Daily Inqilab

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Daily Inqilab
Τύποςεφημερίδα
Μορφήμεγάλο σχήμα
Γλώσσαμπενγκάλι γλώσσα
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Σελίδα στο Twitter

Η Inqilab (βεγγαλικά: দৈনিক ইনকিলাব) είναι μια μεγάλη καθημερινή εφημερίδα στο Μπαγκλαντές, που δημοσιεύεται από τη Ντάκα στη Βεγγαλική γλώσσα.

Διαμάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ισχυρισμοί για παρουσία Ινδικών στρατευμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2014, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη Σατχίρα η Inqilab ανέφερε ότι Ινδικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στη Σατχίρα για να καταστείλουν τους διαδηλωτές.[1] Η αναφορά συμπεριλάμβανε ένα υποτιθέμενο φαξ, με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου 2013, ανάμεσα στο υπουργείο εξωτερικών στην Ντάκα και την υψηλή επιτροπή του Μπανγκλαντές στο Δελχί, ζητώντας Ινδική στρατιωτική παρουσία στη Σατχίρα. Ο τίτλος του δημοσιεύματος ήταν "Στρατιωτική Βοήθεια από την Ινδία και Ανάπτυξη στη Σατχίρα" το υποτιθέμεν φαξ και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατονομάζει αληθινά πρόσωπα με τις ονομασίες τους. Το φαξ που φέρεται να είχε σταλεί από τον Τουφίκ Ισλάμ Σατίλ, ανώτερο βοηθό γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, και επίσης απευθυνόταν στον Σουτζίτ Γκος, πολιτικό και πληροφοριακό σύμβουλο στην Ινδική ύπατη αρμοστεία στην Ντάκα. Το κείμενο του φαξ αναφέρεται σε μια επιστολή που έλαβε από τον Ταξίαρχο Νουρ Μ. Νουρ Ισλάμ, πιθανώς αναζητώντας πληροφορίες σχετικά με δήθεν προτάσεις από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Το έγγραφο που πρότεινε το 33ο Σώμα Δυτικής Βεγγάλης του Ινδικού Στρατού, που αποτελείται από τη 17η, 20η και 27η Ορεινή Μεραρχία. Τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες παρατίθονται για τη φύση της ανάπτυξης - με Ταχεία, Τεθωρακισμένα, Πυροβολικό, και Μηχανικά.[2] Ωστόσο, κατά το χρόνο αποστολής του φαξ, μόνο η ταχεία παρέμβαση επιβεβαιωνόταν, ενώ τα υπόλοιπα όχι. Σύμφωνα με το φαξ, ο αριθμός του προσωπικού που θα αναπτυχθούν ήταν να συμφωνηθεί στη μονάδα του Μπαγκλαντεσιανού Στρατού στη Τζεσόρ. Το φαξ ανέφερε επίσης "Κανάλια Μεταφοράς και Διείσδυσης" για τα Ινδικά στρατεύματα στο Μπαγκλαντές για να λάβουν μέρος στην επιχείρηση. Αυτό περιλαμβάνεται τη Μπόμρα στη Σατχίρα. Τρίτον, ανέφερε ότι τα αστυνομικά τμήματα Ασσασχούνι και Σατχίρα Σαντάρ για κόμβους της νοημοσύνης και το Κατασκήνωμα Τζεσόρ εμφανιζόταν ως επιπλέον επιλογή. Το τέταρτο σημείο καθόριζε τις "Περιοχές Εμπλοκής" για την Ινδική ανάπτυξη στρατευμάτων. Στους τομείς της ανάπτυξης ήταν τα πέντε από τα επτά ουπαζίλα που συνθέτουν την επαρχία Σατχίρα - τα ουπαζίλα Σιαμναγκάρ, Ντεμπάτα, Ασσασούνι, Καλαρόα και Σατχίρα Σαντάρ.

Σύμφωνα με Την Daily Star, το υποτιθέμενο φαξ κυκλοφορούσε στο Facebook και η Inqilab απλά το πήρε χωρίς επαλήθευση.[3]

Αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε την ύπαρξη του φαξ και απέρριψε το φαξ ως ψεύτικο. Οι τρεις δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένων του δημοσιογράφου Ρομπιούλα Ρόμπι, συνελήφθησαν και το τυπογραφείο της Inqilab σφραγίστηκε. Η Daily Star ονόμασε την έκθεση "ως μια απογοήτευση για τη δημοσιογραφία".

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κατάλογος εφημερίδων στο Μπαγκλαντές

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]