎The Daily Ittefaq (βεγγαλικά: দৈনিক ইত্তেফাক, μεταγραφή: Doinik Ittefak) είναι μια καθημερινή εφημερίδα στη Βεγγαλική γλώσσα. Ιδρύθηκε το 1953, είναι η παλαιότερη εφημερίδα και μια από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες στο Μπαγκλαντές. Αυτή η εφημερίδα τυπώνεται από την εταιρεία Ittefaq Group of Publications Limited.

Αποικιακή εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Daily Ittefaq εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 24 Δεκεμβρίου 1953 από τους Μαουλάνα Αμπντούλ Χαμίτ Χαν Μπασάνι και Γιαρ Μοχαμάντ Χαν, ιδρυτές και οι εκδότες της, καθώς και ιδρυτές και ταμίες της Μπανγκλαντεσιανής Ομάδας Αουάμι. Καθώς και οι δύο ήταν ενεργοί στην πολιτική και το αντιπακιστανικό κίνημα, διόρισαν τον Τοφαζάλ Χοσσαΐν, που εργαζόταν στην Καλκούτα ως συντάκτη. Μετά από μια δικαστική διαμάχη με την αρχική τους ιδιοκτήτες που όπου ο Τοφαζάλ Χοσσαΐν νίκησε τον Μανίκ Μία, ανακηρύχθηκε ιδιοκτήτης της εκδοτικής άδειας της Weekly Ittefaq. Ο Τοφαζάλ Χοσσαΐν στη συνέχεια απέκτησε νέα άδεια υπό το όνομα Daily Ittefaq.

Στην αποικιακή εποχή δημοσιοποιούσε την αμέλεια και την αποικιακή νοοτροπία των ηγετών του Πακιστάν προς το Ανατολικού Πακιστάν. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση ενήργησε εναντίον των συντακτών και των δημοσιογράφων. Η συντακτική στήλη του Τοφαζάλ Χοσσαΐν "Rajnaitik Mancha" (πολιτική πλατφόρμα) έγινε δημοφιλής στο Ανατολικό Πακιστάν. Κατά τη διάρκεια του Κινήματος Βεγγαλικής Γλώσσας της εποχής, η The Daily Ittefaq έπαιξε σημαντικό ρόλο. Η Ittefaq είχε παίξει σημαντικό ρόλο στις γενικές εκλογές του 1954 και συνέβαλε στη νίκη του Ηνωμένου Μετώπου. Η Ittefaq ήταν πάντοτε σθεναρά αντίθετη με όλη τη στρατιωτική ηγεσία του Πακιστάν ξεκινώντας από τον Αγιούμπ Χαν έως τον Γιάχια Χαν.

Η Ittefaq υποστήριξε το Πρόγραμμα Έξι Σημείων της ομάδας Αουάμι κατά τη διάρκεια των μέσων της δεκαετίας του 1960 και βοήθησε στη δημοσίευση των ιδεών. Η Ittefaq γρήγορα αναδείχθηκε ως η φωνή των πολιτών του Ανατολικού Πακιστάν. Ο πρόεδρος Αγιούμπ Χαν λογόκρινε τη δημοσίευσή της από 17 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου 1966, και στη συνέχεια ξανά από τις 17 Ιουλίου 1966 έως τις 9 Φεβρουαρίου 1969. Ο Τοφαζάλ Χοσσαΐν φυλακίστηκε αρκετές φορές.[1]

Ο Χοσσαΐν πέθανε στις 1 Ιουνίου 1969. Η εφημερίδα στη συνέχεια διαχειριζόταν από τους δύο γιους του, τους Μαϊνούλ και Ανουάρ.

