The Daily Star (Μπανγκλαντές)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Daily Star
Τύποςημερήσια εφημερίδα
newspaper of record
Μορφήμεγάλο σχήμα
ΙδιοκτήτηςTranscom Group
ΙδρυτήςSyed Mohammad Ali
Ίδρυση14  Ιανουαρίου 1991
ΓλώσσαΑγγλικά
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram

Η Daily Star είναι η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία καθημερινή αγγλόφωνη εφημερίδα στο Μπαγκλαντές.[1] Ιδρύθηκε από τον Σιέντ Μοχάμεντ Άλι στις 14 Ιανουαρίου 1991, καθώς το Μπαγκλαντές βρισκόταν σε μεταβατική φάση και αποκαθιστούσε τη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Σήμερα η Daily Star αναδειχθεί ως μια από τις κορυφαίες και επιδραστικές εθνικές εφημερίδες. Η θέση της στο Μπαγκλαντές είναι συγκρίσιμη με εκείνη των The New York Times στις Ηνωμένες Πολιτείες και του The Independent στο Ηνωμένο Βασίλειο.[2][3]

Το σύνθημα, "Δεσμευμένη για το Δικαίωμα των πολιτών να Γνωρίζουν", εμφανίζεται στο πρωτοσέλιδο. Την εφημερίδα ηγείται ο Μαχφούζ Ανάμ, μέλος του Μούκτι Μπαχίνι,[4] και πρώην αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.[5] Τα κύρια γραφεία βρίσκονται στην Ντάκα και τη Τσιταγκόνγκ, με αρκετούς αντιπροσώπους στο εξωτερικό. Είναι οργανωμένη σε ενότητες: Ειδήσεις, Απόψεις και Συντακτικό, Star Business, Star Sports, Τέχνες και Ψυχαγωγία, Εθνικά και Μητροπολιτικά. Τα σημαντικότερα συμπληρώματα περιλαμβάνουν τα The Star, Forum, Τρόπος Ζωής, Star Literature, Το Δίκαιο & τα Δικαιώματά Μας, Κραυγή, Star Insight και Επιστήμη και Ζωή.

Η Daily Star ανήκει στη Mediaworld, στην οποία σημαντικό μερίδιο κατέχει ο Όμιλος Transcom του Λατιφούρ Ραχμάν.[6] Ο όμιλος επίσης κατέχει την Prothom Alo, μια από τις πιο διαβασμένες Βεγγαλικές εφημερίδες στον κόσμο.[7]

Διαχείριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαχφούζ Ανάμ, συντάκτης και εκδότης της The Daily Star, είναι επίσης στο εξαμελές διοικητικό συμβούλιο, εκ των οποίων ο Ροκέγια Αφζάλ Ραχμάν είναι πρόεδρος. Το διοικητικό συμβούλιο ασχολείται με οικονομικά θέματα.[8]

Το γενικό τμήμα της εφημερίδας έχει επικεφαλής τον Δρ. Σαλεχουντίν Αχμέντ, αρχισυντάκτη, ενώ η ομάδα ειδήσεων ηγείται από τον Ασφακούλ Χακ, επικεφαλής συντάκτη ειδήσεων.[9] Ο Αχμέντ Αλί είναι υπεύθυνη για τα Μητροπολιτικά. Άλλοι ηγέτες είναι ο Α.Φ.Μ. Τζαμαλουντίν (μάνατζερ δημιουργία), Μιζανούρ Ραχμάν (διαχείριση λογαριασμών), Σελίμ. Σ.Χ. Τσοουντχουρί (μάνατζερ παραγωγής και εκδηλώσεων), και ο Σερ Αλί (διευθυντής διαφήμισης).

Διαδικτυακή έκδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ηλεκτρονική έκδοση της Daily Star ενημερώνεται συνεχώς κάθε μέρα με τις τελευταίες ειδήσεις για τα έκτακτα, την πολιτική, τις επιχειρήσεις, την τεχνολογία, τον κόσμο, την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό, τον τρόπο ζωής και την εγκληματικότητα.[εκκρεμεί παραπομπή]

Σελίδες, περιοδικά και συμπληρώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Daily Star δημοσιεύει μια σειρά από συμπληρώματα μαζί με την κύρια δημοσίευση των 24 σελίδων.