Ρόλος στον Απελευθερωτικό Πόλεμο του Μπαγκλαντές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γραφείο της Ittefaq κάηκε και γκρεμίστηκε ολοσχερώς στις 25 Μαρτίου του 1971 από το Στρατού του Πακιστάν ως μέρος της Επιχείρισης Προβολέας. Όλο το κτίριο είχε μετατραπεί σε ερείπια και δεν υπήρχε ίχνος ζωής εκεί.[2] Η εφημερίδα έλαβε 100.000 τάκα (που ισοδυναμούσε με 8.300 λίρες το 1971)[3] ως αποζημίωση από την κυβέρνηση του Πακιστάν.[4] Αυτό επέτρεψε στον Μαϊνούλ Χοσσεΐν να συνεχίσει την έκδοση της εφημερίδες, υπό το άγρυπνο μάτι των αρχών, στις 21 Μαΐου του 1971 από την Daily Pakistan Press.[4] Για το υπόλοιπο του Απελευθερωτικού Πολέμου του Μπανγκλαντές, το χαρτί ήταν ένα επιστόμιο για τους Γιάχια και Τίκκα Χαν, και ασκούσε δριμεία κριτική για τους μαχητές της ελευθερίας.[4]

Αφότου η εφημερίδα The Daily Sangram κάλεσε τον Σερατζουντίν Χοσσαΐν (επίσης μεταγράφεται ως Σεράτζ Ουντίν Χοσσαΐν), εκτελεστικό συντάκτη της Ittefaq, ο συντάκτης απήχθη στις 10 Δεκεμβρίου του 1971 και δεν βρέθηκε ποτέ. Κατά τη διάρκεια των δικών του Μπαγκλαντές για τα εγκλήματα πολέμου το 2012, ο Αλί Αχσάν Μοχάμεντ Μοτζαχίντ, μέλος του κόμματος Τζαμαάτ-ε-Ισλάμι, κατηγορήθηκε για τον φόνο του Χοσσαΐν.[5]

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιδιοκτησία επέστρεψε στους γιους του Μανίκ Μία μετά την εθνικοποίησή της στις 24 Αυγούστου 1975. Σήμερα, ο Ανουάρ Χοσσαΐν είναι ο συντάκτης. Η Ittefaq διαθέτει όλα τα τυπικά τμήματα μιας σύγχρονης καθημερινής εφημερίδας, περιέχοντας πολιτικές ειδήσεις, ειδήσεις για τον τον αθλητισμό, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, καθώς και γενικές και τοπικές ειδήσεις.

Διαδικτυακή έκδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εφημερίδα προσφέρει μια καθημερινή βεγγαλική ηλεκτρονική έκδοση στην ιστοσελίδα της και μια αγγλική έκδοση που απευθύνεται στο νεανικό κοινό.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Rahman, Md Hafizur (2012). «Hossain, Tofazzal». Στο: Islam, Sirajul· Jamal, Ahmed A. Banglapedia: National Encyclopedia of Bangladesh (Second έκδοση). Asiatic Society of Bangladesh. 
  2. Siddiqi, Brigadier Abdul Rahman (2004). East Pakistan: The Endgame. Karachi, Pakistan: Oxford University Press. σελ. 96. ISBN 0-19-579993-3. 
  3. Islam, Nurul (2004). Exploration in Development Issues: Selected Articles of Nurul Islam. Academic Foundation. σελ. 530. ISBN 978-81-7188-414-8. 
  4. 4,0 4,1 4,2 Dasgupta, Sukharanjan (1978). Midnight Massacre in Dacca. New Delhi: Vikas. σελ. 24. ISBN 0-7069-0692-6. After a couple of months Yahya's government realized its mistake and gave Ittefaq Taka 10,00,000 as compensation to enable it to resume publication. [Barrister Mainul Hossain] started publishing Ittefaq from the Daily Pakistan Press. Besides being a mouthpiece of Yahya and Tikka Khan, Ittefaq started criticizing the freedom fighters severely. 
  5. «Mojaheed indicted for genocide, crimes against humanity». New Age (Dhaka). June 22, 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις October 17, 2013. https://web.archive.org/web/20131017182805/http://newagebd.com/detail.php?date=2012-06-22&nid=14609. Ανακτήθηκε στις April 7, 2013.