  • The Star, εβδομαδιαίο περιοδικό, δημοσιεύεται κάθε Παρασκευή.
  • Τρόπος ζωής, εβδομαδιαίο ταμπλόιντ μόδας και τρόπου ζωής, δημοσιεύεται κάθε Κυριακή.
  • Star Showbiz, Εβδομαδιαία ταμπλόιντ ψυχαγωγίας, με έμφαση στο τοπικό και διεθνή κινηματογράφο, τη μουσική και την τηλεόραση.
  • Κραυγή, εβδομαδιαίο κουτσομπολίστικο συμπλήρωμα μέγεθους ταμπλόιντ για τους εφήβους, δημοσιεύεται κάθε εβδομάδα.
  • Bytes, σελίδα Τεχνολογίας
  • Το Επόμενο Βήμα
  • Shift
  • Το Δίκαιο και τα Δικαιώματά Μας, ένα εβδομαδιαίο συμπλήρωμα για νομικά ζητήματα, που δημοσιεύεται κάθε Σάββατο.

Προηγούμενες δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • RisingStars, εβδομαδιαίο κουτσομπολίστικο συμπλήρωμα μεγέθους ταμπλόιντ για τους εφήβους, δημοσιευόταν κάθε Πέμπτη.
  • Star Campus, ήταν συμπλήρωμα με βάση τα πανεπιστήμια. Δημοσιευόταν κάθε Κυριακή. Τώρα δεν δημοσιεύεται. [ανενεργό].
  • Forum, ένα μηνιαίο περιοδικό, εκδιδόταν από τον Σαχ Χουσάιν Ιμάμ κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα [ανενεργή].
  • Star Insight, στη σελίδα 12, δημοσιευόταν κάθε Τετάρτη.

Διαμάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2016, μιλώντας σε συζήτηση πάνελ στο ATN News, ο εκδότης Μαχφούζ Ανάμ παραδέχθηκε ότι η Daily Star έτρεξε ιστορίες τροφοδοτούμενες στην εφημερίδα από την DGFI το 2007 και το 2008. Οι ιστορίες κατηγορούσαν την μετέπειτα πρωθυπουργό Σεΐχ Χασίνα για διαφθορά.[10] Αυτό οδήγησε σε αιτήματα από πολλούς νομοθέτες του κοινοβουλίου, τα οποία ζητούσαν την δίκη του Μαχφούζ Αμάν και του εκδότη της Daily Star Λατιφούρ Ραχμάν.[11]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Newspaper Trends: Bangladesh Αρχειοθετήθηκε 2009-03-19 στο Wayback Machine., World Advertising Research Center; Retrieved: 14 September 2007
  2. «Remembering Syed Mohammad Ali». The Daily Star. 17 October 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-12-31. https://web.archive.org/web/20131231000108/http://archive.thedailystar.net/newDesign/news-details.php?nid=7686. Ανακτήθηκε στις 2018-06-25. 
  3. «SM Ali's World». Southbound.com.my. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2016. 
  4. Lalwani, Nikita; Winter-Levy, Sam (2016-10-20). «A Daughter of Bangladeshi Revolutionaries Makes Sense of Life After War» (στα αγγλικά). The New Yorker. ISSN 0028-792X. https://www.newyorker.com/books/page-turner/tahmima-anam-trilogy-of-life-after-war-in-bangladesh. Ανακτήθηκε στις 2018-02-12. 
  5. culturebase.net. «Mahfuz Anam artist portrait - culturebase.net». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Φεβρουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2016. 
  6. Transcom Group Αρχειοθετήθηκε 2007-09-18 στο Wayback Machine.; Retrieved: 14 September 2007
  7. «The new generation of journalists has changed the face of the media». Probe News Magazine. 14 September 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 December 2007. https://web.archive.org/web/20071223080815/http://www.probenewsmagazine.com/index.php?contentId=216&index=2. Ανακτήθηκε στις 14 September 2007. 
  8. «About Us». The Daily Star. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2007. 
  9. English Daily: The Daily Star, Media Bangladesh; Retrieved: 2007-09-14
  10. «Daily Star Editor Mahfuz Anam admits to publishing DGFI-fed baseless stories». Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2016. 
  11. «Lawmakers demand trial of Daily Star editor Mahfuz, publisher Latifur». The Daily Observer. The Daily Observer. 7 February 2016. http://www.observerbd.com/2016/02/07/135259.php. Ανακτήθηκε στις 8 February 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]